Článek
Zdá se, že moderní doba a naše pohodlné stravování si vybírají svou daň. Studie z února 2024 přišla s varováním: lidé, kteří konzumují více ultrazpracovaných potravin (UPF), čelí až o 50 % vyššímu riziku úmrtí na srdeční choroby a mají větší pravděpodobnost vzniku duševních poruch. A to není všechno. Vyšší příjem těchto potravin může také zvednout riziko úzkosti až o 53 %, obezity o 55 %, poruch spánku o 41 %, diabetu 2. typu o 40 % a dokonce i zvýšit riziko deprese nebo předčasného úmrtí o 20 %.
Co se vlastně považuje za „vyšší příjem“? Výzkumníci uvádějí už jednu porci denně nebo zvýšení konzumace UPF o 10 %. Květnová studie z roku 2024 zjistila, že přidání pouhých 10 % ultrazpracovaných potravin do jinak zdravého jídelníčku může vést ke zhoršení kognitivních funkcí a vyššímu riziku mrtvice. Už v roce 2023 jiný výzkum ukázal, že stejné zvýšení bylo spojeno s vyšší pravděpodobností vzniku rakoviny horní části trávicího traktu.
Alarmující je i holý fakt, že podle odhadů tvoří až 70 % potravin konzumovaných v USA právě ultra-zpracované produkty. „Dvě třetiny kalorií, které děti v USA konzumují, pochází z ultrazpracovaných potravin, zatímco u dospělých jde o zhruba 60 %,“ uvedl Fang Fang Zhang, docent z Tuftsovy univerzity v Bostonu.
Úplně nejnovější studie, publikovaná v květnu 2024 v časopise American Journal of Preventive Medicine, odhadla, že předčasným úmrtím způsobeným konzumací UPF by se dalo předejít v rozmezí 4 % až 14 % podle země. „Předčasná úmrtí, kterým lze předejít, v důsledku konzumace UPF, se mohou pohybovat od 4 % v zemích s nižší spotřebou UPF do téměř 14 % v zemích s nejvyšší spotřebou UPF,“ řekl hlavní autor studie Eduardo Augusto Fernandes Nilson z Nadace Oswalda Cruze v Rio de Janeiru.
Konkrétní čísla jsou opravdu děsivá: v USA, které mají nejvyšší podíl konzumace UPF na světě (téměř 55 % průměrného jídelníčku), by snížení jejich spotřeby na nulu zabránilo více než 124 000 úmrtím v roce 2017. V zemích jako Kolumbie (15 % podíl UPF ve stravě) a Brazílie (17,4 %), by se tímto krokem zabránilo tisícům úmrtí – v Kolumbii téměř 3 000 v roce 2015 a v Brazílii až 25 000 v roce 2017.
Nutriční odborníci a specialisté však varují před unáhlenými závěry. Nerys Astbury z Oxfordské univerzity připomíná, že metoda této studie nemůže s jistotou potvrdit příčinnost: „Metody této studie to jednoduše nemohou určit,“ uvedla. Stephen Burgess, statistik z Cambridgské univerzity, dodává, že i když studie nemůže s jistotou dokázat škodlivost UPF, poskytuje jasné důkazy o jejich souvislosti s horšími zdravotními výsledky.
„Je však možné, že skutečným rizikovým faktorem není přímo konzumace ultrazpracovaných potravin, ale související faktor – například nižší úroveň fyzické aktivity. Nicméně opakující se souvislosti mezi UPF a negativními zdravotními dopady v různých zemích a kulturách jsou natolik silné, že nelze ignorovat podezření, že UPF hrají větší roli, než si připouštíme,“ řekl Burgess.
Ačkoliv nás tedy studie varuje před přehnanou konzumací ultrazpracovaných potravin, jejich úplné odstranění z jídelníčku je podle odborníků nereálné a téměř nemožné. „Stanovení teoretické minimální úrovně rizika na nulu, tedy úplné eliminace UPF, je ve společnosti, kde jsou tyto potraviny běžné, prakticky nemožné,“ upozorňuje Zhang.
A tak se tedy nabízí otázka – jaká je míra konzumace, která ještě není nebezpečná? To studie neříká. Ale jisté je, že klíčem ke zdraví je vyváženost a umírněnost.
Zdroje:
https://www.apetitonline.cz/zdravi-vyziva/proc-si-dat-pozor-na-ultrazpracovane-potraviny-jakou-cast-jidelnicku-mely-maximalne
https://edition.cnn.com/2025/04/28/health/ultraprocessed-food-death-wellness
https://www.ajpmonline.org/article/S0749-3797(25)00072-8/fulltext