Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Tichá revoluce: Jak elektromobily nenápadně ukončují ropnou éru?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: unsplash.com

Elektromobily řídí svět do nové éry! Jaké se odehrávají posuny v globální spotřebě energie a jakou roli v tom hrají právě elektromobily?

Článek

Dnes už asi nikdo nepopře, že se potýkáme s naléhavou změnou klimatu a potřebou snížit spotřebu fosilních paliv. Elektromobily přitom v této snaze hrají nezastupitelnou roli, když představují záblesky naděje, které nás směřují do nové éry. Nedávné články agentur Reuters a webu The Week zdůrazňují klíčovou roli, kterou elektromobily na této transformační cestě hrají.

Prudký nárůst prodeje elektromobilů, který je poháněn technologickým pokrokem a vládními dotacemi, doslova mění globální ropné prostředí. Mezinárodní energetická agentura (IEA) nyní předpovídá, že celosvětová spotřeba ropy dosáhne do konce tohoto desetiletí vrcholu 103 milionů barelů denně, což je výrazná změna oproti dříve odhadovanému vrcholu v roce 2040. Tento posun je z velké části přičítán rostoucímu využívání elektrických vozidel, zejména v odvětví dopravy, které se na světové poptávce po ropě podílí přibližně 60 %.

V čele tohoto přechodu stojí Spojené státy a Čína, dva největší světoví spotřebitelé ropy

Ve Spojených státech změnila pravidla hry daňová úleva ve výši 7 500 dolarů na nákup nových elektromobilů, která byla zavedena zákonem o snížení inflace a díky níž se elektromobily staly dostupnějšími navzdory vyšším počátečním nákladům. Čína pak zatím vede v zavádění elektromobilů díky nižším cenám a robustní síti veřejných dobíjecích stanic. Průměrný elektromobil v Číně je výrazně levnější než jeho benzínový protějšek, což je výsledkem značných státních dotací a přístupu země k důležitým prvkům vzácných zemin pro výrobu elektromobilů.

Cesta k elektromobilitě samozřejmě není bez porodních bolestí. Výrobci elektromobilů, jako jsou General Motors, Ford a Stellantis, se potýkají s komplikacemi při náběhu výroby kvůli rostoucím nákladům na pracovní sílu a ekonomickým protivětrům. Aby pak byl splněn cíl Pařížské dohody o omezení globálního oteplování, musí prodej elektromobilů do roku 2030 tvořit přibližně 70 % trhu, což se v současné době jeví jako utopie.

Navzdory těmto překážkám je dynamika trhu s elektromobily nepopiratelná

IEA předpokládá, že elektromobily by mohly do roku 2030 snížit denní celosvětovou poptávku po ropě o přibližně 5 milionů barelů. V USA se pak očekává, že do konce desetiletí budou elektromobily představovat až 50 % registrací nových automobilů, a to díky zlepšujícím se technologiím, klesajícím cenám a lákadlu vyhnout se kolísajícím cenám pohonných hmot.

Tato tichá revoluce, vyznačující se vytrvalým hučením elektromotorů, však není jen o technologických inovacích – jedná se o změnu zavedených pořádků v našem vztahu k energii a životnímu prostředí. Zatímco jsme svědky pomalého úpadku ropné éry, nástup elektromobilů symbolizuje nadějnou cestu k udržitelnější a čistší budoucnosti. Tento přechod může být postupný a plný výzev, ale kola změn jsou nepochybně v pohybu, poháněna příslibem zelenějšího a odolnějšího světa.

Zdroje informací:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz