Hlavní obsah
Lidé a společnost

Neřízená střela Keith Flint z The Prodigy žil stejně divoce, jako když vystupoval na pódiu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sc0RcH, Volné dílo, Wikimedia

Excentrický Keith Flint je už pět let v hudebním nebi. Příběh muže, který začínal jako tanečník a skončil jako ikonická tvář bouřlivé kapely, skončil smutně. The Prodigy však po pauze vystupují dál.

Článek

Velcí umělci dokáží překonávat hranice žánrů a bavit i mainstreamové publikum. Přesně to se podařilo Keithu Flintovi z The Prodigy v roce 1996, když jako Firestarter s dvojitým zeleným „čírem“ na hlavě rozpálil evropské hitparády.

Kapela The Prodigy v té době existovala už šest let a měla za sebou 2 alba. Skupinu ale znali hlavně fanoušci elektronické muziky. Vše začalo v roce 1990, když se Flint potkal s Liamem Howlettem, který v té době vystupoval jako DJ v jednom undergroundovém klubu v Braintree v Essexu. Howlett dělal i vlastní muziku, ale veřejně ji neprezentoval. To se změnilo díky Flintovi, který jej přesvědčil, ať ji zahraje a on mu při tom bude dělat doprovodného tanečníka. Na taneční vystoupení si ještě přizval kamaráda Leeroye Thornhilla a čtveřici doplnil i MC Maxim. Kapela The Prodigy byla na světě.

The Prodigy v knize rekordů i s Jiřím Schelingerem na desce

Jejich rané skladby se nesly v duchu acidové revoluce, která pobláznila anglickou mládež. The Prodigy na prvních nahrávkách kombinovali rave, acid house a breakbeat. Jejich dnes již ikonický zvuk s notnou dávkou rockových a punkových prvků přišel až právě s úspěšným singlem Firestarter. To byla také první skladba s Flintovým vokálem. Následoval další veleúspěšný singl Breathe, který se nesl ve stejném duchu. Úspěch singlů dovršilo v roce 1997 album The Fat of The Land s krabem na obalu. Deska, která je dnes považována za jeden z milníků v elektronické muzice, je dokonce zapsána v Guinessově knize rekordů jako nejrychleji se prodávající britské album.

Kdo by čekal, že The Prodigy budou pokračovat v úspěšném nastoleném trendu s agresivním, a hlavně dominujícím Flitovým vokálem, spletl se. The Prodigy si dali uměleckou pauzu, během které formaci opustil Leeroy Thornhill. V roce 2002 sice vyšel singl Baby's Got a Temper, který Flint sám napsal, ale další deska z roku 2004 nazvaná Always Outnumbered, Never Outgunned jeho zpěv vůbec neobsahovala. Fanoušci si tak museli počkat až do roku 2009 na album Invaders Must Die, kde Flint obdařil vokálem několik písní.

Když v roce 2015 vydala kapela desku The Day Is My Enemy, Flintův vokál se na desce objevil opět jen sporadicky, stejně tak i na zatím posledním albu No Tourists z roku 2018. Nicméně pro fanoušky kapely je zejména poslední album jakýmsi návratem ke kořenům a důkazem, že The Prodigy mají stále energie na rozdávání. Českého čtenáře a posluchače pak zaujme, že se ve skladbě Light Up The Sky objevuje vokál Jiřího Schelingera, konkrétně jde o sampl z písně Mám rád lidi z roku 1977.

Geniální šílenec

Keith Flint, ačkoliv pro mnohé posluchače je muzika The Prodigy těžce stravitelná, byl bezesporu geniálním hudebníkem. Od neklidného a nesoustředěného dítěte, které jen těžce zvládalo školu, se přes práci pokrývače dostal až na hudební pódia. Tam začínal s tancem, nakonec ale zpíval a skládal muziku, kterou zná celý svět. Založil také vlastní punkovou kapelu jednoduše nazvanou Flint, profesionálně závodil na motocyklech a boxoval. Zároveň byl velkým milovníkem přírody.

Měl však i stinnou stránku. Nedokázal si udržet žádný vztah, býval agresivní a dlouhou dobu trpěl depresemi a závislostí na lécích na předpis. Přesto byla Flintova smrt v březnu 2019 pro všechny šokem. Tvář The Prodigy spáchala ve 49 letech sebevraždu oběšením ve svém vlastním domě v North Endu v Essexu. Podle lékařské zprávy byl hudebník v době svého skonu pod vlivem omamných látek. Dopis na rozloučenou nezanechal, důvod si lze vzhledem k psychickým problémům a drogám domyslet.

Foto: badjonni, CC BY-NC-SA 2.0, Flickr

Konec The Prodigy?

Kapela se po smrti Flinta na téměř čtyři roky odmlčela. Zbylá dvojka to ale nezabalila a v loňském roce se vrátila na koncertní pódia v rámci turné Army of the Ants. Byli i v Praze a čeká je vystoupení na Rock for People. Maxim prohlásil, že The Prodigy zůstanou jako dvojice, protože ze zcela pochopitelných důvodů Keitha Flinta nelze nahradit. Teď už zbývá jen otázka, zda The Prodigy ještě někdy vydají novou desku. Fanoušci by si ji totiž moc přáli.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz