Hlavní obsah
Seberozvoj

Kdo by se nechtěl stát miliardářem? Ale stojí to opravdu za to?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: unsplash.com

Mnoho lidí sní o nezměrném bohatství a každý máme v současné době více příležitostí než kdykoliv v minulosti. Opravdu ale stojí za to se za každou cenu hnát za větším bohatstvím? Co nám k tomu řeknou Elon Musk a Steve Jobs?

Článek

Scott Galloway, profesor marketingu na New York University Stern School of Business, populární řečník, autor knih a podnikatel v roce 2020 ve svém článku pro Business Insider uvedl: „Nikdy nebylo snazší stát se miliardářem, ani těžší stát se milionářem.“

Nejsem si jistý, zda s tím souhlasím, ale zdá se, že v dnešní době se chce stát miliardářem mnoho lidí. Stojí to však skutečně za to? Více peněz v životě je samozřejmě lepší než méně peněz, ale jen do určitého bodu. Jakmile jste dostatečně spokojení, zdá se, že více peněz je v dnešní době spíše přítěží než požehnáním. Stačí se podívat na seznam deseti nejbohatších lidí světa současnosti:

Foto: bloomberg.com

10 nejbohatších lidí planety

Elon Musk byl třikrát rozvedený. Jeff Bezos je rozvedený. Stejně tak Bernard Arnault, Bill Gates a Sergey Brin. Warren Buffett se rozešel se svou ženou, se kterou měl velmi volný vztah, a když ho opustila i on si vybral novou partnerku. Larry Ellison byl rozvedený čtyřikrát.

Deset nejbohatších mužů světa potkalo dohromady 12 rozvodů. Ani za miliardy dolarů si nekoupíte stabilnější vztahy. Ve skutečnosti je pravděpodobně opak pravdou. Více peněz a úspěch pravděpodobně ztěžují udržování zdravých vztahů, protože se následně objeví více práce a bohatství, které je třeba neustále rozvíjet.

Elon Musk to přiznal při několika různých příležitostech…

Elon Musk se nechal v nedávné době slyšet, že pracuje od rána do večera sedm dní v týdnu. Svěřil se s tím, že být jedním z nejbohatších lidí planety není všechno, co se v tomto postavení skrývá:

Dával bych si pozor na to, co si přejete. Nejsem si jistý, kolik lidí by ve skutečnosti chtělo být mnou. Chtěli by být tím, co si představují, že jsem, což není totéž jako být skutečně mnou. To, jak se mučím, je upřímně řečeno úplně něco jiného, než si většina lidí představuje.

Jistě, značné bohatství zní skvěle, ale chtěli byste skutečně život Elona Muska?

V profilu v New York Times před několika lety se Musk svěřil, že kvůli své práci málem zmeškal svatbu vlastního bratra (kde mu šel za svědka). Řízení několika společností mu ztěžuje trávení času s dětmi nebo možnost vzít si volno:

„Za dva dny jsem měl jít za svědka na svatbě svého bratra Kimbala v Katalánsku. Letěl jsem tam přímo z továrny a dorazil pouhé dvě hodiny před obřadem. Hned poté jsem nasedl zpět do letadla a vrátil se rovnou do centrály Tesly, kde mě práce na masově prodávaném Modelu 3 zcela pohltila.“

Rovněž také řekl, že v té době pracoval až 120 hodin týdně a také přiznal, že si nevzal volno déle než týden od roku 2001, kdy byl upoután na lůžko kvůli onemocnění malárií.

„Byly doby, kdy jsem tři nebo čtyři dny neopustil továrnu – dny, kdy jsem zkrátka nevyšel ven. A bylo to na úkor toho, že jsem se nevídal se svými dětmi a nesetkával s přáteli.“

Miliardy, které na těchto společnostech vydělal, znějí skvěle, dokud si neuvědomíte to břímě, které s tím souvisí. Určitě bychom měli být rádi, že existují lidé jako Elon Musk – lidé, kteří budují společnosti, jež mohou změnit naše životy, jako jsou Tesla a SpaceX. Osobně si však nedokážu představit, že bych si při tom zničil osobní život.

Peníze, moc a sláva mohou umocnit to, kým jste, ale mohou vás také změnit jako člověka

Steve Jobs se ve své biografii zpracované Walterem Isaacsonem podělil o několik myšlenek týkajících se změn, které viděl u svých spolupracovníků ve společnosti Apple, jakmile zbohatli:

„Pozoroval jsem lidi ve společnosti Apple, kteří vydělávali spoustu peněz a měli pocit, že musí žít jinak. Někteří z nich si koupili Rolls-Royce a různé domy, každý s domovníkem a pak s někým, kdo domovníky spravoval. Jejich manželky si nechaly udělat plastické operace a proměnily se v bizarní stvoření. Takhle jsem žít nechtěl. Je to šílené. Slíbil jsem si, že si nenechám penězi zničit život.“

Jobs nebyl žádný svatoušek, ale alespoň si uvědomoval nástrahy bohatství a to, jak může ovlivnit jednání lidí.

Je jasné, proč věnujeme tolik času a pozornosti miliardářům. Tito lidé vytvořili více peněz, než kdokoli z nás uvidí za 100 životů. Ale možná je načase přestat tyto lidi stavět na piedestal.

Peníze jsou důležité, ale peníze samy o sobě se nerovnají skutečnému bohatství.
  • Skutečné bohatství spočívá ve zdravých vztazích.
  • Skutečné bohatství znamená nehonit se za postavením jen proto, abychom udělali dojem na ostatní lidi.
  • Skutečné bohatství znamená najít ve svém životě rovnováhu mezi prací a rodinou.
  • Skutečné bohatství znamená, že nejste neustále posedlí penězi.
  • Skutečné bohatství znamená mít více času na to, co chcete dělat, a ne na věci, které máte pocit, že musíte dělat.
  • Skutečné bohatství znamená vědět, kolik peněz vám stačí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz