Hlavní obsah
Věda

Paranormální výzva. Předveďte pod vědeckým dohledem vaše paranormální schopnosti a miliony jsou vaše

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Věštci, kartářky či astrální cestovatelé mohou získat velkou finanční injekci od donátorů Českého klubu skeptiků Sisyfos.

Článek

Letos je tomu deset let, co Český klub skeptiků Sisyfos vyhlásil takzvanou Paranormální výzvu. Všichni astrální cestovatelé, věštci, proutkaři nebo vykladači karet mají možnost dokázat své nadpřirozené schopnosti a k tomu ještě získat docela tučnou finanční odměnu. Zatím ale nikdo neuspěl.

Klub Sisyfos je známý svou kritickou analýzou různých pseudovědeckých tvrzení a Paranormální výzva je jejich způsob, jak otestovat údajné schopnosti, které se vymykají vědeckému vysvětlení. Skeptici přitom v souvislosti s výzvou nabízejí odměnu, která aktuálně činí 3 400 000 Kč, tomu, kdo skutečně prokáže své paranormální schopnosti. Zkusit to může každý, nejen osobnosti známé v ezoterických komunitách, ale i lidé, kteří se nikde veřejně neprezentují.

Během posledních deseti let se v rámci výzvy uskutečnilo několik experimentů. Klub pro ně zajistil vhodné podmínky a samozřejmě eliminoval jakoukoliv možnost podvodu. Na druhou stranu lze říci, že přestože je odměna skutečně štědrá, účastníci se rozhodně do výzvy nehrnou nebo odstupují krátce před testováním. „Často předpokládají, že nám bude k vyplacení finanční odměny stačit například telefonické svědectví manželky nebo několika kamarádů. Ne, pro prokázání schopnosti pouhé vyprávění nestačí. S přípravou seriózního experimentu vážným uchazečům ale rádi pomůžeme,“ vysvětlují skeptici na svém webu.

Obsah trezoru nikdo neodhalil

Prvním projektem v rámci výzvy byla akce Trezor. Jak už název napovídá, do trezoru byly uloženy tři papírové krabice a v každé z nich se nacházel jiný předmět. Ty tam vložili místopředseda Českého klubu skeptiků Sisyfos Leoš Kyša, mentalista a hypnotizér Jakub Kroulík, který dohlíží na regulérnost testů Paranormální výzvy, a donátor Výzvy Václav Dejčmar. Telepati i jiní jasnovidci pak mohli během tří měsíců hádat, co že se to v krabicích nachází. Tipovalo 400 osob. Krabice obsahovaly kartáček na zuby, účtenku z restaurace a vlašský ořech. Sem tam někdo uvedl kartáček, účtenku nebo jiný druh ořechu. Nikdo ale netrefil dvojici, natož trojici. Odměnu 100 000 Kč tak klub nevyplatil.

Kancelář 444 ukrývající více jak 3 miliony korun

Poslední velkou akci vyhlásil klub skeptiků v roce 2022. V rámci experimentu měli astrální cestovatelé odhalit, jaké předměty se nachází v kanceláři č. 444 na veřejně známé adrese. Přihlásilo se 68 osob, které tvrdily, že místnost astrálně navštívily, případně že využily svoji mimořádnou intuici. Nikdo však neodhalil žárovku položenou na zemi, voodoo panenku ani hračku pro psy ve tvaru donutu.

Poznáte očkovaného? Peníze na vás čekají

Experimenty spojené s Paranormální výzvou ale obsahují daleko více menších testů. Neuspěli proutkaři při hledání vody, psychokinetici, kteří měli pohybovat předměty na dálku ani osoby, které tvrdily, že poznají člověka očkovaného vakcínou proti covidu-19.

Paranormální výzva tak zůstává otevřenou příležitostí pro ty, kdo věří ve své nadpřirozené dovednosti. Ty pak stačí jednoduše dokázat pod vědeckým dohledem.

Nabízí se tak otázka, proč lidé dávají své peníze vykladačům karet a dalším různým existencím deklarujícím své nadpozemské schopnosti, když je oni sami od skeptiků pomalu nechtějí?

Anketa

Věříte, že mohou mít někteří lidé paranormální schopnosti?
Ano, mám je také
11 %
Ano, věřím tomu
48,8 %
Ne
40,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 82 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz