Hlavní obsah

Truman Capote - revoluce v detektivce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Image by pch.vector on Freepik

Truman Capote, skvělý spisovatel, se narodil 30. září 1924 v New Orleans. Už od mala projevoval nezvyklý talent pro psaní.

Článek

Jeho skutečné jméno znělo Truman Streckfus Persons, ale později si zvolil příjmení Capote, což znamená „krásný klobouk“ v italštině.

Jeho život byl plný barevných příběhů a nevšedních zážitků. Truman Capote vyrůstal v jižanském prostředí, které později silně ovlivnilo jeho literární styl. První knihu napsal už ve svých 8 letech a v 17 letech opustil školu, aby se mohl naplno věnovat psaní.

Jeho průlomem se stala novela „Other Voices, Other Rooms“ (Jiné hlasy, jiné pokoje), která ho vynesla na literární scénu jako talentovaného až kontroverzního autora. Truman se stal průkopníkem literárního žánru označovaného jako „non-fiction novel“ (fiktivní reportáž), který dokonale propojil prvky skutečnosti s literární imaginací.

Jeho nejslavnější dílo „Chladnokrevně“ přineslo revoluční způsob vyprávění skutečného kriminálního případu. Capote strávil mnoho času zkoumáním a psaním této knihy, což vyvolalo mnoho kontroverzí, ale zároveň to posunulo hranice literární tvorby.

Kromě psaní byl Truman známý svou výraznou osobností a excentrickým stylem života. Jeho společnost si oblíbili mnozí celebritní přátelé, mezi něž patřila i slavná herečka Audrey Hepburn. Truman Capote miloval společnost a uměl se v ní pohybovat s grácií i humorem.

Jeho nadanost a smysl pro detail ho učinily jedním z nejvýznamnějších amerických spisovatelů 20. století. V roce 1984, ve věku 59 let, Truman Capote zemřel, ale jeho literární odkaz žije dál. Jeho příběhy nejen že baví, ale i hloubají do lidského srdce a mysli, což je důvod, proč jeho jméno stále rezonuje v literárních kruzích po celém světě.

Pozn.: Kniha Chladnokrevně je faktografický román, který se zabývá skutečným zločinem. Popisuje brutální vraždu čtyřčlenné rodiny, která se odehrála v roce 1959 ve městečku Holcomb ve státě Kansas.

Truman Capote se rozhodl tuto tragickou událost zkoumat a následně o ní psát. Vypráví příběh vraždy rodiny Clutterových a detailně popisuje psychologii pachatelů i dopady zločinu na malé městečko a jeho obyvatele.

Zdroje: wikipedia.org, Epocha

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám