Hlavní obsah
Internet a technologie

Neuvěříte, kolik vydělávají virtuální influenceři na Instagramu! Mnohdy více než skutečné hvězdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: unsplash.com

V oblasti, které stále dominují lidští influenceři, dělají pěkné vlny virtuální celebrity, které vznikly díky rozvoji umělé inteligence. Na jakou částku si může taková fiktivní postava měsíčně přijít?

Článek

Síla a dosah sociálních médií jsou nepopiratelné. Platformy jako Instagram, YouTube, X (dřívější Twitter) a TikTok daly vzniknout novému druhu celebrit: Influencerům. Tito lidé s masivním počtem příznivců mají schopnost ovlivňovat veřejné mínění, určovat trendy, a co je nejdůležitější, zpeněžit svůj vliv. Špičkoví influenceři díky svému obsahu a strategickým spolupracím vydělávají částky, o kterých se může běžnému člověku leda zdát.

V tomto světě lajků, sdílení a virálního obsahu vás však možná překvapí nový převratný trend: Nástup virtuálních influencerů. Nejde o typické tvůrce obsahu, ale o digitální avatary, jejichž autoři využívají pokročilé algoritmy a umělou inteligenci. Co je odlišuje od ostatních? Jejich dokonalost. Nestárnou, neunavují se a rozhodně nemají volné dny. Každý příspěvek, každá fotografie, každá interakce je pečlivě propracovaná, což z nich dělá ideální ambasadory značky.

Ještě úžasnější je jejich rychle rostoucí vliv. Tyto virtuální osobnosti nejen napodobují úspěch svých protějšků z masa a kostí, ale v několika případech je i předčí. Míra odezvy jejich sledujících je obrovská a jejich schopnost přizpůsobit se potřebám značky nemá obdoby. To vedlo k tomu, že někteří virtuální influenceři inkasují honoráře a příjmy, které se vyrovnají špičkovým lidským influencerům, nebo je dokonce převyšují.

Kteří virtuální influenceři vydělávají vůbec nejvíce?

  • Lu do Magalu: Na vrcholu seznamu je Lu do Magalu, digitální senzace z Brazílie s ohromujícím počtem 6,5 milionu sledujících na Instagramu. Lu, kterou vytvořila brazilská maloobchodní značka Magalu, začínala videi s rozbalováním a recenzemi produktů. Dnes je víc než jen marketingovým nástrojem. Lu se vyvinula v plnohodnotnou influencerku, která sdílí vše od pohledů na „život“ až po obhajobu práv LGBT komunity. Potenciální výdělky? Neuvěřitelných 367 milionů korun ročně jen z Instagramu.
  • CB of Casas Bahia: Po Lu následuje CB, výtvor dalšího brazilského maloobchodního giganta Casas Bahia. Svým obsahem od videoher, filmů až po memy zaujala na Instagramu téměř 4 miliony sledujících. Potenciální roční výdělek tohoto digitálního teenagera z Instagramu? Úctyhodných 183 milionů korun.
  • Any Malu: Třetí na seznamu je Any Malu, virtuální influencerka, která se proměnila v hvězdu televizního kanálu pro nejmenší Cartoon Network. S více než 3 miliony odběratelů na YouTube a více než půl milionem sledujících na Instagramu činí potenciální výdělek Any Malu jen z Instagramu přes 15 milionů korun za rok. A co víc, je hlavní hrdinkou vlastního animovaného pořadu na Cartoon Network.
  • Leya Love: Leya Love, ambasadorka „World Awareness Movement“, propaguje pozitivitu a lásku k životnímu prostředí mezi svými 447 tisíci sledujícími na Instagramu. Její potenciální roční výdělek z Instagramu? Více než 4 miliony korun.
  • Noonoouri: Noonoouri, ikona digitálního modního stylu, spolupracovala s módními giganty jako Dior, Valentino, a dokonce i s celebritami jako Kim Kardashian. S více než 400 tisíci sledujícími na Instagramu její potenciální výdělek dosahuje téměř 4 milionů korun ročně.
Foto: Autor / zdroj dat: gordonglenister.com

Na jakou částku si ročně přijdou virtuální influenceři na Instagramu?

Virtuální influenceři jsou pouze důsledkem digitálního vývoje

Digitální věk přinesl spoustu inovací a mezi ty nejzajímavější patří právě virtuální influenceři. Jejich vznik není jen vedlejším produktem technologického vývoje, ale symbolizuje společnost v pohybu. Jak se náš svět stále více digitalizuje, dochází k proměně našich hodnot, vnímání a norem. Půvab těchto virtuálních entit spočívá v jejich dokonalosti, neochvějné konzistenci a bezkonkurenční přizpůsobivosti, kterou značkám nabízejí. Lze je formovat, tvarovat a přetvářet tak, aby odpovídaly jakémukoli příběhu nebo image značky, což z nich činí sen inzerentů.

Se vzestupem virtuálních influencerů však vyvstává řada naléhavých otázek. Jak definovat autenticitu v době, kdy digitální osoby mohou bez problémů napodobovat lidské emoce a interakce? Jak jako diváci rozlišíme skutečný obsah od vyprávění generovaných umělou inteligencí? Samotná podstata toho, co je „skutečné“, je zpochybňována. Ve světě, kde virtuální influenceři mohou psát příběhy, mít emoce, a dokonce i politické postoje, jsou hranice odlišující realitu od virtuality stále tenčí.

Prostředí influencer marketingu se zkrátka nachází na křižovatce. Virtuální influenceři sice nabízejí značkám takovou úroveň kontroly a přesnosti, jakou lidští influenceři nemohou mít, ale zároveň vyvolávají debaty o transparentnosti, etice a autenticitě. Může virtuální influencer skutečně souznít s lidskými emocemi a prožitky? Nebo jsou jen sofistikovanou formou marketingu, která postrádá skutečné lidské spojení?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz