Hlavní obsah
Lidé a společnost

Příběhy podnikatelských velikánů díl 2. – Walt Disney

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: unsplash.com

Životní příběh Walta Disneyho, jednoho z nejvýznamnějších a nejúspěšnějších podnikatelů a vizuálních umělců v historii. Jeho život a práce měly obrovský vliv na zábavní průmysl a dodnes ovlivňují kulturu po celém světě.

Článek

Walt Disney je jednou z nejvýznamnějších osobností v dějinách umění a zábavního průmyslu. Jeho vliv na celosvětovou kulturu a zábavní průmysl je obrovský a jeho práce je dodnes považována za mezník v oblasti animovaného filmu. V tomto článku si připomeneme Waltův život od jeho raných začátků až po jeho největší úspěchy.

Raný život Walta Disneyho

Walt Disney se narodil 5. prosince 1901 v Chicagu v Illinois. Jeho rodiče byli Elias Disney, stavební dělník, a Flora Call Disney, živící se jako učitelka. Walt měl tři starší bratry Herberta, Raymonda a Roye a mladší sestru Ruth. Když bylo Waltovi pět let, rodina se přestěhovala do Marceline v Missouri, kde vyrůstal na farmě. Toto místo se stalo pro Walta velmi důležitým a inspirovalo ho k mnoha jeho pozdějším pracím.

Walt se od svého dětství zajímal o kreslení a malování. Už jako malý kluk si rád kreslil a na farmě si vytvářel vlastní svět plný fantazie. Podle jeho vlastních slov se mu v této době začaly v hlavě rodit první myšlenky na to, že by rád vytvářel animované filmy.

Již v dětství se ukázalo, že je Walt obdařen velkou tvořivou energií a podnikatelským nadáním. Své bratry přesvědčil, aby s ním stavěli různé stroje a experimentovali s elektrickými obvody. Tento zájem o techniku a fyziku se projevil později i ve Waltových filmech, kde využíval nové technologie a postupy.

V roce 1911 se rodina Disneyových přestěhovala do Kansas City v Missouri. Zde si Walt našel práci jako doručovatel novin a později začal pracovat jako pomocný kreslíř v reklamní společnosti Pesmen-Rubin Commercial Art Studio. Zde se naučil základům kreslení a designu a získal zkušenosti s kreslením komiksových postaviček.

Waltova touha po umělecké svobodě ho však přiměla, aby odešel z Pesmen-Rubin Commercial Art Studio a začal pracovat jako nezávislý kreslíř. Jeho první kreslené reklamy pro místní firmy byly velmi úspěšné a neměl tak problém získat si své první zákazníky. V té době začal se svým bratrem a budoucím partnerem Royem uvažovat o založení podniku. Společně se rozhodli, že by chtěli vytvořit něco většího než pouze kreslené reklamy. Založili společnost Disney Brothers Studio, která se postupně rozvíjela a stala se jednou z nejvýznamnějších společností v oblasti animovaného filmu.

Vznik společnosti Disney

Disney Brothers Studio založili v roce 1923 v Los Angeles. Walt se stal kreativním ředitelem a Roy byl odpovědný za financování a podnikatelské záležitosti. První úspěch společnost zaznamenala s animovanými filmy Oswald the Lucky Rabbit, kterého vytvořili pro Universal Pictures. V roce 1928 však Disney Brothers Studio přišlo o práva na postavu Oswalda, což byla pro společnost velká rána.

Toto selhání se však stalo pro Walt Disneyho klíčovou lekcí a podnítilo ho k vytvoření vlastní postavy - Mickey Mouse. V roce 1928 byl uveden na trh první animovaný film s Mickey Mousem, který okamžitě získal velkou popularitu. Tento úspěch vedl k vytvoření dalších postav, jako jsou Donald Duck (Kačer Donald), Goofy a Pluto, které se postupně staly základem Disneyho zábavního impéria.

Disney Brothers Studio se postupně rozvíjelo a v roce 1937 uvedli na trh svůj první celovečerní animovaný film Sněhurka a sedm trpaslíků. Film se stal takřka přes noc kasovním trhákem a získal mnoho ocenění, včetně Oscara za nejlepší původní skladbu. Další filmy, jako Pinocchio, Fantasia a Dumbo, se setkaly s podobným úspěchem a staly se klasikami animovaného filmu.

V roce 1950 Disney Brothers Studio založilo divizi pro televizní produkci, která produkovala různé televizní pořady, včetně populárního Mickey Mouse Club. V roce 1955 byl otevřen Disneyland v Anaheimu v Kalifornii, který se stal prvním tematickým parkem na světě.

Vznik společnosti Disney Brothers Studio byl klíčovým momentem v kariéře Walta Disneyho. Tento krok umožnil Waltovi vyjádřit svou kreativitu a tvůrčí svobodu, a zároveň mu dal možnost vytvořit něco většího než pouhé kreslené reklamy. Disney Brothers Studio se stalo jedním z nejvýznamnějších animačních studií v historii a Walt Disney se stal jedním z nejvýznamnějších tvůrců a podnikatelů 20. století.

Walt Disney jako vizuální umělec a průkopník animovaného filmu

Walt Disney byl nejen úspěšným podnikatelem, ale také vynikajícím vizuálním umělcem a průkopníkem animovaného filmu. Jeho kreativita, neúnavný výzkum a inovace přinesly nejen změnu v animovaných filmech, ale i v celém zábavním průmyslu. Disney se začal zajímat o animaci již během studií na střední škole, kde se učil kreslit a malovat. Po absolvování střední školy se zapsal na uměleckou školu v Chicagu, aby se dále zdokonaloval.

Jak už bylo řečeno, v roce 1928 vytvořil spolu s bratrem Royem postavu Mickey Mouse, která se stala jednou z nejznámějších postav animovaného filmu. Disneyho technika kreslení se vyznačovala hlavně tím, že kreslil postavy jako celek, nikoliv jednotlivé části, což umožnilo postavám vyjadřovat větší rozsah emocí a vyvolávat silnější citovou odezvu u publika.

Disney byl také průkopníkem technologií a vynálezů, které se staly klíčovými pro jeho úspěch v animovaném filmu. Vynalezl například multiplane kameru, která umožňovala vytvářet složité animované scény s mnoha rovinami, což posunulo animaci na zcela novou úroveň. Disneyho úspěchy v animovaném filmu se projevily ve zmíněných celovečerních filmech. Tyto snímky nejenom ukázaly nesporný Disneyho talent v animaci, ale také se staly klasikou a dodnes patří mezi nejznámější animované filmy všech dob.

Jako vizuální umělec stál Walt Disney také u zrodu televizního průmyslu. Jeho první televizní pořad, Disneyland, byl vysílán od roku 1954 a získal velkou popularitu. Disneyho televizní produkce se později rozšířila na mnoho dalších pořadů, jako například Zorro nebo Flintstoneovi.

Disneyho práce a jeho přínos animovanému filmu a televiznímu průmyslu nebyly omezeny pouze na kreativní aspekty. Byl také schopný podniknout kroky, které byly klíčové pro budování celého zábavního impéria. Jedním z jeho nejvýznamnějších projektů bylo otevření Disneylandu v roce 1955.

Disneyland se stal prvním tematickým parkem na světě a ukázal nový způsob, jak propojit filmy a televizi s reálnými zážitky. Park nabízel několik atrakcí inspirovaných Disneyho filmy, jako jsou Pirates of the Caribbean (Piráti z Karibiku), Haunted Mansion a It's a Small World. Disneyland se stal místem, kde mohli fanoušci Disneyho filmů prožívat své oblíbené scény z filmů, setkávat se s postavami a prozkoumávat fantazijní světy. Tento park byl pro Disneyho velmi důležitý a umožnil mu rozšířit jeho zábavní impérium a nabídnout fanouškům zkušenost, která zdaleka překračovala zážitek z pouhého sledování animovaných filmů.

Dalšími významnými projekty, na kterých Disney pracoval, bylo rozšíření Disneylandu o další parky po celém světě, jako jsou například Disney World na Floridě, Tokyo Disney Resort v Japonsku a Disneyland Paris v Paříži. Tyto parky se staly pro Disneyho zábavní průmysl klíčovými a přinesly mu mnoho nových fanoušků.

Walt Disney byl také inovátorem v oblasti reklamní animace. V 50. a 60. letech se reklamy v televizi staly běžným způsobem, jak propagovat zboží a Disneyho studio vytvořilo mnoho reklamních spotů pro společnosti, jako jsou například Coca-Cola, General Electric a Chevrolet. Tyto reklamy vynikaly svou vizuální kvalitou a originalitou a staly se velmi populární.

Walt Disney byl pionýrem animovaného filmu, který dokázal vytvořit něco výjimečného. Jeho vize, kreativita a inovace posunuly animovaný film a zábavní průmysl na novou úroveň. Jeho práce inspirovala mnoho dalších tvůrců a přinesla světu nejen zábavu, ale i uměleckou hodnotu a kreativitu. Disneyho odkaz žije dodnes, a jeho společnost Walt Disney Company se stále řadí mezi největší zábavní koncerny na světě.

Disneyho dědictví a odkaz

Disneyho podnikatelský duch a vize se staly inspirací pro mnoho lidí po celém světě. Jeho příběh ukazuje, že s tvrdou prací a neúnavným úsilím je možné dosáhnout svých cílů a vytvořit něco výjimečného. Disneyho vize a inovativní přístup inspiroval mnoho lidí k tomu, aby se snažili vytvořit něco nového a neobvyklého.

V současné době je společnost Walt Disney Company jedním z největších zábavních koncernů na světě. Kromě filmového a televizního průmyslu se Disney zaměřuje i na zábavní parky, hudební nahrávky, knihy, herní průmysl a mnoho dalšího. Společnost také vlastní populární značky jako Marvel a Star Wars. Všechny tyto aktivity mají jedno společné: Základní myšlenku Walta Disneyho, že by měly být přístupné a zábavné pro celou rodinu.

Jeho odkaz se dotýká mnoha oblastí, včetně podnikání, umění, kultury a společnosti jako celku. Jeho neúnavné úsilí, kreativita a vize inspirovaly masy a jeho příběh nás učí, že každý může dosáhnout úspěchu, pokud se nevzdává a neustále pracuje.

Disney se vždy zajímal o kvalitu své práce a pečlivě vybíral lidi, kteří s ním spolupracovali. Měl velké ambice a touhu po dokonalosti a snažil se neustále zlepšovat své filmy a produkty. Jeho kreativita a vizionářství mu umožnily vytvořit jedno z nejúspěšnějších zábavních impérií na světě.

Walt Disney zemřel 15. prosince 1966 v Los Angeles v Kalifornii, ale jeho dědictví a odkaz jsou stále velmi silné. Jeho práce inspirovala mnoho dalších umělců a podnikatelů a jeho společnost se stala symbolem inovace a kvality. Disney se stal ikonou zábavního průmyslu a jeho postavy i podnik jsou dodnes známé a oblíbené po celém světě.

Vizuální umělec Walt Disney byl neobyčejným tvůrcem, který dokázal vytvořit něco výjimečného. Jeho přínos animovanému filmu a zábavnímu průmyslu je nepřekonatelný a jeho odkaz přetrvává v nových generacích tvůrců. Změnil nejen animaci a zábavní průmysl, ale také zanechal velké dědictví, které se dotýká mnoha oblastí lidského života.

Zdroje:

  1. Gabler, N. (2006). Walt Disney: The Triumph of the American Imagination. Vintage Books.
  2. Thomas, B. (1991). Disney's Art of Animation: From Mickey Mouse to Beauty and the Beast. Hyperion Books.
  3. Kurtti, J. (1999). The Art of Walt Disney: From Mickey Mouse to the Magic Kingdoms and Beyond. Disney Editions.
  4. Merritt, R., & Kaufman, J. (2016). Walt Disney's Silly Symphonies: A Companion to the Classic Cartoon Series. Disney Editions.
  5. Smith, D. (2018). Disney A to Z: The Official Encyclopedia (Fourth Edition). Disney Editions.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz