Hlavní obsah
Finance

Dobrá zpráva pro motoristy: Ceny ropy směřují k prudkým týdenním ztrátám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Ceny ropy v pátek prudce vzrostly z ročního minima. Obchodníci nakupovali na silně zlevněných trzích, ale tento týden je stále čekají hluboké ztráty, protože rostoucí obavy z recese a zvyšování úrokových sazeb zhoršují výhled poptávky po ropě.

Článek

Trhy do značné míry přehlížely uzavření americko-kanadského ropovodu Keystone po úniku ropy v Kansasu a analytici se domnívali, že přerušení dodávek příliš nepomohlo tváří v tvář zhoršující se poptávce.

Varování před recesí ve Spojených státech v roce 2023, kterou přinesou rostoucí úrokové sazby a inflace, způsobilo, že trhy s ropou tento týden prudce klesly. Futures na ropu Brent v ranním asijském obchodování vzrostly o 0,5 % na 76,91 dolaru za barel, zatímco futures na ropu West Texas Intermediate vyskočily o 1,2 % na 72,31 dolaru za barel, přičemž oba kontrakty se odrazily od nejslabších úrovní od prosince 2021.

Oba kontrakty tento týden ztratily přibližně 10 %, přičemž ropa Brent měla namířeno k nejhoršímu týdnu od konce července, zatímco WTI k nejhoršímu týdennímu poklesu od konce března.

Lepší než očekávané ekonomické údaje z USA v uplynulém týdnu zvýšily obavy, že ochlazení cenových tlaků bude trvat déle, než se očekávalo. Trh práce v zemi zůstává napjatý a podnikatelská aktivita také vykazuje známky odolnosti navzdory rostoucím úrokovým sazbám. Takový scénář by mohl přimět Fed ke zvýšení výpůjčních nákladů na vyšší než očekávanou úroveň, což by mělo vyvolat větší tlak na poptávku po ropě. Centrální banka by měla příští týden zvýšit sazby o 50 bazických bodů.

Nedávné údaje sice ukázaly, že zásoby ropy v USA se snížily více, než se očekávalo, ale trvalý nárůst zásob benzinu a destilátů signalizuje, že poptávka na místě v zemi, která je největším spotřebitelem ropy na světě, zůstává utlumená.

Přesto by se ceny ropy mohly do roku 2023 dočkat určité úlevy díky zlepšující se poptávce v Číně, která je hlavním dovozcem černého zlata. Tato země tento týden oznámila omezení několika opatření namířených proti covid-19, což by nakonec mohlo podpořit hospodářské oživení a následně pomoci jejímu apetitu po ropě vrátit se na úroveň před pandemií. Řada slabých ekonomických údajů zveřejněných tento týden však ukazuje, že čínskou ekonomiku čeká dlouhá cesta k oživení.

Co ovlivňuje cenu ropy?

Ceny ropy jsou ovlivňovány celou řadou faktorů, včetně globální nabídky a poptávky, geopolitických událostí a stavu světové ekonomiky.

  • Jedním z hlavních faktorů, které ovlivňují ceny ropy, je rovnováha mezi globální nabídkou a poptávkou. Když je poptávka po ropě vysoká a nabídka omezená, ceny mají tendenci růst. K tomu může dojít z různých důvodů, například v důsledku silného hospodářského růstu v hlavních spotřebitelských zemích, přerušení těžby v klíčových zemích produkujících ropu nebo poklesu světových zásob. Na druhé straně, když je poptávka slabá a na trhu je přebytek ropy, ceny mají tendenci klesat. To může být způsobeno zpomalením světové ekonomiky, zvýšenou produkcí v hlavních zemích produkujících ropu nebo nárůstem světových zásob.
  • Významný vliv na ceny ropy mohou mít také geopolitické události. Konflikty nebo nestabilita v hlavních zemích produkujících ropu mohou narušit těžbu a vést k nedostatku dodávek, což zvyšuje ceny. Na druhé straně mírové řešení konfliktů nebo zlepšení politické stability v těchto zemích může zvýšit nabídku a vyvolat tlak na pokles cen.
  • Ceny ropy může ovlivnit také stav světové ekonomiky. Silná ekonomika obvykle vede k vyšší poptávce po ropě, protože podniky a spotřebitelé mají větší disponibilní příjem, který mohou utratit za energie. To může zvýšit ceny. Naopak slabá ekonomika může poptávku po ropě snižovat a vytvářet tlak na pokles cen.

Kromě těchto obecných faktorů existuje také řada specifičtějších faktorů, které mohou ovlivnit ceny ropy. Mezi ně mohou patřit přírodní katastrofy, jako jsou hurikány nebo zemětřesení, které narušují těžbu nebo přepravu ropy. Ceny mohou ovlivnit také změny vládních politik, jako jsou daně nebo dotace.

Ceny mohou ovlivnit také změny hodnoty amerického dolaru, v němž se ropa obvykle obchoduje. Celkově je cena ropy určována složitou souhrou faktorů a může být obtížné ji přesně předpovědět.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz