Hlavní obsah
Lidé a společnost

Pat Tillman. Hvězda amerického fotbalu, která se po 11. září vzdala kariéry a obětovala se za vlast

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Volné dílo, Wikimedia Commons

Muž, kterému ležela milionová kariéra u nohou, všeho nechal a odešel dobrovolně bojovat za vlast. Svého času nejslavnější americký voják zemřel velmi nešťastně v Afghánistánu.

Článek

Letos uplynulo 20 let od smrti amerického vojáka Patricka Tillmana v Afghánistánu. Muž, který byl hvězdou amerického fotbalu, dobrovolně po 11. září 2001 vstoupil do armády, aby bojoval za ideály své vlasti. Jenže na nepřátelském území jeho život ukončila palba vojáků z vlastních řad.

Čekala jej slibná kariéra profesionálního hráče amerického fotbalu

Tillman se narodil 6. listopadu 1976 v kalifornském Fremontu a od útlého věku miloval sport, zejména americký fotbal. Tomu zasvětil své mládí. Kromě toho byl velice inteligentní a rád pročítal náboženské texty různých vyznání, přestože sebe označoval jako ateistu.

Během studia na Arizona State University se stal jedním z nejlepších obránců v historii univerzity, a tak byl v roce 1998 draftován profesionálním týmem Arizona Cardinals do prestižní National Football League (NFL). Tillman se stal oporou mužstva, což jej dovedlo až k podepsání kontraktu na několik milionů dolarů.

Foto: Volné dílo, NARA, getarchive.org

Fanoušci Arizona Cardinals vzdávají hold Tillmanovi

Navzdory všem těmto úspěchům však Tillman nejspíše cítil, že se jeho život ubírá jiným směrem, než by on sám chtěl. Po teroristických útocích 11. září 2001 došel k rozhodnutí, které šokovalo mnoho jeho fanoušků i kolegů. V roce 2002, ve věku 25 let a krátce po svatbě, se vzdal své lukrativní kariéry v NFL a dalšího kontraktu na 3,6 milionů amerických dolarů a přihlásil se do americké armády.

Jako voják se připojil k elitní jednotce Rangers. Podle jeho vlastních slov vycházela jeho motivace z hlubokého vlastenectví a přesvědčení, že musí splnit povinnosti vůči své zemi. Útoky z 11. září 2001 jej přesvědčily, že je nutné vstoupit do služby a pomoci vlasti najít viníky. Zároveň však notně kritizoval Bushovu administrativu i způsob vedení konfliktů v Iráku a Afghánistánu, jichž se účastnil.

Rozplynutý americký sen

Tillman, kterému kolegové říkali jednoduše Pat, měl před sebou slibnou budoucnost ve sportu, nemusel mít starost o peníze, byl slavný a mohl jej čekat zřejmě pohodlný život. Toho všeho se vzdal. Sám často hovořil o tom, jak je důležité žít pro něco většího než jen pro sebe, a jeho činy tuto filozofii dokonale zrcadlily.

Jenže Tillmanova vojenská služba byla bohužel krátká. V roce 2004 byl nasazen v Afghánistánu, kde 22. dubna zahynul během pátrání po ukrytých povstalcích.

Foto: Paul Broderick, CC BY-NC-SA 2.0, Flickr

Replika uniformy a dres Patricka Tillmana

Jeho smrt byla původně označena za důsledek nepřátelské palby, ale později vyšlo najevo, že jej zabila americká kulka. Vojáci byli totiž během přesunu dvou konvojů přepadeni nepřáteli. V nepřehledné situaci, kdy jedna z jednotek byla v kaňonu a druhá jej objížděla, došlo k přestřelce první jednotky v kaňonu s afgánskými povstalci. Když se do situace vložili vojáci druhého konvoje, stáli přímo proti zapadajícímu slunci, přesto stříleli. Tillman byl v prvním konvoji, vykřikl a hodil kouřový granát, aby dal svým kolegům znamení se střelbou přestat. To se však nestalo a Tillman byl zasažen palbou z vlastních řad. Na místě zemřel.

Tillmanovi kolegové z čety okamžitě pochopili, co se stalo, nicméně jim bylo nařízeno, aby o smrti kolegy nemluvili s tím, že jde o standardní požadavek před vyšetřováním.

Armáda nejprve veřejnosti i rodině tvrdila, že voják byl zastřelen příslušníky afghánské milice a až po delší době, kdy se začaly objevovat nejasnosti, ukázalo vyšetřování, jak Tillman zemřel. Novináři, rodina i veřejnost pak armádu obviňovali z toho, že tuto skutečnost věděli hned po vojínově smrti, ale pravdu tajili.

Hrdina, nebo šílenec?

Pat Tillman je tak hlavně v USA vnímán jako hrdina, jehož životní cesta přináší inspiraci a zamyšlení nad tím, co znamená být oddán něčemu většímu než sobě samému. Jeho rozhodnutí opustit pohodlí a jistoty profesionální sportovní kariéry ve prospěch služby vlasti však mnoho lidí nedokáže pochopit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz