Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jack Churchill. Voják a tak trochu šílenec, který v bojích druhé světové války používal meč a luk

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Volné dílo, Wikimedia

Jack Churchill, známý spíše jako „šílený Jack“, byl jedním z nejvýraznějších a nejpodivuhodnějších vojáků druhé světové války. Radoval se, když mohl jít do boje, smutnil, když válka skončila. Do akcí se vydával s mečem, lukem a šípy.

Článek

John Malcolm Thorpe Fleming Churchill se narodil 16. září 1906 na Cejlonu. Jeho otec byl britský koloniální úředník, což znamenalo, že měl Jack možnost cestovat a poznávat různé kultury již od raného věku. Po studiích v Anglii se připojil k britské armádě, se kterou sloužil v dnešním Myanmaru u jednotek Burma Rifles. Vojenskou kariéru přerušil v roce 1936, kdy se rozhodl armádu opustit a věnovat se civilnímu životu.

Nejprve pracoval jako novinář, také se snažil o herectví a modeling. Nejraději ale střílel z luku a hrál na dudy, což se později stalo jeho poznávacím znamením na bojištích.

Do druhé světové války s dudami, mečem, lukem a šípy

Když v roce 1939 vypukla druhá světová válka, Jack Churchill se vrátil do armády. Jeho odvaha a nadšení pro nebezpečné akce ho mezi ostatními vojáky rychle proslavily. Co ho ale opravdu odlišovalo od ostatních vojáků, byly jeho zbraně, které v boji používal. Netajil se tím, že na rozdíl od ostatních vojáků spěchal do bojů s nadšením a radostí. Do akcí vyrážel s typickým skotským mečem známým jako Claymore, lukem a šípy. Tyto na první pohled nemoderní a ve druhé světové válce možná i neefektivní zbraně však nenosil jen na ozdobu. Jack je dokázal náležitě využít a v jeho rukou se stávaly nečekanými trumfy. Nezřídka s sebou nosíval i tradiční skotské dudy, na které rád hrával před bojem.

V roce 1940 se přihlásil do slavných Commandos, kde údajně kapitánovi na dotaz, k čemu má tak archaické zbraně, odpověděl: „Každý důstojník, který jde do akce bez svého meče, je nevhodně oblečen.“

Foto: Cassowary Colorizations, CC BY 2.0, Wikimedia

Šílený Jack vyráží do akce s mečem (vpravo)

Jedním z prvních velkých nasazení šíleného Jacka jako vedoucího jednotky byla operace „Lukostřelba“ v Norsku. Cílem byla německá posádka ve vesnici Vågsøy. Psal se chladný prosinec 1941, Jack však neohroženě vyskočil z právě kotvícího člunu a než hodil první granát, krátce zahrál na dudy. Na morálku vojska to mělo neuvěřitelně povzbudivý vliv a Jack později za svoji odvahu v akci obdržel vyznamenání v podobě Vojenského kříže. Krátké výstupy s dudami se pak staly vojínovou tradicí. Takové excentrické chování mu vyneslo respekt a obdiv nejen mezi spolubojovníky, ale i mezi nepřáteli, mezi nimiž se začala nést legenda o šíleném vojákovi s dudami, mečem a lukem.

Především lukem dokázal efektivně likvidovat nepřátele. Ještě než padly první výstřely, Jack dokázal neslyšně kosit překvapené nepřátele.

V roce 1943 byl Churchill nasazen v Itálii, kde vedl úspěšný útok na německé pozice u Salerna. Zde dokonce jen s pomocí jednoho desátníka zajal 42 německých vojáků včetně minometné čety. V akci si vystačil s mečem. Prvního zajatce chytil pod krkem a s ním obešel zbytek nacistické posádky, která se mu postupně vzdala.

V předposledním roce druhé světové války se štěstí od šíleného Jacka odvrátilo. Tehdy už standardně vyrážel do akcí jako první a jeho mystérium se neslo Evropou. Mnozí si tehdy i mylně mysleli, že je v příbuzenském vztahu s jeho jmenovcem Winstonem Churchillem, což mu později dokonce zachránilo život. V roce 1944 byl totiž zajat německými jednotkami v Jugoslávii. Byl převezen do koncentračního tábora Sachsenhausen, odkud se mu sice podařilo utéct, ale po několika dnech byl znovu lapen, načež ho převezli do speciálního zařízení v Tyrolsku pro „prominentní“ válečné zajatce v domnění jeho výše uvedeného příbuzenského vztahu. I odsud ale s několika dalšími zajatci uprchl a vydal se na 150 kilometrů dlouhý pochod do italské Verony, kde dle předpokladů narazil na americké jednotky.

Foto: Volné dílo, Wikimedia

Šílený Jack si prohlíží ukořistěné dělo

Válka končí? Škoda, ale ještě jsou tu Japonci!

Když válka v Evropě skončila, Jack se nemohl smířit s tím, že „dobrodružství“ skončilo. Přestože byl v bitvách zraněn granátem i lehce postřelen, jeho odhodlání jej táhlo na východ, kde stále probíhaly boje s Japonci. Vydal se tedy po boku britských jednotek přes Indii k americkým jednotkám. Jenže než posily dorazily, Američané utnuli japonské bojové choutky svržením atomových pum na Hirošimu a Nagasaki. Válka tak definitivně skončila.

I po válce byl excentrickým mužem

Jack pokračoval i po druhé světové válce v aktivní službě, ale jeho život už nikdy nebyl tak dramatický jako během válečných let. Sloužil v Palestině a Malajsii, kde se podílel na potlačování povstání. V roce 1959 odešel do důchodu, ale jeho příběhy z války se staly součástí vojenských legend. Jedna z nich se týká i jeho zvláštního zvyku. Vždy když se vracel do rodné Británie vlakem, vyhazoval svůj batoh za jízdy z okna. Nevěřícím spolucestujícím vysvětlil, že právě míjel svoji zahradu, kam si zavazadlo hodil, aby jej nemusel nosit z nádraží.

Jack Churchill zemřel 8. března 1996 ve věku 89 let. Jeho život a činy jsou dodnes připomínány jako příklad neuvěřitelné odvahy mísící se s kapkou šílenství. Každopádně to byl muž, který se nikdy nebál být sám sebou. I proto se stal legendou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz