Hlavní obsah

John Wilkes Booth - neslavný herec

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Image by YuliiaKa on Freepik

John Wilkes Booth, herec jehož jméno je v americké historii spojeno s příběhem zrady a tragédie. Narodil se do rodiny skvělých umělců, ale jeho sláva nepřišla z jeviště, nýbrž z atentátu na prezidenta Abrahama Lincolna.

Článek

John se narodil 10. května 1838 v Marylandu jako deváté z deseti dětí. Jeho táta, Junius Brutus Booth, byl slavný herec, a jeho mamka, Mary Ann Holmes, byla jeho milenka. Celá rodina byla známá v divadelních kruzích. Johnův starší brácha Edwin byl jedním z nejlepších herců té doby. Ale John nechtěl zůstat ve stínu svého bratra.

Od malička byl John plný energie a vášně. Na jevišti zářil díky svému charismatu a ohnivé povaze. Diváci ho milovali pro jeho dramatické výkony a osobitý styl. Pro něj bylo divadlo nejen prací, ale i životní vášní. Když vystupoval, svět kolem něj přestal existovat a zůstala jen jeho role.

Ale za okouzlujícím hereckým uměním se skrýval muž s pevnými politickými názory. John byl silný zastánce jihu a otroctví, což ho stavělo do přímého protikladu s politikou Lincolna. Nenávist vůči prezidentovi v něm vzplanula natolik, že se rozhodl jednat. Nepřišlo to zničehonic – v jeho hlavě to byla pečlivě naplánovaná a ospravedlnitelná akce.

Osudná noc přišla 14. dubna 1865. John se proplížil do Fordova divadla ve Washingtonu, kde Lincoln sledoval hru „Náš americký bratranec“. S odvahou a přesností, kterou by mu záviděl každý herec, se dostal do prezidentské lóže a vystřelil. Po činu zvolal „Sic semper tyrannis!“ (Tak vždycky tyranům) a skočil na jeviště. Zlomil si při tom nohu, ale i tak se mu podařilo utéct.

Jeho útěk netrval dlouho, ale téměř dva týdny unikat není málo. Po dvanácti dnech ho našli vládní agenti na farmě v Garrettově stodole ve Virginii. Odmítal se vzdát, a tak ho prostě zastřelili. Smrt ukončila život mladého muže plného vášní, ambicí a nenávisti.

John Wilkes Booth je často vnímán jako zrádce a vrah, ale jeho život byl složitější. Byl synem, bratrem, milencem a hercem. Měl sny a naděje, které byly zničeny jeho neústupnými názory a nenávistí. Jeho čin otřásl Amerikou a zanechal nesmazatelnou stopu v dějinách. Přesto nezapomínejme, že i on byl jen člověk, omylný a plný vášní, který se vydal na cestu vedoucí k tragédii.

Zdroje: 100+1

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám