Hlavní obsah
Názory a úvahy

Stavební digitalizace a peníze

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Možná se nezdá, ale vlivem nefungování stavební digitalizace občané a samotný stát přicházejí o dost velké peníze. Rozhodně půjde o mnohonásobně vyšší částku, než vidíme na obrázku.

Krátce po podání žádosti má subjekt nasmlouvány dodavatele a řemeslníky a jiné firmy tak, aby proces probíhal hladce a bez časových prodlev a skluzů. O kolaudačních procesech ani nemluvě. Jenže…

Článek

Hodně se aktuálně diskutuje, jak nově zaváděný systém není funkční. Je jasně vidět, že stavební digitalizace nefunguje, jak by měla. Zdá se, že překonala nejčernější a nejskeptičtější očekávání a varování pochybovačů a kritiků. Jim nahrávají též kusé zprávy typu, že manuál pro postup byl vydán, ale prý na řadě míst nebyl k dispozici. Pokud se tam dostal, byl vyhodnocen jako nefunkční a tudíž nevyužitelný, neboť… jen si vzpomeňme na vstup do jeskyně! / viz Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-kdyz-se-onemocni-na-stavebnim-uradu-78801/

Tak trochu v pozadí se skrývá jiný velký problém, který se stále více dostává do popředí. Patrně oprávněně. Podle všeho se zdá, že bude užitečné se zastavit u finančních souvislostí celého procesu. K lepšímu pochopení přispěje přiblížení stavu, jaký panuje. Kdo si vzpomene na minulé zastavení, pochopí, že konstelace je docela dramatická, aniž by někdo odcházel za dovolenou, případně se z ní vracel. A dokonce onemocněl, jak jsme se dozvěděli z příběhu úřednice na stavebním úřadu ne příliš velkého města. Tam je „nevýhodou“, že se lidé vzájemně dost znají, a tak k ústnímu řešení je blíže než ve velkých městech. Snad prozatím nebude blíže též k ručnímu řešení. Někdo by si mohl myslet, že nadsazuji, ale nezapomínejme, že k tlaku s termíny, objednávkami, dodávkami materiálu a sjednanými řemeslníky, jichž je málo, šikovných a spolehlivých ještě méně, se přidružuje velmi teplé počasí. Je vědecky dokázáno, že s rostoucí teplotou se snižuje sebeovládání a uvolňuje se více agresivity. Kdo za sebe může plně ručit? Nikdo!

Následuje žel špatná zpráva. Už se nezdá, ale jako fakt vypadá, že nabíhají - a dále budou - škody v miliardách korun českých. Vysvětlení je prosté. Stačí se podívat na konkrétní příklady, zejména od soukromých firem a investorů. Podali si žádost, na ni a na její vyřízení existuje platný a jasný časový termín. Krátce po něm má subjekt nasmlouvány dodavatele a řemeslníky a jiné firmy tak, aby proces probíhal hladce a bez časových prodlev a skluzů. O kolaudačních procesech ani nemluvě. Od měsíce X. se čeká, že bude vše hotovo, připraví se a rozjede nový provoz a začne proudit zisk. Jak snadné a hezky naplánované. Proto se zvyšuje tlak na urychlení a skupina vysokých ministerských úředníků a též pan ministr se ocitají také pod tlakem. Který navíc neklesá, jak přibývají dny. Nejde o jediný pohled.

Uvažujeme-li o létu jako o okurkové sezóně, jde pro média o velmi vítané sousto. Navíc by mohla být připomenuta známá lidová zkušenost - „kdo pozdě chodí, sám sobě škodí“. Tady však žel platí, že pozdě zprovozněný systém poškodí nejen sebe a svou pověst a zaseje v něj nedůvěru, ale přináší mnoho škod mnoha občanům a subjektům. Pořád ve vzduchu visí dotazy. Číslo jedna - kdo se omluví? Číslo dva - kdo škody uhradí? A nejde o jediné. Jaká třeba je a bude souvislost mezi kolapsem systému a krajskými volbami, do nichž máme pouze něco přes jeden měsíc? Kdo co do nich promítne? Politici jsou rádi v centru pozornosti, jen by neměla být natolik nežádoucí jako v současných dnech.

Z finančních pohledů je přece podstatné, že každý den zdržení přináší nemalé potíže. Představme si stavební digitalizaci jako člověka, který potřebuje kyslík, ale buď se mu ho nedostává anebo jsou s dodávkami značné potíže. Když by se již mohl nadechnout, zjistí že vzduch je dost špatný, závadný a že nefunguje přístroj, který ho k němu má dopravit. Jak se trpící asi bude dívat na osoby, které „se sejdou a budou spolu mluvit“? Zde si myslím, že její pocity není nutné přibližovat. A zajisté nepublikovat její slova!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz