Hlavní obsah
Finance

Nejsou vaše úspory v ohrožení? Nejčastější investiční chyby, které je mohou zničit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Ať už akciový trh směřuje nahoru nebo dolů, emociální rozhodnutí vedou k významným investičním chybám.

Článek

Investoři mají tendenci extrapolovat. Myslí si, že bude trh dál stoupat, pokud se právě pohybuje vzhůru a naopak klesat, když se začnou ceny propadat – očekávání, která mohou vést k chybám.

Ať už jste začínajícím investorem, nebo vaše investice prošly vícero krizemi, na tom nezáleží. Nikdy není pozdě na osvojení nových znalostí. Každopádně byste se měli vyhnout následujícím chybám, které se u investorů opakují nejčastěji.

1. Panické výprodeje

Ať už se jedná o panický prodej z důvodu momentálního emociálního rozpoložení, nebo příliš krátkodobého vidění, tuto chybu dělá více než 90 % investorů. Základním problémem je, že panické prodeje přinášejí negativní finanční výsledky.

Řekněme, že trh klesl o 10 % a vy si řeknete, že se musíte dostat z problémů ven a svou pozici prodáte s 10% ztrátou. Pamatujte si, že ztráty, které se objevují v reálném čase na vašem obchodním účtu nejsou skutečné ztráty, dokud tyto pozice neprodáte. Přitom může být poměrně snadné prodávat v době propadu, když jsou vaše rozhodnutí řízená strachem. Stejně tak může být náročné skočit do trhu, když se propadá. Tržní korekce však naopak nabízejí investiční příležitosti.

Ať už je trh nahoře nebo dole, nenechávejte se ovládat negativními ani pozitivními výsledky, raději se soustřeďte na své dlouhodobé cíle a na to, jak jich dosáhnout.

2. Špatný odhad vlastní tolerance vůči riziku

Téměř polovina investorů není schopná správně odhadnout vlastní toleranci vůči riziku. To je poměrně alarmující zpráva, neboť právě tento špatný odhad často vede k výše popsaným panickým výprodejům.

Toleranci rizika ovlivňuje vícero faktorů. První je délka časového horizontu. Pokud si spoříte na odchod do důchodu s investičním horizontem několik desítek let, vaše portfolio je poměrně odolné vůči nevyhnutelným vzestupům a pádům a můžete si dovolit bez problémů investovat i do volatilnějších aktiv jako jsou právě akcie. Teoreticky to zní poměrně jasně.

Druhým faktorem jsou však emoce. Budete schopní v noci spát, pokud hodnota vašeho portfolia výrazně klesne? To může být zcela jiný příběh. Když jsou trhy nestabilní, investoři zaznamenávají poměrně výrazné emoční konflikty a konání logických rozhodnutí pak bývá celkem výzvou. Mnoho investorů přitom dává přednost bezpečnosti investice před zhodnocením, aniž by si to uvědomovalo. Svou vlastní toleranci vůči riziku byste však měli poznat. Čím dříve, tím lépe.

3. Pokusy o časování trhů

Polovina investorů má problém s časováním trhů. Snaží se zkrátka trh přechytračit a nakupovat, když jsou ceny nízko a prodávat, v nejvyšším bodě aktuálního růstového trendu. Pokusům o předpovědi tržních pohybů dávají přednost před dlouhodobou investiční strategií.

Jsou v nás přirozeně zakořeněné obavy, že zmeškáme příležitost a snažíme se jich tak zachytit co nejvíce. Trh ale samozřejmě často fluktuuje, a když vidíme, že naše pokusy o časování trhů selhávají, zavíráme často pozice ve ztrátě a utíkáme z trhu. Dlouhodobý investor bere volatilitu jako přirozenou součást akciového trhu a nijak se jí nenechá ovlivnit. Krátkodobý investor zkoušející časovat trhy se pokouší krátkodobých pohybů využít ve svůj prospěch a povětšinou s mizernými výsledky.

4. Podstupování nadměrného rizika s vidinou vyššího výnosu

Investorům, kteří hledají stálý příjem ze svých investic, například z dluhopisů, mohou nízké úrokové sazby způsobit, že budou dávat přednost investicím s vyšším výnosem. Výhradní zaměření na návratnost investice je však chybou, kterou opakuje čtvrtina investorů.

Obecně však platí, že čím vyšší je výnos, tím riskantnější je to investice. Základní pravidlo platné pro jakékoliv investice, asi jako že 1 + 1 = 2. Vyšší výnos je zkrátka odměna, kterou investor dostane za to, že podstupuje vyšší riziko. Abyste se této frekventované chybě vyhnuli, stačí jediné – pochopte, vyšší výnos obvykle znamená i vyšší riziko pro vaše portfolio.

Níže v tabulce si můžete prohlédnout výsledky zkoumání investiční společnosti Natixis, která zjišťovala na základě dotazníků nejčastější investorské chyby. Dotazníkové šetření proběhlo na celkem 300 respondentech.

Foto: natixis.com

Výsledky dotazníkového šetření společnosti Natixis

5. Nereálná očekávání návratnosti investic

Nejenom že obvykle investoři nejsou schopní zvládat riziko, jak si sami myslí, navíc mají mnohem vyšší očekávání návratnosti investic. Více než 40 % investorů očekává od svých investic mnohem větší růst, než je reálně možné. Dle průzkumu investoři očekávají v průměru návratnost 11 % nad inflací, přitom reálný a možná dokonce optimistický odhad je pouhých 7 %. To je přibližně 60% rozdíl mezi vnímáním a realitou.

Nereálná očekávání vedou ke zklamání a investičním rozhodnutím v emocích, která, jak už víte, nepřináší nic pozitivního.

Anketa

Investujete volné finanční prostředky?
Investuji pasivně a pravidelně
28,6 %
Aktivně vyhledávám jednorázové investiční příležitosti
28,6 %
Dávám přednost spoření
42,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7 čtenářů.

Slovo závěrem

Projít investiční cestu bez ztráty kytičky je výzva. Je třeba se orientovat v nepředvídatelném finančním prostoru, plném emociálních pastí a záludností. Nejdůležitější je pochopení, že chyby jsou neodmyslitelnou součástí investičního procesu a že se z nich lze poučit. Především pak z těch nejčastějších, které jsme zde probrali.

Od panických výprodejů, přes špatný odhad tolerance vůči riziku, pokusy o časování trhů, podstupování nadměrného rizika až po nereálná očekávání výnosů. Všechny tyto chyby mohou být zničující, pokud jsou opomíjeny. Zároveň však představují příležitost pro vás, jako investora, k sebereflexi a zlepšení vašeho investičního chování. Pamatujte, že nejlepším způsobem, jak dosáhnout svých finančních cílů, je mít promyšlenou a dobře uváženou investiční strategii a držet se jí, bez ohledu na to, co se děje na trhu. Investování je běh na dlouhou trať. Je to o trpělivosti, disciplíně a průběžném vzdělávání se.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz