Hlavní obsah
Finance

Nechcete přijít o své úspory? Této populární investiční strategii se vyhněte obloukem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

V investování, stejně jako v běžném životě, neexistují zkratky, které vás snadno přiblíží k cíli. Přesto je stále pro řadu investorů dlouhodobý investiční přístup nedostatečně sexy. Obvykle pak za svou netrpělivost platí krutou daň.

Článek

Pokoušet se hrát vyrovnanou hru s akciovým trhem je předem prohraný boj. Stojíte proti maniodepresivnímu obrovi, který si s vámi v krátkém čase pohrává dle momentální nálady. Některé dny podléhá bez důvodu euforii, v jiné dny naopak propadá depresi, aniž by si kdokoliv dokázal vysvětlit jeho pohnutky. Mnohem rozumnější je tak vydat se cestou spolupráce a využít sílu tohoto obra, která je nesporná, ve svůj prospěch.

Navzdory krátkodobé nevypočitatelnosti akciového trhu dává řada investorů přednost dennímu obchodování, ke kterému se uchylují především nováčci s vidinou snadného a rychlého zisku. Drtivá většina z nich by si však vedla lépe, kdyby své peníze investovali do nízkonákladových burzovně obchodovaných fondů.

Zatímco čekáme na nevyhnutelný pád akciových trhů, můžeme se podívat nejen na to, proč jsou denní obchodníci odsouzeni k neúspěchu.

Kdo chce létat příliš vysoko, obvykle dopadne tvrdě na zem

Denní obchodování v jednoduchosti představuje rychlý nákup a prodej investic v rámci jediného dne v naději, že budete těžit z malých výkyvů cen.

Nováčci na akciovém trhu se uchylují k dennímu obchodování s vidinou snadného a rychlého zisku.

Moderní obchodní platformy umožnují lidem obchodovat už od pár korun, neboť mají možnost nakupovat i frakční akcie. Kromě akcií a ETF však většina brokerů zprostředkovává i obchodování s opcemi, kryptoměnami nebo komoditami. Nezřídka pak noví investoři začínají s maržovým účtem – tj. obchodováním na páku. Tento účet jim umožnuje si půjčit peníze od brokera a znásobit tak potenciální vliv růstu i ztráty u zainvestovaného aktiva. A právě pákové obchodování může být v období momentální abnormální volatility finančních trhů doslova zničující.

Začínající obchodníci často plně nechápou riziko pákových obchodů. A je ještě horší, pokud ho využívají v rámci denního obchodování. Proč se tomu tak děje? K využití této strategie často vede začátečníky v úvodu zmiňovaná netrpělivost a snaha o okamžitý zisk.

Nadměrná volatilita činí z krátkodobého investování ještě rizikovější strategii

Dlouhodobé statistiky přitom ukazují, že drtivá většina denních obchodníků přichází o své peníze. Například studie Brada Barbera z Kalifornské univerzity v Davisu z roku 2010 ukazuje, že pouze 1 % denních obchodníků trvale vydělává peníze. Studie zkoumala obchody za období 14 let, od roku 1992 do roku 2006.

Nováčci (včetně autora textu ve svých začátcích) tuto statistiku nereflektují a snaží se neúspěšně honit za přitažlivými zisky. Denní obchodování na páku však zhoubně působí na obchodní účty a v současném volatilním období je ještě nebezpečnější než kdy dříve.

Neexistuje nic jako nákup akcie bez poplatku

Je nepochybné, že k zajištění dostatečného růstu vašeho bohatství je třeba se vyhnout dennímu obchodování, také byste se měli zaměřit na minimalizaci investičních nákladů. Méně frekventované obchodování často přináší vyšší výnos, i když nejsou za nákup akcií často účtovány žádné poplatky.

Akciová investice držená déle než 3 roky je osvobozena od daně z příjmu – splní tzv. časový test. Zisk z prodaných pozic držených kratší dobu než 36 měsíců vám bude naopak 15% sazbou zdaněn.

Méně časté obchodování přináší vyšší výnos

Dalším způsobem, jak vznikají dennímu obchodníkovi náklady je tzv. spread – rozdíl mezi nabídkovou a poptávkovou cenou akcie. Obchodní platformy umožňující pákové obchodování, které vám zprostředkovávají nákup akcie za určitou cenu (poptávková cena) ji nakupují za mírně nižší cenu (nabídková cena). Lidé, kteří obchodují s akciemi, jsou kvůli tomuto rozdílu okamžitě ve ztrátě. A ztráty denní obchodníků se pochopitelně akumulují mnohem rychleji.

Největší potenciální náklad však představuje riziko, kterému vaše portfolio vystavujete mnoha způsoby, sledujete-li ho na denní bázi. Nebezpečná je averze ke ztrátě, kdy se chcete vyhnout jakémukoliv ztrátovému obchodu, a tak odmítáte zavírat ztrátové pozice, ačkoliv by si to už zasloužily. Začínající investoři si také často myslí, že mohou předpovídat budoucnost akcie na základě nedávné minulosti, což je také mýlka.

Také jsme často přehnaně sebevědomí a myslíme si, že víme více než tomu ve skutečnosti je. V duchu konfirmačního zkreslení hledáme pouze takové informace, které nás utvrzují v našem názoru.

Pokud jste přes to všechno odhodlaní obchodovat na denní bázi, rozhodně nehazardujte s více penězi, než o kolik můžete přijít, protože se tak téměř jistě stane.

Akciový trh nesměřuje konstantně vzhůru, ale nabízí alternativu k dennímu obchodování

Akcie jsou obecně vynikajícím nástrojem, jak dlouhodobě budovat bohatství, pokud je tohoto nástroje náležitě využíváno. Překonáte-li krátkodobé propady, pak akciové investování nabízí historicky nejlepší návratnost ze všech tříd aktiv. Překonání krátkodobých propadů však je hlavním kámen úrazu – při denním obchodování na páku, lze konstantně překonávat propady dost těžko.

Tyto krátkodobé propady přitom mohou představovat i několik desítek procent, jako například 50 % v krizi, která započala v roce 2007. V době Velké hospodářské krize pak americký akciový trh odepsal dokonce 90 % své hodnoty. Dotcom bublina trvající od března 2000 do října 2002 pak odepsala z indexu Nasdaq celý 400% výnos, který zaznamenal technologický index v předchozích euforických letech. S dostatečně dlouhým časovým horizontem však lze překonat i propady podobného rozsahu.

Pokud se nechcete věnovat akciovému investování na denní bázi, dejte raději přednost pasivnímu investičnímu přístupu.

Trhy, které klesnou, se dříve nebo později nakonec vrátí na cestu vzhůru. To ale neplatí pro jednotlivé akcie. Každá jednotlivá akcie může ztratit svou hodnotu až na úplnou nulu a už se nikdy nezotaví – v případě krachu společnosti, takže ani investování do jednotlivých akcií se nezdá jako ideální investiční přístup pro investora, který se nehodlá věnovat akciovému investování na bázi full-time jobu.

Rozumným způsobem, jak snížit riziko krachu jednotlivých akcií, je diverzifikace. V jednoduchosti byste měli nakupovat mnoho akcií společností různých velikostí v různých průmyslových odvětvích a v ideálním případě i odlišných zemích.

Pokud byste však chtěli dosáhnout důsledné diverzifikace prostřednictvím nákupu jednotlivých akcií, může být tento přístup poměrně nákladný. Proto možná nakonec bude nejlepší dát přednost poměrně často propíranému pasivnímu investičnímu přístupu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz