Hlavní obsah
Finance

Jak vydělat peníze na burze: 7 tipů pro úspěšné investování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Přemýšlíte o akciovém investování, ale máte stále obavy, že byste mohli přijít o peníze. V tomto článku vám ve stručnosti vysvětlím 7 základních tipů, díky kterým můžete svou šanci na úspěch značně navýšit.

Článek

Investování na burze se stává stále populárnějším a nabízí širokou škálu investičních příležitostí. Zejména od začátku pandemie covid-19 nabrala popularita akciového investování na dynamice. Euforie však částečně opadla v loňském roce, kdy se akciové trhy po celém světě výrazně propadaly. Víte, jaká je pravda? Loňský rok není nijak výjimečný. Čas od času, řekněme zhruba jednou za dekádu, takový negativní rok akciové trhy postihne. To by vás ovšem od investování na burze nemělo odradit. Naopak.

Úspěšné investování na burze samozřejmě vyžaduje pečlivé plánování a analýzu, aby se minimalizovala rizika a maximalizovaly zisky – a pokud se těmito „problémy“ nechcete zabývat, vždycky můžete dát přednost pasivnímu investování (o tom si ale povíme až někdy jindy). V tomto článku vám však ve stručnosti představím 7 klíčových tipů, jak vydělat peníze na burze prostřednictvím aktivními investičního přístupu a jak být úspěšný investor.

Tip 1: Definování investičních cílů a strategie

Prvním krokem k úspěšnému investování je mít jasně definované cíle a strategii. Stanovení vašich investičních cílů vám umožní vybrat si vhodnou investiční strategii a minimalizovat rizika. Když si stanovíte cíle, zvažte svůj finanční status, rizikovou toleranci a investiční horizont. Vyberte si strategii, která je v souladu s vašimi cíli, a správně rozložte vaše portfolia mezi akcie, dluhopisy, fondy a jiné investiční nástroje.

Tip 2: Naučit se analyzovat akcie a trhy

Analýza akcií a trhů je klíčovým faktorem úspěšného investování na burze. Existují dva základní typy analýzy - technická a fundamentální. Technická analýza se zaměřuje na analýzu cenových grafů a historických dat a pomáhá „předpovídat“ budoucí vývoj. Fundamentální analýza se zaměřuje na analýzu finančního zdraví společnosti, jejích hospodářských výsledků a dalších faktorů ovlivňujících její budoucí prosperitu.

Problémem je, že začínající investoři často dávají na tipy od přátel, rodiny nebo rady z internetových diskusních fór, často se rozhodují investovat do akcií těch společností, které znají a které jsou jim blízké místo toho, aby prováděli vlastní analýzu. Tento přístup může být nebezpečný, protože často vede k rozhodnutím založeným na emocích nebo na subjektivních preferencích místo na objektivních faktech.

Je tedy důležité, aby investoři zůstávali nezávislí a aplikovali vlastní analýzu, aby se vyhnuli nákladným chybám a ztrátám. Mnoho úspěšných investorů také doporučuje pravidelné čtení odborných publikací, pravidelné sledování trhu a zapojení se do diskusí s dalšími investory, aby získali různé perspektivy a názory na investice.

Tip 3: Diverzifikace portfolia

Dalším klíčovým faktorem při investování na burze je správná diverzifikace vašeho portfolia. Diverzifikace se jednoduše řečeno znamená rozložení rizika investic mezi více různých druhů aktiv a investičních nástrojů, aby se minimalizoval vliv negativních událostí na vaše celkové portfolio.

Diverzifikace je velmi důležitá, protože když se jedna investice propadne, může její výkonnost vynahradit jiná investice, která zůstala stabilní, nebo rostla. Naopak, pokud máte ve svém portfoliu jen několik investic a jedna nebo dvě se propadnou, může to mít zničující dopad na celkovou hodnotu vašeho portfolia.

Existuje mnoho způsobů, jak zajistit správnou diverzifikaci portfolia, a to jak horizontálně, tak vertikálně. Horizontální diverzifikace znamená investování do různých druhů aktiv, jako jsou akcie, dluhopisy a komodity, zatímco vertikální diverzifikace se zaměřuje na různé průmyslové odvětví a trhy. Máte-li zájem jednoduše diverzifikovat své portfolio, můžete využít různé investiční nástroje a asi vůbec nejlepším jsou ETF – burzovně obchodované fondy. Tyto nástroje vám umožní investovat do širšího spektra aktiv, než kdybyste investovali pouze do jednotlivých cenných papírů.

Dobrá diverzifikace portfolia by měla být založena na vašem investičním profilu a cílech a také na způsobu, jakým chcete investovat.

Tip 4: Důkladně si prohlédněte nabídky a poplatky brokerů

Když už máte jasně stanovenou investiční strategii a víte, jakou akcii nebo ETF si chcete koupit, je čas vybrat si brokera, který vám umožní provést transakci na burze. Broker je prostředníkem mezi vámi a trhem a zprostředkovává nákup a prodej akcií a jiných finančních instrumentů. Při výběru brokera je důležité si dát pozor na jeho nabídku finančních instrumentů a poplatky, které s sebou obchodování na burze přináší. Každý broker má své specifikace, které mohou mít vliv na to, zda bude vaše investice úspěšná, nebo se naopak budou hromadit náklady.

Mezi nejdůležitější faktory, na které byste při výběru brokera měli dát pozor, patří poplatky za obchodování, poplatky za vedení účtu, minimální vklad, nabízené investiční nástroje a přehlednost a kvalita obchodního prostředí.

Výběr správného brokera může být klíčovým faktorem pro úspěšné investování na burze. Proto si dejte na výběru brokera záležet a vyberte si takového, který vám bude vyhovovat z hlediska vašich potřeb, preferencí a finančních možností.

Tip 5: Sledování trhů a reakce na změny

Sledování vývoje trhu je dalším klíčovým faktorem úspěšného investování na burze. Trh se neustále mění a vývoj jedné společnosti nebo celého sektoru může mít dopad na ceny akcií a další finanční nástroje. Proto je důležité být informovaný o aktuálním dění a využívat nástroje, které vám umožní sledovat vývoj trhu.

Existuje mnoho zdrojů, které vám poskytnou informace o vývoji trhu, jako jsou webové stránky finančních médií, obchodníci a analytici, newslettery nebo mobilní aplikace. Tyto zdroje vám umožní získat informace o změnách v cenách akcií, objemu obchodů a dalších významných událostech na trhu.

Vedle sledování aktuálního dění je důležité využívat různé nástroje, které vám umožní reagovat na změny na trhu. Jedním z takových nástrojů jsou stop-loss příkazy, které umožňují uzavřít pozici v případě, že cena akcie klesne pod určitou úroveň. Tento nástroj vám umožní minimalizovat riziko ztráty a chránit své investice.

Dalším nástrojem jsou také-profit příkazy, které umožňují uzavřít pozici v případě, že cena akcie dosáhne určité úrovně zisku. Tento nástroj vám umožní uzavřít pozici v zisku a maximalizovat vaše zisky.

Je důležité si uvědomit, že sledování trhu a reagování na změny je důležité, ale může být také náročné. Je nutné udržovat klid a nepodléhat emocím, což je další důvod, proč je důležité mít definovanou investiční strategii a také ideálně investovat s dlouhý horizontem…

Tip 6: Nechte vyniknout svůj investiční horizont

Většina lidí se při investování na burze zaměřuje na krátkodobé výsledky a snahu získat rychlý zisk. Avšak pro úspěšné investování na burze je důležité mít dlouhodobý investiční horizont. Dlouhodobý přístup k investování umožňuje investoři využít výhody přirozeného růstu akciových trhů, a také snižuje riziko krátkodobých výkyvů na trhu.

Je důležité být trpělivý a nechat své investice růst dlouhodobě.

Tip 7: Omezte rizika a zachovejte chladnou hlavu

Investování na burze může být rizikové a může vést k velkým ztrátám, pokud se investor rozhodne nechat se unést emocemi a panickými záchvaty. Je tedy důležité minimalizovat rizika a zachovat chladnou hlavu.

Jedním z nejdůležitějších způsobů minimalizace rizika je výše zmíněna diverzifikace. I když však může minimalizovat riziko, neexistuje žádný způsob, jak ho úplně vyloučit. Proto je důležité mít plán. Následující tipy vám pomohou minimalizovat riziko a udržet si chladnou hlavu, když věci nejdou podle plánu:

  • Nepodléhejte panice: I když to může být těžké, neztrácejte nervy, když ceny akcií klesají. Ztráty jsou nevyhnutelnou součástí investování a důležité je se jimi nenechat ovládnout.
  • Nekupujte na základě emocí: Investování by mělo být racionální, nikoli emoční proces. Vaše rozhodnutí by neměla být ovlivněna momentálním nadšením nebo strachem.
  • Vymezte si limity: Předem si určete, jaké jsou vaše limity pro růst a pokles ceny akcií. Takto si vytvoříte rámec pro své rozhodnutí, když ceny klesnou nebo stoupnou.
  • Udržujte si dostatek hotovosti: Mít dostatek hotovosti na účtu vám umožní nakupovat akcie v době, kdy jsou ceny nízké.
  • Buďte trpěliví: Investování na burze vyžaduje trpělivost a vytrvalost. Ceny akcií se mohou pohybovat rychle a nečekaně, ale pokud máte plán a jste trpěliví, můžete dosáhnout úspěchu.

Slovo závěrem

Investování na burze může být riskantní, ale pokud budete dodržovat pravidla, zvyšujete svou šanci na úspěch. Mějte na paměti, že investování je dlouhodobou hrou a vyžaduje vytrvalost a trpělivost. Budete-li se držet výše zmíněných tipů, budete mít větší pravděpodobnost na úspěch a dosažení vašich cílů.

Je tedy důležité si uvědomit, že investování na burze je sice spojeno s určitými riziky, ale s pečlivým plánováním a dodržováním základních pravidel lze tyto rizika minimalizovat a dosáhnout úspěchu. Mějte jasně definované cíle a strategii, naučte se analyzovat trh a akcie, diverzifikujte své portfolio, vybírejte svého brokera pečlivě a sledujte vývoj trhu, držte se svého investičního horizontu a zachovávejte chladnou hlavu i v nejtěžších situacích.

Pokud budeme dodržovat tyto zásady a budeme investovat s rozmyslem a trpělivostí, můžeme se těšit na světlé zítřky. Věřte si a věřte svým investičním rozhodnutím…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz