Hlavní obsah

Churchill - Nobelovka za literaturu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Image by frimufilms on Freepik

Winston Churchill, britský premiér a neústupný státník, je ikonou dvacátého století, jehož život je propleten pestrobarevnou nití odvahy, vtipu a nezdolné vůle.

Článek

Narodil se 30. listopadu 1874 v Blenheimském paláci do aristokratické rodiny Marlboroughů, která mu předurčila místo v horních patrech britské společnosti. Jeho otec, lord Randolph Churchill, byl prominentním politikem, a jeho matka, americká dědička Jennie Jerome, vnukla svému synovi kosmopolitní šarm a vášeň pro dobrodružství.

Churchillův životopis začíná barvitě již v raném dětství, kdy se projevovala jeho vzpurná povaha. Byť byl v Harrow School průměrným studentem, jeho vrozený talent pro psaní a řečnictví se brzy ukázal. Po neúspěšném pokusu dostat se na vojenskou akademii v Sandhurstu, uspěl na třetí pokus a začal svou kariéru v armádě. Bojoval v britských koloniích v Indii, Súdánu a Jižní Africe, kde pracoval nejen jako voják, ale i jako válečný zpravodaj. Tato zkušenost mu poskytla látku pro jeho první knihy, které byly přijaty s nadšením a otevřely mu dveře do politického světa.

Roku 1900 se Churchill stal poslancem za Konzervativní stranu, ale jeho nepokojná povaha ho brzy vedla k Liberální straně. Byl ministrem obchodu, vnitra a prvním lordem admirality, kde reorganizoval a modernizoval britské námořnictvo. Jeho kariéra však utrpěla těžkou ránu během první světové války, kdy byla katastrofální kampaň v Gallipoli spojena s jeho jménem. Přestože byl nucen odstoupit, Churchill se nevzdal. Na západní frontě sloužil jako plukovník a opět se vrátil do politického života.

Největší kapitola jeho života začala v roce 1940, kdy se stal premiérem v době, kdy nacistické Německo ohrožovalo samotnou existenci Velké Británie. Jeho neohrožené řeči, plné odhodlání a optimismu, zvedaly morálku národa v těžkých časech. Legendární projev „We shall fight on the beaches“ se stal symbolem britského odporu. Churchillova schopnost spojit se s Franklinem D. Rooseveltem a Josephem Stalinem byla klíčová pro vytvoření Velké aliance, která nakonec přivedla k porážce Hitlera.

Po válce zažil politické vzestupy i pády. Ačkoli byl v roce 1945 poražen ve volbách, vrátil se jako premiér v roce 1951. Za své úsilí o světový mír a vizi sjednocené Evropy získal Nobelovu cenu za literaturu v roce 1953. Churchillova prozaická díla, včetně jeho šestisvazkového díla o druhé světové válce, jsou stále ceněná pro svůj styl a historickou hodnotu.

Churchillův osobní život byl stejně fascinující jako jeho veřejná kariéra. Byl vášnivým malířem, zahradníkem a milovníkem dobrého jídla a pití. Jeho vztah s manželkou Clementine byl plný lásky a vzájemné úcty, ačkoli nepostrádal bouřlivé momenty. Churchillova vášeň pro cigary a whisky se stala součástí jeho nezapomenutelné osobnosti.

Winston Churchill zemřel 24. ledna 1965 ve věku 90 let. Jeho pohřeb byl největší státní pohřeb v britské historii, což svědčí o obrovském vlivu, který měl na světovou scénu. Churchillův život je příběhem neústupné odvahy, nezdolné vůle a neuvěřitelného odhodlání, který stále inspiruje lidi po celém světě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám