Hlavní obsah
Finance

Jak se v současné době uskromnit? Seznamte se s návyky superspořivých lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Návyky, které vám dopomůžou k bohatství a větší finanční stabilitě. Nikdy není pozdě začít a osvojit si zvyky, které vám pomohou s jistotou překonat krizová období.

Článek

Spořiví lidé se cítí zajištění a v bezpečí i v současných dobách, protože si vybudovali finanční polštář právě pro taková období, jaká nastala v posledních dvou letech. V minulosti podstoupili jisté malé oběti, aby se připravili na potenciálně nejisté ekonomické doby.

I na malé oběti se působením času vztahuje vliv složeného úročení, a tak i v drobných změnách výdajového chování nebo zvyků vězí cesta za shromážděním bohatství a budoucí finanční jistoty.

Pojďme si projít tři návyky super-spořivých lidí, které vám pomůžou i dnes mnohem snadněji projít krizovým obdobím finanční nejistoty.

1. Buďte obezřetní, když si půjčujete

Super-spořiví lidé nezačnou hromadit majetek na dluh, jenom proto, že momentálně banky nabízejí atraktivní úvěrové podmínky – tím spíše pokud tomu tak není. Ano, zlatá éra minimálních úrokových sazeb úvěrů je – alespoň dočasně – za námi.

Aby tito lidé dosáhli svých cílů v oblasti spoření na důchod či budování finanční rezervy, spokojí se i se starším vozidlem a nezatěžují svůj rozpočet žádnými nesmyslnými splátkami – splátka úvěru na auto je zároveň nákladem obětované příležitosti.

Každý měsíc, kdy nemusíte splácet půjčku na auto nebo jiný typ spotřebitelského úvěru, je měsícem, kdy můžete tisíce korun využít na své finanční cíle ať jsou jakékoliv.

2. Minimalizujte náklady na bydlení

Největším výdajem, s nímž se většina z nás potýká každý měsíc je obvykle bydlení. Super-spořiví lidé přitom hledají způsoby, jak náklady na bydlení snižovat. Povětšinou se spokojí s vlastním skromným bydlením anebo se rozhodnou šetřit peníze prostřednictvím nájemního bydlení.

Chcete-li snížit výdaje na bydlení, máte spoustu možností, které můžete zvážit. Mezi velmi významné kroky patří přestěhování do cenově dostupnější oblasti nebo města. Mezi méně razantní opatření pak lze zařadit hledání spolubydlícího nebo vyjednávání o snížení nájemného s pronajímatelem.

Vlastníte-li nemovitost, bylo by možné uvažovat i o refinancování hypotéky s prodloužením splatnosti. V současné době se však úrokové sazby pohybují na nejvyšších hodnotách za poslední desetiletí, proto si budete muset na tuto příležitost ještě počkat.

3. Vyhněte se impulsivním nákupům

Super-spořiví lidé si své větší nákupy plánují déle dopředu. Když se například rozhodnou cestovat, dlouhodobě hledají levné letenky a dostupnější varianty ubytování.

Stejně tak si u dražších nákupů dají více času na rozmyšlenou, provedou důkladný výzkum a ujistí se, že kupují, co skutečně potřebují za nejnižší cenu. To ovšem neznamená, že by se museli nějak razantně omezovat. Dopřávají si radostí jako běžní lidé, pouze utrácejí opatrněji. Nad významnými nákupy důkladně přemýšlejí a významné investice si plánují dopředu.

Tito lidé také do značné míry provádějí domácí práce a úpravy na vlastní pěst, namísto toho, aby si na tyto práce najímali profesionály, což může být také významným zdrojem úspor. Stejně tak dávají přednost stravování doma, namísto drahých návštěv restaurací.

Slovo závěrem

Je třeba si uvědomit, že cesta k budování úspor je v případě každého jednotlivce originální. Někteří lidé momentálně nemohou odkládat stranou částky, které by si představovali a nemusí se kvůli tomu odsuzovat.

Super-spořivé jedince odlišuje od zbytku jejich schopnost zaměřit se na detail. Nenechají se od svých spořivých návyků odradit, i když trvá dlouhou dobu, než si vybudují hotovostní rezervu a vy to můžete mít podobně. Začněte s malými krůčky, nemusíte se rovnou stěhovat (ačkoliv náklady na bydlení mají na naše finance obvykle zásadní vliv), podstatné je začít budovat správné návyky a nesnažit se okamžitě dosáhnout dokonalosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz