Hlavní obsah
Lidé a společnost

Princezna Leia: Život se s herečkou ze Star Wars nemazlil. Zemřela s drogovým koktejlem v žilách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Riccardo Ghilardi photographer, CC BY-SA 3.0, Wikimedia

Fisherová v roce 2013

Herečka Carrie Fisherová je známá především díky roli princezny Leiy ve filmové sérii Star Wars. Její skutečný a tragický osud zná však málokdo.

Článek

Fisherová se narodila v roce 1956 v Kalifornii. Její rodiče, známá herečka Debbie Reynoldsová a zpěvák Eddie Fisher, však spolu dlouho nevydrželi a rozvedli se už po dvou letech. Přesto měla Carrie poklidné dětství, ráda četla a věnovala se poezii. Během studia na střední škole v Beverly Hills se poprvé objevila jako herečka v muzikálu, kde hrála i její matka. To se psal rok 1973.

U filmu debutovala o dva roky později v komedii Šampon, kde ztvárnila jednu z hlavních postav po boku Goldie Hawnové a Lee Grantové. Když se Fisherová v roce 1977 představila jako princezna Leia ve Star Wars, stala se z ní hvězda první velikosti.

V kariéře herečky se ale pitvat nebudeme. Všichni fanoušci vědí, že se role zhostila bravurně a především scéna, kdy se Leia ve zlatých bikinách objevuje po boku obludy Jabby se vryla do paměti nejednomu divákovi.

Ve stínu princezny Leiy

Jenže role, která mladou herečku vynesla do oblak, ji paradoxně zaškatulkovala natolik, že už se stínu princezny nikdy nezbavila. V dalších filmech se nedokázala prosadit a obsazována byla spíše do vedlejších rolí, například ve filmu Vřískot 3 nebo po boku Toma Hankse v komedii Lidé z předměstí. A stejně jako se nedokázala prosadit v dalších hollywoodských trhácích, nedařilo se jí ani v osobní rovině.

První manželství skončilo rozvodem, z dalšího vztahu sice vzešla dcera, ale přítel herečku opustil kvůli muži. Následovaly další vztahy, ani zasnoubení s hercem Danem Aykroydem, kterého můžete znát z komedie Krotitelé duchů, však nedospělo ke svatbě. Blízký a vřelý vztah v přátelské rovině však měla se zpěvákem Jamesem Bluntem.

Foto: big-ashb, CC BY 2.0, Wikimedia

Leia po boku Jabby ve slavné scéně

Bipolární porucha herečce mizí jen pod vlivem drog

Fisherová se netajila psychickými problémy, které ji značnou část života provázely. V televizi veřejně hovořila o bipolární poruše, která jí byla diagnostikována, i o závislostech na drogách a lécích. Jak sama přiznala, návykové látky užívala s cílem zmírnit důsledky psychického onemocnění. Její nálada oscilovala mezi pocity nezměrného štěstí a šíleného smutku. Nikdy prý nezažívala nic mezi tím, tedy kromě stavu pod vlivem drog. Dokonce přiznala, že byla na drogách i během natáčení filmu Star Wars - Impérium vrací úder, který měl premiéru v roce 1980.

I přes všechny své problémy se Fisherová snažila žít, jak to jen šlo. Pomáhala nemocným s AIDS, bojovala za práva žen, LGBT komunity i zvířat. K tomu ještě psala knihy.

Zemřela jako hvězda, v krvi však měla pořádný drogový koktejl

V polovině minulé dekády se tak trochu polozapomenutá herečka měla vrátit na výsluní se třetí sequelovou trilogií Star Wars. Ve druhé prequelové trilogii, která vznikla na přelomu milénia, se objevit z pochopitelných důvodů nemohla, protože děj se odehrával ještě před narozením Leiy.

V epizodě 7 natáčené roku 2015 s podtitulem „Síla se probouzí“ se ale Leia s ikonickými drdoly skutečně ukázala. Fischerová dokončila i natáčení své role v dalším pokračování „Návrat Jediů“, které vstoupilo do kin v roce 2017. To už ale herečka nebyla mezi živými.

Její život vyhasl o Vánocích roku 2016 v době, kdy v Evropě propagovala své čerstvě vydané paměti nazvané „The Princess Diarist“. Když se 23. prosince vracela běžnou leteckou linkou z Londýna do Los Angeles, zpozoroval cestující sedící poblíž, že herečka nedýchá. Posádka začala okamžitě s oživováním a ihned po přistání si ženu převzali záchranáři. Fisherová byla převezena do nemocnice a připojena na ventilátor. Po čtyřech dnech na jednotce intenzivní péče ale zemřela. Bylo jí 60 let.

28. prosince 2016, tedy den po hereččině smrti, prodělala mrtvici její matka Debbie Reynoldsová. Situaci špatně nesla. Když se o úmrtí dozvěděla, prohlásila, že Carrie pro ni byla vším. Obě ženy spolu měly velmi blízký a vřelý vztah. Ještě téhož dne odpoledne zemřela. Svým blízkým stihla jen říci, že chce být s Carrie.

Příčina smrti princezny Leiy byla dlouho nejasná. Koroner 9. ledna 2017 vydal úmrtní list, ve kterém uvedl, že se jednalo o zástavu srdce, nicméně sdělil, že ke kolapsu mohla vést i spánková apnoe nebo hromadění tukové tkáně na stěnách tepen. Až úplná zpráva z června 2017 uvádí, že v hereččině krvi byly nalezeny stopy heroinu, kokainu, MDMA (extáze) a dalších opiátů.

Leia žije

Návrat princezny Leyi na výsluní byl ukončen obrovskou černou kaňkou. Herečka se měla objevit i v zatím posledním pokračování hvězdné ságy nazvaném „Vzestup Skywalkera“, které mělo premiéru v roce 2019. Tam se nakonec díky moderním technologiím herečka posmrtně objevila. Tvůrci si pomohli nepoužitými záběry z filmu „Síla se probouzí“ z roku 2015. Princezna Leia tak stále žije.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz