Hlavní obsah

Švejk - specialista na psy a nervy nadřízených

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Image by freepik

Josef Švejk je postava, kterou zná každý, kdo někdy otevřel Haškova slavného románu „Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války“. Tento dobrosrdečný, avšak trochu natvrdlý vojín se stal symbolem českého humoru a moudrosti.

Článek

Jak se říká, v každém Čechovi je kousek Švejka – a v Švejkovi je kus nás všech.

Švejk se narodil na Malé Straně v Praze. Už od mládí se projevoval jeho jedinečný smysl pro humor a nezdolná chuť k životu. Znáte ten typ člověka, který i v největší bouři zůstane klidný jako rybník? Přesně takový byl Švejk. Ať už se mu přihodilo cokoliv, vždy si zachoval svůj typický, nevinný úsměv a nadšení pro věc.

Jedním z prvních Švejkových povolání bylo povolání vojáka. Byla to doba první světové války, kdy si mnoho mužů muselo obléci uniformu a vydat se na frontu. Ačkoliv Švejkovi vojančina moc nešla, snažil se ze všech sil plnit rozkazy a být dobrým vojákem. Jeho poctivost a nadšení však často vedly k absurdním situacím, které rozesmávaly všechny kolem něj.

Pamatujete si, jak Švejk dostal na starost psy pro vojenského velitele? Místo aby se držel předepsaných postupů, rozhodl se psy nakoupit od místních cikánů. Výsledek? Místo bojových psů přivedl na kasárna smečku pouličních voříšků, kteří se s nadšením vrhli na vojáky. To byla přesně ta chvíle, kdy Švejkův optimismus a neortodoxní přístup k plnění povinností vyvolával úsměv i tam, kde by člověk čekal jen problémy.

Švejk nebyl žádný hrdina v tradičním smyslu slova. Nebojoval na barikádách ani nevedl armády k vítězství. Byl však hrdinou každodenního života. Ukazoval, že i v těch nejtěžších časech si člověk může zachovat lidskost a humor. Jeho přístup k životu byl jako balzám na duši pro všechny, kteří se ocitli v těžkých situacích. Když se nad tím zamyslíte, kdo z nás by nechtěl mít po svém boku někoho jako Švejk? Někoho, kdo vás rozesměje, i když se vám chce plakat.

Švejk měl také zvláštní dar vyprávět příběhy. A nebyly to jen tak ledajaké historky. V jeho podání se i ta největší banálnost měnila v epický příběh plný nečekaných zvratů a komických situací. Kdo si jednou vyslechl Švejkovu historku, ten na ni nikdy nezapomněl. Ať už šlo o jeho zážitky z vojny, nebo o příhody z civilního života, vždy dokázal najít způsob, jak v každé situaci najít něco k pousmání.

Přes všechny tyto komické momenty v Švejkovi ale bylo i cosi hlubšího. Jeho neochvějná víra v dobro a spravedlnost, i když často zabalená do ironie a sarkasmu, ukazovala na jeho velké srdce. Švejk byl člověk, který by se rozdal pro své blízké, a který věřil, že na světě je vždy naděje na lepší zítřek.

Možná právě proto je Josef Švejk tak oblíbenou postavou. Není to jen karikatura, ale skutečný člověk se všemi svými chybami a přednostmi. Jeho příběh nám připomíná, že i v těch nejtěžších časech lze najít důvod k úsměvu, že i malé radosti mohou být důležité a že humor je ten nejlepší lék na všechny trable.

A tak, když se dneska podíváte na Švejka, ať už v knize nebo v některém z nesčetných filmových zpracování, nezapomeňte se na chvíli zastavit a zamyslet se. Možná, že právě on vás naučí něco o životě, o sobě samých a o tom, jak čelit výzvám s úsměvem na tváři a srdcem plným naděje.

Josef Švejk, ten dobrý voják, který nás všechny učí, že s humorem jde všechno lépe.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám