Hlavní obsah
Umění a zábava

Sabrina a její bílé bikiny. Provokativní klip Boys v některých zemích cenzurovali

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash

Ilustrační foto

Italská zpěvačka Sabrina Salerno se mezinárodně proslavila ve druhé polovině 80. let díky skladbě „Boys (Summertime Love)“. Více než píseň se ale na úspěchu podílel lehce peprný videoklip.

Článek

Zpěvačka, modelka a herečka Sabrina Salerno, známá především pod svým uměleckým jménem Sabrina, se narodila v roce 1968 v italském Janově. Svoji pěveckou kariéru začínala budovat v lokálních televizních soutěžích, ale už v té době publikum oslovovala především vzhledem, který dokázala velmi dobře prodat. Úspěch slavila v několika soutěžích krásy a především pak v klipu ke svému teprve druhému singlu nazvanému „Boys (Summertime Love)“.

Skladba vyšla rok po prvním singlu nazvaném „Sexy Girl“, který spatřil světlo světa v roce 1986. Píseň „Boys“, jíž dominuje chytlavá melodie s výrazným refrénem, se okamžitě stala senzací po celé Evropě. Největší úspěch zaznamenala ve Velké Británii, kde dosáhla třetího místa v oficiálním žebříčku singlů.

Provokativní videoklip

Co však skladbu „Boys“ odlišuje od ostatních hitů své doby, je videoklip natáčený na Mallorce. Sabrina se v něm ukázala ve velmi odvážných a provokativních scénách. Většinu klipu sice strávila v bazénu v bílých bikinách, avšak horní díl měla nasazený velmi volně a v některých záběrech jí sjížděl. Zpěvačka tak ukázala partie, které by jinak v plavkách měly zůstat zakryté. Klip tak přitahoval kýženou pozornost, ale také vyvolal značné kontroverze, což vedlo k cenzuře v některých zemích.

Klip byl často upravován pro různá vysílání. Například ve Velké Británii, Nizozemí a v Německu byly vystřiženy všechny záběry, ve kterých Sabrina ukazovala část svých bradavek. Ve Švédsku, Norsku a Dánsku byly části z bazénu vystřiženy zcela.

Jenže právě kontroverze kolem klipu spojená s cenzurou vyšvihla Sabrinu na světové výsluní. Diváci byli pochopitelně zvědaví, co v klipu způsobilo tolik pozdvižení a chtěli to vidět. A právě i díky tomu se skladba „Boys“ stala jedním z největších hitů 80. let. Sabrina začala být považována za ikonu soudobé popkultury a sex symbol.

Sabrina zůstala navždy holkou v bílých bikinách

Sabrina se ale už od obrazu „holky v bílých bikinách“ nikdy nedokázala odpoutat. Na komerční úspěch skladby „Boys“ už nenavázala, přestože se jí podařilo vydat několik dalších singlů a alb. Dnes je známá především v Itálii nejen jako italsky zpívající umělkyně, ale i jako herečka a televizní moderátorka.

Klip „Boys“ v dnešní době už nepůsobí nikterak mimořádně. Umělkyně se v současnosti odhalují daleko více, nicméně v době svého vzniku se jednalo o velmi provokativní krok. Sabrina se tak zapsala do povědomí jako jedna z nejvýraznějších popových hvězd své doby.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz