Hlavní obsah
Finance

Bitcoin prudce roste, protože se investoři vracejí k rizikovějším aktivům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Zmírnění americké inflace a známky pomalejšího zvyšování sazeb ze strany Federálního rezervního systému pomáhají k růstu ceny nejvýznamnější kryptoměny.

Článek

Cena Bitcoinu v lednu vzrostla vůči dolaru o téměř 30 %, což mezi jeho věrnými stoupenci vzbudilo naději, že se trh s kryptoměnami dostává z úvěrové krize, která jej uchvacovala po většinu loňského roku. Kryptoměna, která je nejaktivněji obchodovaná v odvětví, se v uplynulém týdnu vyšplhala na více než 21 000 dolarů a vymanila se tak z úzkého rozpětí kolem 17 000 dolarů, kde se usadila po listopadovém krachu kryptoměnové burzy FTX.

Kryptoměna se v letošním roce připojila k tradičním finančním aktivům, jako jsou akcie a dluhopisy, a rostla s tím, jak investoři nabývají stále větší jistoty, že se politika rychlého zvyšování sazeb amerického Federálního rezervního systému v boji proti inflaci začíná mírnit. Minulý týden vykázal americký index spotřebitelských cen v prosinci míru inflace ve výši 6,5 %, což je šestý měsíc poklesu v řadě.

Ačkoli jeho zastánci tvrdí, že může být Bitcoin pojistkou proti inflaci, v uplynulém roce často kolísal v souladu se změnami spotřebitelských cen a očekáváním úrokových sazeb. Cena začala klesat ze svého rekordního maxima téměř 70 000 dolarů v listopadu 2021 v době, kdy si investoři uvědomili, že inflace prudce roste.

Zlepšující se nálada investorů se projevuje nejenom na ceně Bitcoinu

Aktuální růst napříč většinou tříd aktiv v důsledku nadějí na „měkké přistání“ americké ekonomiky posiluje sentiment na celém kryptoměnovém trhu. Pomohlo přitom také oslabení dolaru, které zvýšilo cenu komodit, jako je zlato, což zase pomohlo přecenit kryptoměny jako alternativní třídu aktiv.

Optimismus se tak rozšířil i na další digitální aktiva. Ethereum, druhá nejobchodovanější kryptoměna, od začátku roku vzrostla o 31 % na více než 1 575 dolarů. Token je široce využíván jako stavební kámen pro ambiciózní kryptoměnové projekty, protože umožňuje programátorům kódovat funkce pro automatický nákup a prodej aktiv.

Celkově se tržní hodnota 500 největších kryptoměn zvýšila z 830 miliard dolarů na konci loňského roku zpět nad 1 bilion dolarů, stále však zůstává daleko od svého maxima z listopadu 2021, kdy přesáhla 3,2 bilionu dolarů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz