Hlavní obsah
Názory a úvahy

Stavební digitalizace a další pohledy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

S ohledem na neblahý stav řešení oblasti bychom se měli společně „modlit“, aby nepřišla nějaká přírodní zkáza. Bez povolení bychom nejspíše mohli a měli jen přihlížet, jak nemůžeme nic dělat.

Měli bychom po více než měsíci být moudřejší a poučenější. Jenže jsme - rozzlobenější! Zklamanější! Nedůvěřivější! Rozčarovanější! Vystresovanější! Na stavebním úřadu není daleko do vosího hnízda?

Článek

Dnes jsme po několika týdnech nefungování nového systému jinde. No - chtělo by se napsat - moudřejší a poučenější. Jenže také platí - rozzlobenější! Zklamanější! Nedůvěřivější! Rozčarovanější! Vystresovanější! Na stavebním úřadu se lidé snaží, ale je lepší tam nechodit. Komu by se mělo chtít jít nahlédnout do vosího hnízda? A píchnout do něj? Navazuji na materiál - Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-stavebni-digitalizace-a-penize-79010.

Stačí se drobet ochomýtnout okolo a leccos by mohlo vyvřít ven. Nezapomeňme na zjištění odborníků na prožívání, myšlení a chování lidí, od nichž máme k dispozici podklady ohledně vlivu tepla na lidský organismus. Leckdo již poznal, jak se mu v horkých dnech nechce plnit úkoly a dostát stanoveným povinnostem. Jako kdyby měl pocit, že se mu v hlavě cosi roztéká a způsobuje, že mu klesá soustředěnost a místy se mu docela vytrácí. Jako kdyby pozbýval sil. A o vůli se ani nezmiňuji. O chvíli později se mu naopak zdá, že síly vlastní dost, ovšem vede ho chybným směrem. Mám na mysli tendenci na někoho slovně vyjet, případně ho fyzicky napadnout. Při teplotách nad třicet stupňů Celsia k uvedeným krokům není daleko. Každý stupeň navíc činí stav kritičtější. Počítejme s horkem stejně jako s náledím v zimě!

Můžeme pochopit, že inspirátoři a organizátoři akce „stavební digitalizace“ nepochybně měli dobré úmysly. Avšak víme, kam někdy člověka zavedou. Nechci hned uvažovat a psát o pekle, ale dané slovo se zvýšenou pravděpodobností na řadě úřadů zaznělo. Pochopitelně též o dost neslušnější a možná i trefnější. Kam mířím? Je docela na místě připomenout známý životní postřeh - „po bitvě je každý generálem“. V dnešní spojitosti bude platit pouze částečně, neboť „bitva“ ještě neskončila. Žel zdaleka ne! Na rozdíl od sportovního zápasu ani nevíme, jestli se blíží poločasová / fotbalová / přestávka. Nebo běží teprve první / hokejová / třetina? Anebo se hraje první / basketbalová / čtvrtina času? Kdo zná odpověď?

Na zamyšlenou je zde moudrá kolegyně předchozího výroku - „práce kvapná, málo platná“. Nemohu posloužit nijak blízkými a ověřenými zprávami, neboť nejsem členem vývojového týmu, pokud se o tým s jeho příslušnými kvalitami a znaky jedná, ale o možnost nesporně běží. Leckoho s dobrou pamětí napadne, že letos na jaře prezident ČR varoval před spuštěním systému se začátkem letních prázdnin. Ne snad kvůli dětem a jejich odjezdu na rodinné dovolené a do dětských táborů. Smyslem jeho slov bylo - „počkejme, až bude opravdu hotovo a prověřeno, ať nejsou potíže“. A mj. padlo rozumné doporučení, aby byl systém pilotně vyzkoušen. Nestalo se. Odpovědní funkcionáři - z dnešního pohledu vlastně neodpovědní - si postavili hlavu a demonstrovali přesvědčení, že stavební digitalizace bude fungovat. Přitom stačilo projevit aspoň trochu pokory a nechat si poradit. A povšimnout si komplikací doposud každého kroku v digitalizaci státní správy. Možná se vše sešlo dohromady a svízele a strasti jsou násobně větší, než jaké se doposud vyskytly. A jež si kdo dokázal představit.

Zastánce teorií, které by se mohly blížit konspiračním, by uvedl, že mu je podivné, že se navzdory velkým komplikacím nesešli všichni, kdo mají se záležitostí co do činění. Což mělo proběhnout nejméně před rokem! Proč nejsou osloveni, dotázáni a přizváni jedinci a subjekty, jichž se doposud převážně negativní důsledky týkají? Má snad někdo strach z jejich kritiky? Tu přece musím umět unést, jsem-li na čele. Z médií slyšíme, jak někdo na někoho reaguje, někdo se s někým sejde, někdo s někým bude mluvit. Rozhodně by bylo přínosnější, kdyby se dotyční a dotčení nejen sešli v plném počtu, ale aby místo mluvení něco vyřešili a posunuli. Nezasvěcení si jistě leccos představují jako snadné, nicméně zkazky o podzimu je jim zdají časově příliš vzdálené. Zejména když měl systém fungovat zkraje léta, v opravené verzi od půlky prázdnin atd. Že bychom stále ještě stáli v dříve vzpomenuté jeskyni?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz