Hlavní obsah
Finance

Nevíte, jak investovat na důchod? Využijte Buffettova pravidla 90/10

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons / volné dílo

Nejste si jisti, jak investovat na důchod? Buffettovo pravidlo 90/10 nabízí jednoduchý a vyvážený přístup, který může do praxe uvést doslova každý. V čem spočívá jeho kouzlo?

Článek

U mnoha lidí může pouhá myšlenka na plánování odchodu do důchodu vyvolat pocity úzkosti a nejistoty. Finanční prostředí je plné nepřehledného množství investičních možností. Kterou byste si tak měli vybrat? Od akcií přes dluhopisy, podílové fondy až po nemovitosti – výběr je obrovský a potenciální investory často ochromuje nerozhodnost. Při takovém množství strategií může být rozpoznání nejefektivnější cesty k pohodlnému důchodu herkulovským úkolem.

Uprostřed tohoto složitého rozhodování se však můžete spolehnout na moudrost Warrena Buffetta. Buffett je uznáván jako jeden z nejúspěšnějších a nejprozíravějších investorů všech dob, který je známý svou zálibou v jednoduchosti a srozumitelnosti.

Přesně tyto charakteristiky splňuje i jeho pravidlo 90/10. Toto pravidlo, které vychází z osvědčených principů a hlubokého porozumění dynamice trhu, poskytuje jasnou a nekomplikovanou cestu pro každého, kdo si chce zajistit svou finanční budoucnost, aniž by se nechal chytit do sítě přílišné komplikovanosti.

Devadesát procent peněz investujte do indexu S&P 500

Když Warren Buffett nabídne nějakou radu, v investorské komunitě rezonuje jako evangelium. Buffettova investiční moudrost, pro kterou je často označován jako „Věštec z Omahy“, překonala desetiletí a přežila hospodářské poklesy i finanční krize. Jedním z jeho nejvíce oceňovaných doporučení pro plánování důchodu je směřovat neuvěřitelných 90 % úspor do ETF, sledujícího svým složením index S&P 500.

Co přesně je tento ETF? V podstatě představuje průřez americkou ekonomikou. Fond zahrnuje diverzifikovaný sortiment 500 největších a nejvlivnějších veřejně obchodovaných společností v zemi. Jeho historická výkonnost není nijak impozantní, ale trvale přináší solidní výnosy, přičemž průměrné hodnoty se po odečtení inflaci pohybují kolem 7 %.

Půvab ETF kopírujícího index S&P 500nespočívá pouze v jeho historických výnosech, ale také v eleganci jeho jednoduchosti. Namísto toho, aby se investoři pouštěli do zrádných vod výběru akcií, kde se často ocitají v situaci, kdy musí každé své rozhodnutí zvažovat, jim tento přístup umožňuje svézt se na kolektivním růstu špičkových amerických společností. Široké spektrum společností v rámci indexu slouží jako zabudovaný bezpečnostní mechanismus. Zajišťuje, že nepříznivá výkonnost jediného subjektu, nebo dokonce několika z nich, výrazně nepoznamená celou investici. Tato diverzifikace funguje jako nárazník, který investory chrání před extrémními výkyvy a zajišťuje plynulejší a předvídatelnější trajektorii růstu.

Kam investovat zbylých deset procent finančních prostředků?

I když se často klade velký důraz na akciovou stranu investiční rovnice, neměli byste podceňovat nedílnou roli dluhopisů, zejména krátkodobých státních dluhopisů, kam Buffett doporučuje investovat zbývajících 10 % portfolia.

Proč mají dluhopisy takový význam ve schématu diverzifikovaného portfolia? Prostřednictvím nákupu státních dluhopisů investoři vládě fakticky půjčují peníze s příslibem, že budou pravidelně dostávat úrokové platby a po splatnosti jim bude splacena i jistina. To, co z těchto dluhopisů dělá pro mnohé atraktivní volbu, je téměř železná záruka splacení, protože jsou kryty plnou vírou a důvěrou emitující vlády.

Je sice pravda, že výnosy z těchto dluhopisů mohou ve srovnání s potenciálními výnosy z akcií blednout, jejich kouzlo však spočívá v jejich spolehlivosti a předvídatelnosti. V bouřlivých fázích trhu, kdy mohou akcie divoce kolísat, jsou tyto dluhopisy stabilním bodem. Fungují jako kotvy, které zajišťují, že celé portfolio nepodléhá rozmarům volatility akciového trhu.

Alternativně oproti originálnímu Buffettově doporučení můžete tuto část peněz odkládat i na spořicí účet, či termínovaný vklad – důležité je, aby zkrátka těchto 10 % portfolia poskytovalo jistotu a stabilitu.

Proč tato alokace funguje

Investiční strategie často oscilují mezi dvěma póly: Snahou o růst a potřebou jistoty. Dosáhnout harmonické rovnováhy mezi nimi může být náročné, avšak pravidlo 90/10 se na tomto laně pohybuje mistrovsky a představuje spojení obou snah.

Přidělit 90 % svého portfolia ETF kopírující index S&P 500 je podobné jako zasadit semínka do úrodné půdy a nechat je po delší dobu vzkvétat a růst. Tato část portfolia využívá dynamiky a inovační zdatnosti předních amerických společností a nabízí potenciál značných výnosů. Vzhledem k historicky odolné výkonnosti americké ekonomiky může taková alokace těžit ze složených efektů dlouhodobého zhodnocování trhu.

Naopak 10 % vložených do krátkodobých státních dluhopisů – či spořicích produktů – působí jako stabilizační síla portfolia. Tyto dluhopisy se svými spolehlivými výnosy chrání portfolio proti nepředvídatelným otřesům a poklesům, které občas otřásají finančními trhy.

Kromě matematického rozložení aktiv však krása pravidla 90/10 spočívá v jeho nefalšované jednoduchosti. V době informačního přetížení, kdy se o pozornost uchází nespočet investičních filozofií a strategií, nabízí toto pravidlo zřejmou přehlednost. Přijetím tohoto přístupu se investoři vyhnou problémům neustálého rozhodování, poplatkům spojeným s častým obchodováním, a nepřebernému množství možností.

Nejčastější mylné představy o pravidle 90/10

O oblibu investorů soupeří nesčetné strategie, není proto překvapivé, že i ty nejlépe podložené principy, jako je pravidlo 90/10, čelí kritice.

Převládá tvrzení, že rámec 90/10 příliš zjednodušuje složitý svět investic. Odpůrci tohoto pravidla tvrdí, že jeho striktním dodržováním investor přehlíží vlastní individuální finanční potřeby – odlišnou ochotu riskovat a specifické penzijní aspirace. Je však nutné si uvědomit, že pravidlo 90/10 není ani tak striktní nařízení, jako spíše flexibilní šablona, která poskytuje pevný výchozí bod, na jehož základě lze provést úpravy, které budou lépe odpovídat osobním potřebám a cílům. (například investovat 80 % portfolia do ETF a 20 % do dluhopisů apod.)

Další skeptický postoj se týká vnímaného rizika spojeného se silným příklonem k akciím. Vkládání 90 % aktiv do akcií se může zdát jako hazard. Nicméně historické údaje ukazují něco jiného. V delším časovém horizontu akcie, zejména ty, které jsou zastoupeny v indexu S&P 500, trvale vykazují lepší výkonnost ve srovnání s ostatními třídami aktiv. Samotná dlouhověkost a odolnost akciového trhu svědčí o jeho schopnosti být silným nástrojem růstu kapitálu.

Je sice přirozené klást si otázky a hodnotit, ale při posuzování investičních strategií je stejně důležité rozlišovat mezi nepodloženými mýty a empirickými pravdami.

Jak začít s pravidlem 90/10

  1. Posouzení: Začněte zhodnocením své současné finanční situace a penzijních cílů. Kolik jste dosud naspořili a kolik ještě do důchodu potřebujete?
  2. Výběr: Vyberte si ETF kopírující svým složením index S&P 500. Mnoho finančních institucí nabízí tyto fondy s minimálními poplatky. Ujistěte se, že jste si vybrali fond s ověřenou historií a nízkou nákladovostí.
  3. Alokace: Jakmile si vyberete fond, alokujte do něj 90 % svých penzijních úspor. Zbývajících 10 % investujte do krátkodobých státních dluhopisů (nebo je odkládejte do dobře úročeného spořícího produktu). Mnoho online makléřů a finančních institucí nabízí možnosti jejich nákupu.
  4. Pravidelná kontrola: Přestože pravidlo 90/10 minimalizuje potřebu aktivní správy, je nezbytné své portfolio pravidelně revidovat. Pokud se alokace výrazně odchýlí od cílového poměru 90/10, obnovte rovnováhu. To se může stát zejména v době výrazně rostoucích, nebo naopak klesajících akciových trhů.

Závěrem lze říci, že jednoduchost pravidla 90/10 nabízí přímočarou cestu pro ty, kteří si nejsou jisti investováním na penzi. Kombinací růstového potenciálu ETF kopírujícího svým složením index S&P 500 a stability krátkodobých státních dluhopisů můžete vytvořit vyvážené portfolio připravené na dlouhodobý úspěch. Žádná investiční strategie sice nezaručuje výsledky, ale dodržování osvědčených zásad, jako je Buffettovo pravidlo 90/10, může pomoci vydláždit cestu k zajištěnému důchodu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz