Hlavní obsah

Tim Berners-Lee - Muž, který stvořil web

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Image by freepik

Pokud jste někdy použili internet – a pokud čtete tento článek, tak asi ano – máte jedno člověka, kterému za to můžete poděkovat. Jmenuje se Tim Berners-Lee.

Článek

Ne, to není nový hrdina Marvelu, i když by si to zasloužil. Tento britský vědec a inženýr je skutečným mistrem světa, protože jeho vynález změnil životy miliard lidí po celém světě. Připravte se na fascinující cestu životem muže, který přinesl svět do našich počítačů, telefonů a tabletů.

Tim Berners-Lee se narodil 8. června 1955 v Londýně, což bylo pravděpodobně v době, kdy internet ještě nikdo ani nevyslovil, natož aby na něj někdo myslel. Jeho rodiče, Conway Berners-Lee a Mary Lee Woodsová, byli matematici a spolutvůrci jednoho z prvních počítačů, takže malý Tim měl technologie v krvi. Představte si, jak doma hráli karty: „Tati, můžeme si zahrát pexeso?“ „Ale synu, raději naprogramujeme nový algoritmus!“

Jako dítě byl Tim fascinován gadgety a elektronikou. Už na střední škole se pokusil sestavit vlastní počítač z vysavače a staré televize. Možná se to zdá absurdní, ale na druhou stranu, kdo z nás v patnácti letech sestavil cokoliv složitějšího než sendvič? Poté, co vystudoval fyziku na Oxfordu, kde mimochodem dostal zákaz používat univerzitní počítače za to, že na nich hrál hry (ano, i géniové mají své dny), začal pracovat jako softwarový inženýr.

V roce 1989, když pracoval v CERNu (ano, tom velkém laboratoři s urychlovačem částic, kde se snaží najít odpovědi na otázky vesmíru, života a vůbec), Tim přišel s nápadem, který měl změnit svět. Zatímco jeho kolegové zkoumali kvarky a bosony, on přemýšlel o tom, jak propojit všechny ty informace, které tam vědci měli, aby byly snadno přístupné komukoli. A tak se zrodil World Wide Web. Ano, ten slavný „www“, který dnes píšete před každou webovou adresu.

Věřte nebo ne, první webová stránka byla o tom, jak vytvořit webovou stránku. To je jako kdyby Shakespeare napsal první hru o tom, jak napsat hru. Ale i tak to fungovalo. Tim vytvořil HTML (jazyk pro tvorbu webových stránek), HTTP (protokol, kterým si počítače mezi sebou posílají stránky) a první webový prohlížeč. Bez toho byste teď pravděpodobně seděli u obrovské encyklopedie a hledali informace o Timo Berners-Lee, místo aby vám stačilo pár kliknutí.

Jednou z nejúžasnějších věcí na Timo Berners-Lee je jeho neochvějná víra ve svobodný a otevřený internet. Když by se někdo jiný v jeho pozici pravděpodobně stal pohádkově bohatým patentováním svého vynálezu, Tim se rozhodl, že web musí být volně dostupný všem. Jeho vize byla jasná: „Web je pro všechny.“ A tak, místo aby se koupal v penězích, pracoval dál na tom, aby se internet stal místem, kde může každý sdílet informace, učit se a komunikovat.

V roce 1994 založil World Wide Web Consortium (W3C), organizaci, která dohlíží na vývoj webových standardů. Je to jako OSN pro internet, kde se všechny technologie snaží spolupracovat a nezničit si navzájem data. Tim Berners-Lee stále pracuje na tom, aby web zůstal přístupný, bezpečný a svobodný. Pokud jste někdy měli pocit, že internet je džungle plná nebezpečí, vězte, že Tim a jeho tým pracují na tom, aby z ní udělali pěkný park s lavičkami a fontánkami.

Mimo své technologické úspěchy je Tim také rytířem. Ano, byl povýšen do šlechtického stavu královnou Alžbětou II. v roce 2004 za své zásluhy o globální rozvoj internetu. Takže když ho potkáte, můžete ho klidně oslovit „Sir Tim“. Mimochodem, Sir Tim rád jezdí na kole a často je viděn v ulicích Londýna, jak si v klidu šlape a přemýšlí o dalších inovacích, které nám zjednoduší život.

Tim Berners-Lee je žijícím důkazem toho, že jeden člověk opravdu může změnit svět. Od jeho prvních pokusů s vysavačem až po vytvoření světové sítě, jeho cesta je inspirací pro všechny geeky, vizionáře a nadšence do technologií. Ať už mu říkáte Sir Tim, nebo jednoduše ten chlapík, co vymyslel internet, je jasné, že jeho vliv na naše životy je nezměrný. Takže příště, až budete prokrastinovat na sociálních sítích nebo hledat recept na bábovku, vzpomeňte si na Tima a dejte mu tiché díky za to, že vám umožnil být součástí tohoto úžasného, spletitého světa.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám