Hlavní obsah
Názory a úvahy

NIMBY aneb na mém dvorku ne. Nové Heřminovy teď své malé revolty litují

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kamil Czaiński, CC BY-SA 4.0, Wikimedia

Letošní povodeň v Ostravě

NIMBY (Not In My Backyard nebo česky „na mém dvorku ne") je fenomén, který lze nejen v Česku demonstrovat na mnoha příkladech.

Článek

Protahování, handrkovaní, bojkotování a nespolupráce obyvatel dotčených lokalit jde často ruku v ruce s různými aktivisty a spolky proti plánům, které mají všeobecně pomoci. To jsou už takové „tradiční“ zažité faktory provázející různé projekty.

Všichni vědí, že skládky odpadů, spalovny, domovy důchodců, dálniční obchvaty nebo třeba přehrady jsou nutnost. O tom není třeba diskutovat. Jenže jen málokdo chce mít takové projekty ve svém sousedství. A tak můžeme slýchat, že bude narušen charakter místa, že dojde k negativnímu vlivu na životní prostředí nebo třeba že ten a ten brouček přijde o svůj prostor k životu.

Protahovat, protahovat a zase protahovat

Fenomén NIMBY je totiž často podporován ekologickými aktivisty, kteří výstavby projektů pro obecné blaho ještě více protahují. Odpůrce stavby ale ani nemusí předkládat žádné relevantní námitky. Stačí, když napíše, že se dotyčnému plánovaná stavba nelíbí a stavební úřad se už s touto námitkou musí vypořádávat. A jak upozorňuje sever Aktuálně.cz, úředníci si často námitku mezi sebou přehazují jako horký brambor, což opět vyvolává průtahy. A tak NIMBYové namítají a namítají.

Namítali třeba během dálničního obchvatu kolem Plzně. Roky tak museli obyvatelé západočeské metropole dýchat zplodiny z kamionové dopravy, která denně jezdila skrz centrum města. Tady je video z roku 1995, jak strašně to v Plzni bez obchvatu vypadalo (hodně vypovídající je pasáž okolo sedmé minuty). Spory ohledně obchvatu města trvaly více jak deset let. Handrkovali se místní chataři, ekologové i zástupci města a poslední část dálnice kolem Plzně byla otevřena až v roce 2006. Městu se tehdy výrazně ulevilo, z ulic zmizel hluk a začaly být čistější.

Foto: Pan Sova

Spalovna v Plzni

Dalším příkladem je třeba plánovaná spalovna odpadů v Komořanech u Mostu. Projekt je od počátku provázen protesty místních obyvatel a lidmi z ekologických organizací, kteří se ohánějí možným negativním vlivem na životní prostředí. Projekt už sice prošel procesem posouzení dopadu na životní prostředí (EIA), nicméně ekologové chtějí revizi, takže hrozí další průtahy. Jak se ale ukázalo třeba v již zmiňované Plzni, spalovna odpadů zde docela dobře funguje a lidé ve městě si libují, že jim proudí levné teplo do domácností. Stavba plzeňské spalovny přitom byla také několikrát přerušena kvůli žalobám ekologů.

NIMBYismus si letos vybral svoji daň

Současný NIMBYismus ale nejvíce ilustruje tragédie v podobě nedávných povodní. O přehradě Nové Heřminovy, jež mohla zabránit nejhorším záplavám, se dekády jen mluvilo a projekt byl z nejrůznějších pohnutek roky odkládán.

Přehrada, která má být vybudována na řece Opavě v oblasti Krnovska jako součást protipovodňových opatření, už možná mohla roky fungovat. Jenže obyvatelé stejnojmenné vesnice, jež by měla být z části zbourána a zatopena vodou, se proti stavbě dlouhodobě stavěli. Opět se k nim přidali i ekologové se svojí hromadou námitek. Dejme tomu, že některé ekologické požadavky mohly být relevantní, ale skutečnost, že zřejmě kvůli těmto průtahům došlo k záplavě mnoha měst a obcí v regionu, na aktivisty z Hnutí Duha nevrhá zrovna hezké světlo.

Čisté svědomí ale nemají ani obyvatelé zmiňované obce, kteří dokonce pořádali hudební festival s názvem „Rockem proti přehradě“. Starostka, jež převzala obec před dvěma lety, uvádí, že se před jejím příchodem v roce 2022 do úřadu v obci neřešil žádný rozvoj, ale jen přehrada. Tu obyvatelé odmítli v referendu už v roce 2008. Dnes i bývalé vedení obce přiznává, že protahování výstavby přehrady byla chyba. Na zpytování svědomí je však pozdě. Povodně si už svoji krutou daň za NIMBYismus vybraly.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz