Hlavní obsah
Finance

Názor: Proč se Bitcoin nikdy nemůže stát běžnou měnou?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Bitcoin v posledních týdnech nabírá na popularitě. Od svého vzniku vyvolává vášnivé diskuse, a to jednoduše z toho důvodu, že rozděluje společnost na jeho zastánce a zaryté odpůrce. Jedno je však jisté. Bitcoin se nikdy nemůže stát běžnou měnou.

Článek

Důvodů, proč Bitcoin nebude (pravděpodobně) nikdy klasickou měnou, jak ji známe, je několik. Velká část těchto důvodů se týká pojmů jako emitace peněz, nestabilita, decentralizace atd. Pojďme se ale podívat na dvě naprosto základní věci, kvůli kterým Bitcoin nikdo používat zkrátka nebude.

Bitcoin není „user-friendly“

Za prvé, fungování bitcoinu způsobuje, že tato měna není vůbec uživatelsky přívětivá. Distribuce měny vyžaduje uživatelsky přívětivý systém služeb. Tradiční finanční banky vždy nešetřily technologiemi, aby uživatelům usnadnily platby a zavedly nástroje, jako jsou například kreditní karty. Naproti tomu vzhledem k decentralizované povaze Bitcoinu neexistuje žádná centrální organizace, která by se snažila tento „produkt“ jakýmkoli způsobem vylepšit. Bitcoin je kritizován za časovou náročnost platebního procesu spolu s absencí účinného mechanismu obnovy – jakmile totiž uživatel zapomene svůj přístupový kód (tzv. seed) pro přístup ke svým Bitcoinům, o toto bohatství zcela přijde. Může se také stát, že pošlete své Bitcoiny na špatnou adresu. Bohužel máte smůlu, Bitcoin nemá žádnou infolinku, kam byste mohli zavolat, aby platbu zrušili.

Extrémní volatilita

Nejdůležitější je, že neexistuje žádný mechanismus, který by udržoval hodnotu Bitcoinu. Pokud byste si koupili 1 Bitcoin 9. listopadu 2021, udělali byste pravděpodobně váš nejhorší nákup v životě. V tu dobu byste totiž za jeden Bitcoin zaplatili přes 67.000 dolarů. Na tuto hodnotu se Bitcoin od té doby nedostal a to znamená, že byste byli cca 2 roky ve ztrátě. A to v docela velké, jelikož se jeden Bitcoin dá v dnešní době pořídit za necelých 34.000 dolarů. Hodnota měny závisí na tom, zda za ni lze nakoupit zboží odpovídající hodnoty, a bude ovlivněna nadměrnou emisí ze strany vlády, ale to je pouze jeden z faktorů.

I když vláda nebude měnu nadměrně emitovat, její hodnota se stejně propadne, když dojde k narušení socioekonomických faktorů, jako je válka nebo přírodní katastrofy. Od svého vzniku je Bitcoin vůči americkému dolaru mnohem méně stabilní ve srovnání se zákonnými měnami velkých ekonomik, jako je Japonsko, Čína a EU. Ve skutečnosti jsou jeho výkyvy vůči americkému dolaru ještě volatilnější než u zákonných měn málo rozvinutých nebo nestabilních zemí.

Bitcoin je skvělým experimentem v historii kryptoměn, ale to, že by Bitcoin ve své současné podobě nahradil legální měny jako běžná měna, je nemyslitelné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz