Hlavní obsah
Aktuální dění

Američany čeká těžká prezidentská volba. Proč nemá šanci třetí kandidát?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Emma Kaden, CC BY-SA 2.0, Flickr

Předvolební debata mezi Bidenem a Trumpem ukázala, že si Američané mohou vybrat mezi zmateným staříkem a notorickým lhářem. Proč za oceánem vždy soupeří jen zástupci dvou stran?

Článek

Americký systém prezidentských voleb je poměrně složitý, vždy ale vyústí v souboj kandidátů republikánů a demokratů. Nikdo třetí tak prakticky nemá šanci na výhru.

Systém dvou stran má ve Spojených státech hluboké historické kořeny, které sahají až k ranému politickému rozdělení mezi federalisty a demokratickými republikány. Tyto frakce se postupem času transformovaly do dominujících současných stran. Někdo třetí, i když takové pokusy byly a jsou, má bídnou šanci se ve složitém americkém volebním systému prosadit.

Vítěz bere vše

Téměř všechny státy totiž používají volební systém „vítěz bere vše“ (s výjimkou Nebrasky a Maine, kde se využívá poměrný systém). Jiní kandidáti by tak museli vyvinout obrovské úsilí a oslovit voliče v mnoha státech natolik, aby jejich snaha měla významnější dopad. To samozřejmě stojí obrovské peníze, jenže třetí kandidáti těžce hledají významné sponzory.

Strach z promarněného hlasu

Další faktor, který nehraje do not kandidátům mimo republikány a demokraty, je teorie takzvaného „promarněného hlasu“. Lidé ochotní volit někoho jiného by se totiž s velkou pravděpodobností našli, obzvláště po již zmiňované debatě, ale obávají se, že jejich hlas propadne, protože daný kandidát s velkou pravděpodobností nevyhraje, a tak vybírají menší zlo z dvojice velkých hráčů.

Demokratické a republikánské strany disponují obrovskými organizačními strukturami napříč Spojenými státy a je těžké takové síle konkurovat. Navíc mají řadu sponzorů a osobností, které je podporují.

Třetí uchazeč o křeslo prezidenta pochází z klanu Kennedyů

Pro nadcházející prezidentské volby se ale přece jen profiluje třetí hráč. Je jím Robert F. Kennedy Jr., který kandiduje jako nezávislý. Pochází ze známého politického klanu Kennedyů, nicméně svoji kampaň staví na dezinformacích a konspiračních teoriích a podle průzkumů moc šancí na výhru nemá. To jen ještě více potvrzuje, jak těžká volba letos Američany čeká.

Někteří by chtěli více možností, ale tradice se zřejmě nezmění

Systém dvou stran je ve Spojených státech natolik zakořeněný, že nelze v blízké budoucnosti očekávat změnu, ačkoliv by dle průzkumu z roku 2022 39 % respondentů uvítalo větší výběr. Tuto skutečnost podporuje i fakt, že posledním prezidentem z alternativní strany byl Zachary Taylor, jež vyhrál volby v roce 1848 jako zástupce dávno zaniklé Strany Whigů.

Anketa

Kdo vyhraje americké prezidentské volby?
Joe Biden
18,6 %
Donald Trump
37,9 %
Robert F. Kennedy Jr.
43,5 %
Celkem hlasovalo 140 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz