Hlavní obsah
Lidé a společnost

Žena nahoře bez, a hned vedle Masaryka. Tahle stovka vzbudila poprask

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Bankovky moc emocí nevzbuzují. Většinou jsou na nich vyobrazeny známé osobnosti, významné stavby či státní symboly. Není divu, že žena s odhalenými ňadry na prvorepublikové československé stokoruně způsobila skandál.

Článek

Československá stokorunová bankovka z roku 1931, jejímž autorem byl významný český malíř a grafik Max Švabinský, je dnes považována za jednu z nejkrásnějších bankovek, které byly v našich končinách vytištěny. Na počátku třicátých let minulého století ale neměla část veřejnosti pro takové umění pochopení, vždyť na líci stokoruny hned vedle tatíčka Masaryka byla vyobrazena zcela nahá žena.

Stovka pobouřila zejména katolické ženy a dívky

Švabinského dílo čelilo značné kritice. Podle části veřejnosti měl líci nové stovky vévodit Masaryk v krásně zdobeném rámu. Ano, vévodil by, nebýt levé části bankovky, kterou ozdobil do půl těla svlečený pár. Muže nenápadně odsunutého do pozadí zcela zastiňovala krásná žena s bujným poprsím.

Svaz katolických žen a dívek už v roce 1933 požadoval stažení pobuřujícího oběživa. Podle věřících iniciátorek ženská postava na stovce vyvolávala odpor většiny obyvatelstva republiky. Bankovní rada sice vzala jejich podnět v potaz, ale bankovky z oběhu staženy nebyly, ani se hromadně nelikvidovaly. Oni totiž finančníci měli v období hospodářské krize daleko větší starosti, nemluvě o plíživém nebezpečí, které se formovalo na západ od naší vlasti.

Nahota stěžovala práci padělatelům

Nahá žena v klasické ikonografii často symbolizuje čistotu, krásu a také přírodní síly. Velmi detailně vyobrazený pár seděl na snůšce slámy, ženu zdobil věnec z přírodnin. To vše mohlo odhalovat umělcův úmysl. Jenže důvod nahoty byl zcela jiný.

Odhalená žena se totiž na bankovce objevila na přání samotné Národní banky Československa, a to z bezpečnostních důvodů. Odborníci usoudili, že nahá postava se padělá hůře než oblečená. Kdyby se falzifikátor při překreslování modelky jen nepatrně spletl, bystří muži by si jistě všimli nesrovnalostí.

Foto: Max Švabinský. Volné dílo / Wikimedia

Rub a líc stokoruny z roku 1931

V dnešní době sice takové vysvětlení může znít úsměvně, nicméně ve třicátých letech ještě neexistovaly propracovanější bezpečnostní prvky bankovek, a úkolem umělce bylo vytvoření co nejsložitějšího díla. I proto byly v minulosti bankovky tak krásně zdobné.

Milovaná i nenáviděná stokoruna vydržela v oběhu až do podzimu 1944 paralelně s protektorátními státovkami. Poté ji nahradily série s jiným designem, ale to už je zase jiný příběh.

Anketa

Líbí se vám stokoruna s nahou ženou?
Ano, je krásná
98 %
Ne, je pobuřující
2 %
Celkem hlasovalo 149 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Max Švabinský

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz