Hlavní obsah
Finance

Milník překonán: Cena emisních povolenek poprvé přesáhla 100 eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: unsplash.com

Rekordní cena za znečišťování je mezníkem pro jeden z klíčových nástrojů EU ke snižování emisí.

Článek

Cena emisních povolenek v EU se poprvé vyšplhala nad 100 eur, což je přelomový okamžik pro jeden z klíčových nástrojů bloku v boji proti znečištění. Tato hranice je považována za psychologicky důležitou a za cenu, při níž se společnosti mohou začít vážněji zabývat investicemi do nákladných nových technologií, jako je zachycování a ukládání uhlíku.

Cena emisních povolenek v systému, který je hlavní součástí strategie bloku dosáhnou uhlíkové neutrality, se za poslední tři roky zvýšila pětkrát a v posledních týdnech se její růst opět zrychlil, protože EU zpřísnila pravidla, aby systém znečišťovatele výrazněji zatěžoval.

Nová pravidla, která byla schválena v prosinci a jejichž ratifikace právě probíhá a podle nichž se do roku 2039 sníží povolená úroveň emisí v rámci systému na nulu, jsou dlouhodobým strukturálním hnacím motorem tohoto trhu.

Foto: tradingeconomics.com

Vývoj ceny emisní povolenky za posledních 5 let

Společnosti působící v EU v určitých odvětvích – včetně plynárenství, výroby elektřiny z uhlí nebo průmyslové výroby - jsou povinny nakupovat emisní povolenky a za každou z nich mohou do ovzduší vypustit tunu oxidu uhličitého.

Po většinu minulého desetiletí, kdy se po finanční krizi nahromadil přebytek povolenek, cena emisních povolenek v EU skomírala. V důsledku nově dohodnutých pravidel pro stanovování cen a také rostoucího společenského tlaku na vlády a podniky, aby omezily znečištění a omezily oteplování, se však vydala na cestu vzhůru. Ceny podpořilo také zvýšené využívání uhlí během energetické krize, protože uhlí při spalování vypouští zhruba dvakrát více CO2 než plyn.

Zákonodárci EU letos předběžně schválili pravidla, která by tento systém zpřísnila. Celkový počet povolenek v systému se časem sníží a sníží se i počet povolenek, které se znečišťovatelům rozdávají zdarma.

Systém emisních povolenek funguje, zdaleka ne však dokonale

Někteří analytici uvedli, že prahová hodnota 100 eur bude motivovat k investicím do nových čistých technologií, jako je zachycování uhlíku a vodíkové technologie, ale velcí znečišťovatelé naopak varovali před dopadem, který by vyšší ceny povolenek mohly mít na jejich podnikání a na jejich schopnost investovat.

Jori Ringman, generální ředitel Konfederace evropského papírenského průmyslu, uvedl, že cenový skok je pro mnohé překvapením a ovlivní konkurenceschopnost výrobního odvětví EU. Evropská asociace výrobců oceli pak uvedla, že vysoké ceny jsou v současném kontextu hospodářské nejistoty a křehkosti v EU znepokojující.

Zákonodárci EU navrhli systém tak, aby zajistili, že část peněz získaných z prodeje kreditů půjde na rozvoj čistých technologií a dekarbonizaci průmyslu.

Peter Liese, hlavní vyjednavač Evropského parlamentu pro evropský systém emisních povolenek, v únoru uvedl, že překročení ceny 100 eur za emisní povolenku je velmi důležitý bod, který má udržet průmysl v Evropě a pomoci mu s dekarbonizací. Pokud by však podniky v příštích letech dekarbonizaci neprovedly, bude povolenek nedostatek, a to zvýší cenu.

Akademická studie zveřejněná v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences v roce 2020 zjistila, že systém emisních povolenek způsobil v letech 2008-2016 snížení evropských emisí o 4 %. Pokroku však bylo dosaženo především v odvětví energetiky, protože výrobci přešli z fosilních paliv na obnovitelné zdroje. Řešení pro odvětví, jako je papírenství a ocelářství, jsou obvykle nákladnější a zůstávají v plenkách.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz