Hlavní obsah
Lidé a společnost

Když se onemocní na stavebním úřadu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Patocka Otakar

Proces tzv. stavební digitalizace dává skoro všem pořádně zabrat. A stav se zásadně nelepší ani po řadě intervencí. Možná je na čase přivolat nějakou pohádkovou bytost, aby mávla kouzelným proutkem. Je libo třeba černokněžníka?

Ve dnech po dovolené nevycházela z údivu. Především padala do zmatku, bezradnosti, bezmoci a chaosu. Aby se nevršilo trampot málo, námi sledovaná paní onemocněla. Co nastalo poté? Lze věřit ministru?

Článek

Myslím, že nadpis je více než dostatečně jasný. Jako kdyby komplikací s nefungujícím nově zaváděným systémem nebylo málo. Dostala se mi informace o jednom konkrétním příkladu, který „hezky“ dokresluje současný průšvih s tzv. stavební digitalizací.

Poněvadž letos ještě platí plány dovolených / viz Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-plan-dovolenych-a-programove-prohlaseni-vlady-76249 /, nastoupila jedna úřednice stavebního úřadu na dovolenou podle něj. Sice se mohla objevit myšlenka ji posunout, ale nakonec se neprodrala až k uskutečnění. Vždyť se nic nestane, když paní do pomyslného vlaku naskočí o týden později. Ba možná se vyskytnou nějaké mouchy, jež se objevují pokaždé, jak se zavádí nějaká novinka, ne? Mezitím se vše podaří vychytat a naladit a ona bude moci s chutí a částečně také se zvědavostí začít. Kdo by neměl radost z ulehčení si práce? No - trochu se těšila, byť obavy se v jejím prožívání projevovaly nemalé. Porozumí novému procesu? Vyzná se v něm? Zatím si užije pár dní pohody u vody, zanotovala si. Pak jí stav věci přece jenom nedal a jedno dopoledne zavolala kolegyni. Jak prý vše funguje? Jak hlásí média, přesněji ministerští úředníci? Na konci telefonní linky se ozve něco úplně jiného. Šílenost! Hrůza! Stres! Ještě že tu nejsi! Ani sem nechoď! Vlastně přijeď co nejdřív… Zbláznila se snad adresátka dotazu? Nebo osoby nahoře lžou? Nemá jasno, ale otazníky se v hlavě začínají objevovat a bohatě bobtnat.

Po červencových svátcích navzdory teplému letnímu počasí přišla docela studená sprcha. Opravdu se snažila naskočit do onoho vlaku. Jenže narazila na několikery potíže. Občas něco málo zaslechla ve zprávách, ale uklidnilo ji ujišťování vysokých ministerských úředníků včetně samotného pana ministra. Pomyslela si - „tak když tohle oni říkají, tak…“. Po návratu byla skutečnost zjevně jiná. Ano, éterem šla zpráva, že „vlak přijel a stačí nasednout a jet“, ale praxe vypadala, že se musí učinit rychle, neboť termíny tlačí, ovšem sám vlak jaksi není přistaven a pokud snad trochu byl, má zavřené dveře, jestli se skrz ně člověk nějak protlačí, není si kam sednout atd., abych alespoň dílem užil železniční analogie. Nádražní rozhlas však hlásí, že se má přijít na nástupiště, nasednout a uhánět vpřed… a klidně užívat všech nabízených služeb!

Paní nepatří mezi úplně nejmladší, a tak ji napadlo srovnání s obrazy z dávné žákovské četby, jak děti chudých rodičů procházely kolem výloh se sladkostmi a hračkami, které je moc lákaly, jenže z nich nemohly nikdy nic mít a použít. No nic, nastoupí a uvidí se. Zjistí, že v podstatě nic nefunguje. Ozývají se kritické hlasy developerů, architektů, projektantů, investorů, stavebních inženýrů a dalších osob. Pozor - tady přece nejde o náhodu! Ani o maličkosti! Že by se rýsoval průšvih jako Brno? Připomene si známou a platnou životní moudrost - „žádná kaše se nejí tak horká, jak se uvaří“. Zde se ukázalo, že byla ještě o něco teplejší. Zázraky se ještě dějí? Je něco možné naduvařit? Co je vlastně pravda?

V dalších dnech nevycházela z údivu. A především padala do zmatku, bezradnosti, bezmoci a chaosu. Volá známé paní na jiný stavební úřad a ptá, jestli měli školení. Nejdřív si vyslechne, že neví, kam by dřív skočila a jak hoří termíny. Jo, školení měli, ale trvalo krátce a spočívalo v poučení, jak se mají připojit. Dál nic. Stav poté vypadal, dodala, jako když vejdeš do tmavé jeskyně a po dvou krocích ti vyplivne baterka ve svítilně! Kam se vrtneš? Co uděláš? A zvenku na tebe volají, ať hledáš, nalézáš, fotografuješ, natáčíš, eviduješ, sbíráš…

Tak a aby se nevršilo trampot málo, námi sledovaná paní onemocněla. Občas se stane. Zřejmě souběh vyčerpání z dovolené, prudký růst starostí kolem stavební digitalizace a jistě zde sehrálo svoji roli počasí a jeho výkyvy. Přece jenom je nesnáší úplně bez problémů. Přesto se snažila vykurýrovat co nejdříve. Pracovní neschopnost si zkrátila, aby se stala platným členem jejich úseku a vše nepadalo na kolegy a kolegyně. Už tak mají všeho plné zuby. A hlavy hrozí prasknutím, jak se improvizuje, zkouší a koná s horkými jehlami.

Na úřad - byť ne sama úplně schopna a ve formě - kráčí s nadějí. Ve zprávách zachytila další vystoupení vysokých ministerských úředníků a též pana ministra. Na všem se pracuje, sešla se komise, proběhla velká aktualizace a systém co nevidět naběhne. Je na čase, vždyť první měsíc prázdnin již skoro utekl.

PS 1: dnes máme závěr července již týden za sebou. Již jste slyšeli o nějakých pozitivních krocích? Do veřejnosti proskakují informace, „jak se během podzimu dá vše dohromady“. Sláva? Myslím, že příště bude užitečné se zastavit u finančních souvislostí celého procesu.

PS 2: dnešnímu dílu předcházelo:

Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-sonda-do-duse-stavebniho-urednika-1-cervenec-71701

Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-nefungujici-stavebni-digitalizace-kde-se-stala-chyba-77215

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz