Hlavní obsah

Pokořte trh, nikoliv svého ducha. Nejčastější investiční chyby začátečníků a jak se jim vyhnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Přemýšlíte o investování? Vyhněte se obvyklým nástrahám a překvapením. Jak se orientovat v investiční světě, abyste dosáhli úspěchu? Seznamte se s běžnými omyly, z nichž některé vůbec nejsou finanční.

Článek

Investování se může zdát jako zrádná cesta, zejména pro nováčky, kteří touží po tom, aby jejich peníze rostly. Mnozí si představují svět investic jako zlatý důl, kde se přes noc vydělává jmění.

Bohužel mnozí skončí zklamáni kvůli chybám, kterým se lze snadno vyhnout. Dnes se seznámíme s běžnými nástrahami, s nimiž se setkává každý začínající investor. Překvapení hned úvodem? Některé z těchto chyb se vůbec netýkají peněz!

1. Emocionální rozhodnutí

Pro mnohé je možná nejpřekvapivější, že oblast financí není imunní vůči lidským emocím. Ve skutečnosti mohou být emoce pro začínajícího investora největším nepřítelem. Například akciový trh může být stejně neklidný jako hladina rozbouřeného oceánu – se vzestupy a poklesy, které často vyvolávají paniku nebo přílišnou důvěru.

  • Častá chyba: Vyprodávání investic během poklesu trhu ze strachu nebo nadměrné nakupování během konjunktury kvůli FOMO (Fear Of Missing Out).
  • Řešení: Držte se plánu. Stanovte si investiční strategii založenou na důkladném průzkumu a dlouhodobých cílech. Vyhněte se impulzivním reakcím tím, že nebudete dennodenně sledovat své investiční portfolio a před každým rozhodnutím si dáte čas na rozmyšlenou.

2. Honba za „další velkou věcí“

Lákadlo „další velké věci“ je neskutečně přitažlivé. Mnoho nováčků sní o tom, jaké by to bylo být mezi první investory do společností, jako je Apple nebo Amazon, a sní o podobném úspěchu.

  • Častá chyba: Vložení všech prostředků do nové, módní akcie nebo kryptoměny bez důkladné analýzy, jen aby následně byli zklamáni, když se jim nedaří podle očekávání.
  • Řešení: Diverzifikace. Je to otřepané téma, ale skutečně si namísto honby za módními výstřelky vytvořte rozmanité portfolio s kombinací akcií, dluhopisů a dalších aktiv. To vám sice nezaručí zisky, ale minimalizuje to rizika.

3. Přehlížení „nudných“ detailů

I když se pojmy jako „roční návratnost“ a „dividendový výnos“ nemusí zdát tak vzrušující jako nejnovější technologické IPO nebo nárůst ceny kryptoměn, tyto „nudné“ detaily hrají nesmírně důležitou roli a proto byste si je měli osvojit.

  • Častá chyba: Nepochopení struktury poplatků spojených s investicí, nedostatečná pravidelná kontrola výkonnosti portfolia nebo neznalost daňových dopadů prodeje investic.
  • Řešení: Vzdělávejte se. Základní investiční znalosti posilují. Porozumějte poplatkům spojeným s vašimi investicemi, ať už se jedná o poplatky za obchodování akcií, podílových fondů nebo třeba ETF. Sledujte výkonnost svého portfolia na pololetní nebo roční bázi, abyste zajistili soulad s vašimi investičními cíli. A vždy mějte na paměti daňové důsledky svých investičních rozhodnutí.

Slovo závěrem

Investování je cesta plná výzev, zejména pro začátečníky, kteří mohou snadno upadnout do některých častých pastí.

Emoce, touha rychle vydělat a nedostatek důkladného pochopení finančních detailů jsou mezi hlavními nástrahami, na které by měl začínající investor dávat pozor. Zásadní je mít ujasněnou strategii, diverzifikovat své investice a neustále se vzdělávat v oblasti financí. Jedině tak může investor minimalizovat rizika a maximalizovat možný zisk.

Investování není jen o tom, jakým způsobem investujeme naše peníze, ale také o tom, jakým způsobem investujeme do svého vzdělání a porozumění trhu. Správná strategie, disciplína a neustálé učení jsou v investičním světě klíčem k dlouhodobému úspěchu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz