Hlavní obsah

Edgar Allan Poe, mistr hororu a otec detektivky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Image by macrovector on Freepik

Patřil mezi moje úplně první detektivkáře v ranném mládí. Sice jen povídky, ale moc se mi to líbilo. Třeba ta o Zlatém brouku.

Článek

Edgar Allan Poe, mistr hororu a otec detektivního žánru, se narodil 19. ledna 1809 v Bostonu. Jeho život byl plný zvratů a tragédií, které hluboce ovlivnily jeho tvorbu a z něj učinily jednoho z nejvýznamnějších literárních autorů 19. století.

Poe přišel o rodiče velmi brzy. Jeho otec, herec David Poe, opustil rodinu, když byl Edgar ještě dítě, a jeho matka, herečka Elizabeth Arnold Poe, zemřela na tuberkulózu, když mu byly pouhé dva roky. Malého Edgara si vzal do péče bohatý obchodník John Allan z Richmondu ve Virginii, ale nikdy ho formálně neadoptoval. Vztah mezi Poeem a Allanem byl komplikovaný. Na jedné straně Allan poskytoval Poeovi vzdělání a materiální podporu, na druhé straně byl jejich vztah často napjatý a plný konfliktů.

Edgar Allan Poe byl nadaný student, ale jeho akademické úspěchy byly zastiňovány problémy s financemi a závislostí. Během studia na Virginské univerzitě se zadlužil kvůli hazardním hrám, což vedlo k roztržce s Allanem, který odmítl jeho dluhy splatit. Poe se poté pokusil najít své místo v armádě, ale i zde jeho kariéra skončila neslavně. Po těchto neúspěších se Poe rozhodl věnovat se literatuře naplno.

V roce 1835 se Poe oženil se svou třináctiletou sestřenicí Virginií Clemm, což bylo v té době neobvyklé a vzbuzovalo mnoho otázek. Navzdory věkovému rozdílu a kontroverzím bylo jejich manželství, zdá se, šťastné, i když krátké. Virginiina nemoc a předčasná smrt v roce 1847 Póa hluboce zasáhly a prohloubily jeho sklon k melancholii a temným myšlenkám.

Poe je známý svými gotickými příběhy plnými hrůzy a tajemství. „Havran“, „Jáma a kyvadlo“, „Zánik domu Usherů“ a „Vraždy v ulici Morgue“ jsou jen některé z jeho děl, která dodnes fascinuje čtenáře svou temnou atmosférou a složitými zápletkami. Ale Poe nebyl jen autorem hororových příběhů; byl také pionýrem detektivního žánru. Postava C. Auguste Dupina, která se objevuje v několika jeho povídkách, je považována za předchůdce moderních detektivů, jako je Sherlock Holmes.

Poe byl také významným literárním kritikem, známým svou ostrou a někdy i krutou kritikou. Jeho esej „Filosofie básnické skladby“ odhaluje jeho přesvědčení, že poezie by měla být tvořena s matematickou precizností a že emoce by měly být pečlivě vypočítány, aby vyvolaly co největší účinek na čtenáře.

Osobní život Edgara Allana Poea byl však stejně temný a komplikovaný jako jeho příběhy. Trpěl depresemi a zápasil s alkoholismem, což se často odráželo v jeho díle. Byl to muž plný paradoxů - talentovaný, ale často neúspěšný, oslavovaný, ale zároveň přehlížený. Jeho život byl sérií vrcholů a pádů, které ho nakonec dovedly k předčasné smrti za záhadných okolností v roce 1849 ve věku pouhých 40 let.

Poe měl mnoho zájmů mimo literaturu. Byl vášnivým šachistou a rád se věnoval kryptografii, což je zřejmé z jeho příběhu „Zlatý skarabeus“. Poe také miloval zvířata, zejména kočky. Jeho kočka, kterou měl až do své smrti, byla jeho věrnou společnicí v mnoha těžkých chvílích.

Edgar Allan Poe zůstává jednou z nejfascinujících postav americké literatury. Jeho životní příběh, plný tragédií, osobních bojů a neuvěřitelného talentu, nadále inspiruje čtenáře a spisovatele po celém světě. Přestože žil krátký a bouřlivý život, jeho dílo zůstává nesmrtelné a jeho vliv na literaturu je nepopiratelný. Poeův odkaz žije dál v temných koutech naší představivosti, kde jeho příběhy stále šeptají o hrůze, lásce a tajemstvích lidské duše.

Autorský text a wikipedia.org

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám