Hlavní obsah

Pol Pot byl opravdu zlý člověk

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Image by wirestock on Freepik

Pol Pot, vlastním jménem Saloth Sar, je jedním z nejtemnějších jmen 20. století. Narodil se 19. května 1925 v malé kambodžské vesnici Prek Sbauv, v době, kdy byla Kambodža pod francouzskou koloniální správou.

Článek

Pocházel z relativně zámožné rodiny, což mu umožnilo přístup k vzdělání, což nebylo v té době samozřejmostí. V roce 1949 odešel do Paříže, aby studoval elektrotechniku, ale místo toho se zapletl do levicového studentského hnutí, které mělo osudové následky.

Během svého pobytu ve Francii se Saloth Sar setkal s marxisticko-leninskými myšlenkami, které ho fascinovaly natolik, že se stal zakládajícím členem francouzské komunistické strany. Po návratu do Kambodže se aktivně zapojil do politiky a vstoupil do kambodžské komunistické strany, kde získal přezdívku Pol Pot. Jeho vzestup k moci byl pomalý, ale neúprosný. Pol Pot a jeho stoupenci, známí jako Rudí Khmerové, zahájili guerillovou válku proti kambodžské vládě, která vyústila v převrat v roce 1975.

Když se Pol Pot dostal k moci, rozhodl se vytvořit agrární utopii založenou na radikálním maoistickém komunismu. Města byla evakuována, obyvatelé byli nuceni pracovat na polích a peníze, trh, soukromé vlastnictví a náboženství byly zakázány. Tento extrémní experiment měl katastrofální důsledky. Lidé byli nuceni žít v drsných podmínkách, trpěli hladem, nemocemi a přísnými represáliemi. Pol Potova politika vedla k jednomu z největších masakrů v historii – během jeho vlády v letech 1975-1979 zahynulo odhadem 1,7 až 2 miliony lidí, což představovalo přibližně čtvrtinu tehdejší kambodžské populace.

Pol Potova vláda skončila v roce 1979, kdy vietnamská invaze svrhla Rudé Khmery a obnovila v zemi řád. Pol Pot se stáhl do džungle, odkud vedl partyzánskou válku proti nové vládě, až do své smrti v roce 1998. Nikdy nebyl postaven před mezinárodní soud za své činy, což mnozí považují za nespravedlivé. Jeho smrt byla obestřena tajemstvím; oficiální zprávy uváděly, že zemřel na infarkt, ale spekuluje se o sebevraždě nebo vraždě.

Pol Potův život a vláda jsou varovným příběhem o nebezpečí ideologického fanatismu a absolutní moci. Jeho jméno je synonymem pro genocidu, tyranii a lidské utrpení. Přestože se o jeho osobním životě ví relativně málo, jeho politické a vojenské činy zanechaly hlubokou jizvu na kambodžské duši, která se ještě dnes zcela nezahojila.

Jeho příběh připomíná, že dějiny nejsou jen o vítězích a poražených, ale také o těch, kteří za svou vizi zaplatili nejvyšší cenu. Pol Pot zanechal dědictví, které svět nemůže a nesmí zapomenout.

Esej od autora.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám