Hlavní obsah
Sport

Nejšpinavější závod historie: V olympijském finále ženské patnáctistovky se už 12 let mění pořadí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: tompagenet, CC BY-SA 2.0, Wikimedia

Finále ženské patnáctistovky na OH v Londýně v roce 2012

Běh na 1500 metrů zvládnou nejlepší atletky v čase okolo 4 minut. V olympijském finále z letních her v Londýně, které se konaly v roce 2012, možná ale není ani po 12 letech o konečném pořadí rozhodnuto.

Článek

Finále ženské patnáctistovky na olympijských hrách v Londýně 2012 se bezesporu zapsalo do sportovní historie jako jedno z nejvíce kontroverzních atletických klání, a to především kvůli neustálým změnám v pořadí medailistek. Už několik běžkyň v průběhu času o medaile přišlo. Důvodem byl doping.

Závodem vše teprve začalo

Závod byl sám o sobě napínavý. První dojmy z dramatického finále, které je ze záznamu ke shlédnutí zde, se však postupně změnily v sérii skandálů, jež odhalily temnou stránku atletiky.

V původním pořadí získala zlatou medaili Aslı Çakır Alptekin z Turecka, stříbrná byla její krajanka Gamze Bulut a bronzová medaile patřila Maryam Yusuf Jamal z Bahrajnu. Jenže následné testy usvědčily vítěznou Turkyni z dopingu a po tři roky trvajícím procesu jí byla medaile odebrána. Mohla se tak radovat její krajanka, jenže ani ta nebyla čistá a o zlato přišla v roce 2017. Obě dostaly dlouholetý distanc v délce osmi, respektive čtyř let.

V důsledku těchto diskvalifikací tureckých běžkyň se Maryam Yusuf Jamal, která původně skončila na třetím místě, stala novou a aktuálně platnou olympijskou vítězkou. Na stříbro se posunula Abeba Aregawi.

Jenže ani tak rošády v konečném pořadí závodu neustaly. Z dopingu byly obviněny i další běžkyně. Třeba Ruska Yekaterina Kostetskaya kvůli nesrovnalostem ve svém biologickém pasu.

Jako další hříšnice byla ze závodu diskvalifikována Běloruska Natallia Kareiva. Ta původně zaběhla sedmá. Její biologický pas ale vykazoval abnormality ukazující na jasný doping. Odebrání sedmého místa ji tolik mrzet nemuselo, dvouletý distanc však ano.

Rošády v pořadí pokračují. Arbitráž potrestala opakovaně dopující Rusku

Poslední změna v pořadí se odehrála včera. Ruská běžkyně Taťjana Tomašovová, původně čtvrtá, se sice po vyřazení soupeřek posunula v roce 2017 na druhé místo, jenže o stříbro také přišla. Nedovolené anabolické steroidy odhalila Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS) při zpětné kontrole moči vzorků z Londýna. Ruská běžkyně, které je nyní 49 let, navíc vyfasovala desetiletý distanc pro účast na olympiádě. Vzhledem k jejímu věku jde sice o formalitu, ale na druhou stranu Tomašovová nepodváděla poprvé. Už v roce 2008 vyfasovala na dva roky stopku za podobný prohřešek, což na její ostatní sportovní výsledky vrhá temný stín.

Aktuálně bronzová medaile připadla americké běžkyni Shannon Rowbury, která v roce 2012 doběhla až šestá. Stříbro v tomto nekonečném závodě drží Abeba Aregawi a zlatá zůstává Maryam Yusuf Jamal.

Finále ženské patnáctistovky tak částečně ukazuje, jak je vrcholový sport na hony vzdálený zdravému sportování. Extrémní tlaky na výkon a úspěch ženou některé sportovce či týmy k podvádění a hazardování s vlastním zdravím. Mají být takoví atleti vzorem pro začínající sportovce?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Atletika na olympiádě

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz