Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nevídaný život Buda Spencera. Oblíbený herec byl v mládí italským rekordmanem v plavání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michel Buchmann, CC BY-SA 4.0, Wikimedia

Bud Spencer v roce 2015

Buda Spencera zná většina z nás jako mohutného herce, který tvořil slavnou dvojici s Terence Hillem. Jen málokdo o něm ví, že byl také rekordman v plavání, dřevorubec nebo pilot.

Článek

Bud Spencer, vlastním jménem Carlo Pedersoli, tvořil s Mariem Girottim, známým jako Terence Hill, v podstatě nerozlučnou hereckou dvojku. Sólo se představil jen v několika málo a spíše neúspěšných snímcích. Po boku modrookého parťáka však tento robustní herec zářil. Podle kritiků šlo sice jen o jednoduché grotesky plné facek, ale diváci je milovali. Vždyť dodnes oblíbenou komedii Jestli se rozzlobíme, budeme zlí z roku 1974 vysílají televizní stanice. Spencer s Hillem také výrazně zpopularizovali specifický žánr špagetového westernu. Takových snímků natočili osmnáct.

Bud Spencer ale patřil k těm lidem, kteří se během života neupínají jen na jedno řemeslo. Narodil se v roce 1929 do zámožné neapolské rodiny. Hned první den svého života všechny šokoval. Vážil totiž rovných 6 kg. Po válce žil s rodinou v Brazílii, ale do Itálie se záhy vrátil, přičemž vystudoval doktora práv.

Foto: Volné dílo, Wikimedia

Terrence Hill a Bud Spencer ve filmu Jestli se rozzlobíme, budeme zlí (1974)

Mistr Itálie a rekordman

Více než práva jej ale lákal sport, především plavání. Ve vodě byl tak rychlý, že brzy reprezentoval Itálii na mezinárodních soutěžích. Dále hrál vodní pólo. Prvního velkého úspěchu dosáhl v roce 1948, kdy se stal mistrem Itálie ve stylu prsa. Mezi roky 1948 až 1957 byl několikrát mistrem Itálie ve volném způsobu na 100 metrů. V září 1950 zaplaval jako první Ital v historii sto metrů volným způsobem pod jednu minutu. S časem 59,5 s si vydobyl respekt i na mezinárodní scéně.

Na mistrovství Evropy v roce 1950 ve Vídni skončil těsně pod stupni vítězů. O rok později na Středomořských hrách v egyptské Alexandrii byl ve volném způsobu na 100 metrů stříbrný. Kvalifikoval se i na Olympijské hry 1952 v Helsinkách, kde se mimochodem mohl potkat i se zlatým Emilem Zátopkem. Tam ve své nejlepší disciplíně, tedy stovce ve volném způsobu, postoupil až do semifinále, kde však na postup do finále nestačily tehdy famózní časy 58,8 a 58,9 s. O čtyři roky později na olympiádě v Melbourne také dosáhl na semifinále, kde opět plaval pod minutu (58,8 a 58,9 s).

Výrazný úspěch zaznamenal i jako hráč vodního póla. Se svým týmem SS Lazio vyhrál titul italského mistra v roce 1954 a o rok později získal s týmem zlatou medaili na turnaji v Barceloně.

Foto: Volné dílo, Wikimedia

Carlo Pedersoli (Bud Spencer) v roce 1950

Carlo Pedersoli ukončil úspěšnou plaveckou kariéru v roce 1957, aby se mu otevřela další slavná etapa života.

Od dřevorubce k herectví

Ještě než se potkal s Terence Hillem, zahrál si již během své plavecké éry několik menších rolí v italských filmech. Nejprve se ale vrátil do Jižní Ameriky. Tam se nějaký čas živil jako dřevorubec, prodavač aut nebo jazzový pianista.

Po návratu do Evropy se oženil s Marií Amato, dcerou slavného filmového producenta. V roce 1967 se během natáčení filmu Bůh odpouští, já ne! seznámil s Mario Girottim. Režisér snímku Giuseppe Colizzi se snažil prorazit na západě, a tak chtěl po obou hercích, aby si vymysleli anglicky znějící pseudonymy. Tehdy se zrodili Bud Spencer a Terrence Hill. Oba herci si padli do noty a natočili spolu desítky slavných i méně známých filmů.

Zručný pilot i ostřílený podnikatel

Spencer se během své herecké kariéry aktivně věnoval také létání. Zvládal ukočírovat proudový letoun i vrtulník. Ve filmech sám pilotoval všechny stroje a nenechával se zastupovat kaskadérem. V osmdesátých letech založil leteckou přepravní firmu Mistral Air, kterou později prodal italské poště.

Bud Spencer, slavný plavec a herec, zemřel v roce 2016 ve věku 86 let. Aktivní hereckou kariéru ukončil několik let před tím. Jeho parťák Terence Hill oslavil 29. března pětaosmdesáté narozeniny a herectví jej stále nepřestalo bavit.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Bud Spencer
Terence Hill
Spaghetti westerny

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz