Hlavní obsah
Finance

Reakce: Bitcoin se nikdy nemůže stát běžnou měnou. Opravdu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DALL-E

Před několika dny byl zde, na seznam mediu zveřejněn článek s názvem Názor: Proč se Bitcoin nikdy nemůže stát běžnou měnou? Bohužel, většina argumentů, které uvádí, jsou mylné. Pojďme se na ně podívat.

Článek

Na začátek chci ještě uvést, že nechci předvídat, zda se bitcoin někdy stane běžnými penězi. Do budoucnosti nevidím a existují argumenty pro i proti. Přesto již nyní existuje řada lidí, kteří bitcoin využívají na denní bázi. Já se mě mezi ně také řadím a proto, narozdíl od autora článku, budu mluvit o svých vlastních zkušenostech.

Argument první: Bitcoin není „user-friendly

Za prvé, fungování bitcoinu způsobuje, že tato měna není vůbec uživatelsky přívětivá. Tradiční finanční banky vždy nešetřily technologiemi, aby uživatelům usnadnily platby a zavedly nástroje, jako jsou například kreditní karty. Bitcoin je kritizován za časovou náročnost platebního procesu spolu s absencí účinného mechanismu obnovy – jakmile totiž uživatel zapomene svůj přístupový kód (tzv. seed) pro přístup ke svým Bitcoinům, o toto bohatství zcela přijde. Může se také stát, že pošlete své Bitcoiny na špatnou adresu. Bohužel máte smůlu, Bitcoin nemá žádnou infolinku, kam byste mohli zavolat, aby platbu zrušili.

Je pravda, že bitcoin je ještě řekněme na začátku. Od té doby ale ušel neskutečnou cestu a jeho používání je stále jednodušší a jednodušší. Platby přes lightning jsou rychlé, levné a jednoduché. Stačí otevřít svou peněženku, naskenovat QR kód a je potvrdit. Nebo přiložit bolt kartu k terminálu či telefonu a hotovo. Nebo pomocí aplikace Bitlifi lze nyní poslat bitcoin komukoliv na jeho telefonní číslo formou SMS. To vše zvládnete rychle, bez ověřování dokladů, podepisování smluv, atd.

Co se týká ztráty seedu, může být toto skutečně problém. Proto se doporučuje uschovávat seed na bezpečném místě. Ještě lepší je však používat Shamir backup. Ten seed rozdělí na tři nebo více samostatných částí, které můžete uschovat na různých místech. Výhodou pak je, že k sestavení seedu vám postačí například dvě ze tří částí. Nebo tři z pěti. A podobně. Riziko ztráty seedu tak omezíte na minimum.

Poslání platby na jinou adresu je samozřejmě problém. Platba je nevratná. Proto je nutné si před odesláním zkontrolovat, kam platbu posíláte. K lepšímu zabezpečení slouží HW peněženky, které jsou nezávislé na počítači a zaručují, že i na napadeném PC odešlete svou platbu tam, kam požadujete. A nyní vše doposud řečené porovnejte s bankou, která má sice infolinku, ale tam vám sdělí, že vám účet zablokovali, protože jste například kupovali bitcoin :-) Peníze vložené do banky se stávají penězi banky a ta vám podle svého rozhodnutí umožňuje či nikoliv s nimi manipulovat.

Argument druhý: Extrémní volatilita

Pokud byste si koupili 1 Bitcoin 9. listopadu 2021, udělali byste pravděpodobně váš nejhorší nákup v životě. V tu dobu byste totiž za jeden Bitcoin zaplatili přes 67.000 dolarů. Na tuto hodnotu se Bitcoin od té doby nedostal a to znamená, že byste byli cca 2 roky ve ztrátě.

Ano, pokud jste udělali jednorázový nákup a nyní jste bitcoin prodali, jste ve ztrátě. Dá se však předpokládat, že pokud ještě počkáte, časem se i tato investice vrátí zpět a hodnota bitcoinu vystoupá i nad tato čísla. I přes volatilitu je hodnota bitcoinu vzrůstající. Toto porovnejte se státními penězi, jejichž hodnota je v čase stále nižší a nižší a již se na původní hodnoty nikdy nevrátí.

Lepší než udělat jednorázový nákup, je však rozložit nákup bitcoinu na jednotlivé části a postupně jej dokupovat. Tato metoda se jmenuje DCA - Dollar cost averaging. Pokud jste začali nakupovat na 67 000 dolarech a pak dále dokupovali, jste nyní pravděpodobně v plusu.

Dále existuje hned několik strategií, díky kterým můžete bitcoinem platit kdykoliv a přitom netratíte. Jednou z nejsnadnějších strategií je ta, kdy po platbě bitcoinem jej obratem zase dokoupíte ve stejném nebo ještě lépe vyšším množství. Díky tomu je vám jedno, v jaké fázi se bitcoin nachází, zda letí nahoru nebo padá dolů, a navíc si ještě odkládáte další peníze do bitcoinu.

Nebojte se tedy používat ale i přijímat bitcoin. Je to skvělý nástroj a efektivní nástroj, který můžete používat neomezeně, bez povolení, předkládání osobních údajů a dokladů, vyplňování formulářů.

Současný stav fiatu, státních peněz, ukazuje, že je to naopak absolutně nevhodný nástroj k dlouhodobému udržení hodnoty, kterou jste získali svou prací.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz