Hlavní obsah
Umění a zábava

Punková verze Romea a Julie: Sid Vicious a Nancy Spungen byli jako oheň. Skončilo to vraždou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Volné dílo, Wikimedia Commons

Sex Pistols v roce 1977. Sid je vlevo.

Krvavý konec destruktivního vztahu kytaristy ze Sex Pistols a mladé fanynky je dodnes zahalen aurou tajemství.

Článek

Tragická milostná romance Sida Viciouse ze Sex Pistols a rebelky Nancy Spungen fascinuje veřejnost už dlouhá desetiletí, přestože je plná drog, alkoholu, hříchu a bohužel i krve. Vražda Nancy dodnes zůstává zahalena tajemstvím a stejně tak i nad smrtí Sida visí otazník.

Ztělesnění punku

I kdyby románek těchto dvou výstředních osob neskončil tragicky, jejich vztah byl od začátku odsouzen k zániku. Stejně tak lze tvrdit, že by se z obou stali tak jako tak ikony britské punkové scény. Nonkonformní dvojice totiž na tehdejší poměry způsobila poprask snad všude, kde se ukázala.

Sid, který se narodil v květnu 1957 jako John Simon Ritchie, byl tím nejvěrnějším fanouškem Sex Pistols. V davu působil jako zjevení. Styl, jakým se oblékal, jak se česal nebo jak komunikoval, to vše v podstatě definovalo vizáž punku. Když se v kapele uvolnilo místo baskytaristy, manažer kapely Malcolm McLaren okamžitě angažoval Sida a to i přes skutečnost, že mladý punker na kytaru zrovna moc dobře nehrál. Sid byl také kamarádem frontmana Johnnyho Rottena. „Jestliže Rotten je hlas punku, pak Sid je vzhled punku,“ prohlásil McLaren, když se Sid stal oficiálním členem Sex Pistols.

Nancy, narozená v USA v únoru 1958, také překrucovala veškerá pravidla své doby. Dívky, které navštěvovaly koncerty, se držely módních trendů, líčily se podle magazínů a snažily se vypadat co nejlépe. Nancy módu ignorovala, byla i trochu při těle a její líčení bylo často odstrašující. Mezi fanynkami kapely vyčnívala, stejně tak jako Sid mezi fanoušky.

Oba se potkali v Londýně v květnu 1977 během koncertu a okamžitě sobě navzájem podlehli. Byl to divoký vztah plný sexu, drog a rokenrolu. Sid byl do Nancy zamilovaný až po uši, zatímco ostatní členové Sex Pistols jí neměli vůbec rádi. Kapela se nakonec v lednu 1978 rozpadla. Vydala jen jedno album a několik singlů, přesto v podstatě definovala punk rock společně s The Clash nebo Ramones jako nový hudební směr a svébytnou subkulturu.

Vražda a předávkování heroinem

Sid se poté přestěhoval za oceán a s Nancy žil na hotelu. Tam se oba oddávali divoké jízdě plné drog. Je jasné, že takový flám nemohl pokračovat do nekonečna, jenže jeho konec byl opravdu hořký.

Ráno 2. října 1978 bylo Nancyino tělo nalezeno v tratolišti krve v koupelně hotelového pokoje. Byla pobodána na břiše a bez pomoci vykrvácela. Sid se stal okamžitě podezřelým číslo jedna. Vyšetřovatelé jej obvinili z vraždy druhého stupně a vzali jej do vazby. Propuštěn byl na kauci, kterou uhradilo vydavatelství Virgin Records.

Foto: Fair use, Wikimedia Commons

Nancy Spungen

Sid si z osudné noci podle svých slov nic nepamatoval, i když nejprve tvrdil, že se s Nancy pohádal a že dívku i možná pobodal. Byl pod vlivem heroinu, stejně tak jako Nancy. Osudnou noc na pokoji probíhala divoká párty, lidé tam prý přicházeli a odcházeli a drogoví dealeři nestíhali vyřizovat požadavky osazenstva.

Těžko říci, jak by Sid dopadl u soudu. Právní náklady mu hradilo vydavatelství, a tudíž měl za sebou právníky světového kalibru. Pokud by byl nevinný, jistě by se to prokázalo. Jenže punker se 2. února 1979 předávkoval heroinem a zemřel. Šlo o náhodu, sebevraždu, nebo snad vraždu?

Pravdu se nikdy nedozvíme

Objevilo se několik verzí, co se osudné noci mohlo stát i to, jak mohl Sid zemřít.

Bývalý manažer kapely Malcolm McLaren byl přesvědčený, že Sid by Nancy nikdy záměrně nezabil, protože ji bezmezně miloval. Připustil však, že mohlo jít o nepovedenou dvojitou sebevraždu, protože Sid měl v sobě v té noci velkou dávku drog.

Phil Strongman v knize A History of UK Punk napsal, že dívku mohl zabít bodyguard a drogový dealer Rockets Redglare, kterého Nancy možná načapala při krádeži. Strongman, jenž zemřel v roce 2007, se prý dokonce k vraždě přiznal v jednom baru.

Předávkování Sida také nemuselo být náhodné. Mohlo jít o sebevraždu, ale objevili se i spekulace, že nadměrné množství heroinu podala muzikantovi vlastní matka, která údajně sama heroin užívala, aby jej uchránila před vězením.

Ať to bylo jakkoliv, pravdu se nikdy nedozvíme. Hlavní aktéři již nežijí a tím vzniká prostor pro různé variace této šílené milostné tragédie. Stále však žije hudba Sex Pistols, přestože i tato kapela již dávno nehraje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz