Hlavní obsah
Jídlo a pití

Stravujte se chytře: Potraviny, které zlepší vaše soustředění i výkon

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: unsplash.com

Jak říká otřepaná fráze: Jste to, co jíte. Asi tak nebude překvapením, že únava a slabá koncentrace mohou být důsledkem nesprávné stravy. Zařaďte do jídelníčku ty správné potraviny, které podpoří kognitivní funkce a udrží vás svěží.

Článek

Cítíte se někdy unavení nebo neschopní se soustředit? Možná jste nepřemýšleli nad tím, že to, co jíte, může mít zásadní vliv na vaši produktivitu, protože jídlo má velký vliv na naše tělo i mysl. Strava je palivem pro náš mozek, a když mu dáváme to správné, dokáže pracovat na plné obrátky.

Špatné stravovací návyky naopak mohou přinést únavu, problémy se soustředěním a pokles produktivity. Jaké potraviny tedy zařadit do svého jídelníčku, abyste dosáhli maximálního výkonu?

Potraviny, které nakopnou váš mozek a soustředění

Začneme s (ne)oblíbenými rybami. Mastné ryby - losos, sardinky nebo makrela - jsou skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které podporují tvorbu neurotransmiterů a zlepšují kognitivní schopnosti. Pomáhají zlepšovat paměť, pozornost a snižují riziko neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba.

Vejce obsahují choline, který je důležitý pro tvorbu acetylcholinu, neurotransmiteru potřebného pro učení a paměť. Díky tomu mohou vejce pomoci zlepšit kognitivní výkonnost a jsou ideální snídaní pro dobrý start do dne.

Plné antioxidantů, které chrání mozkové buňky před poškozením a podporují různé aspekty kognitivních funkcí, jako je učení a paměť, jsou borůvky. Výzkum dokonce ukázal, že pravidelná konzumace borůvek může pomoci udržet dobrou paměť i ve stáří.

Ořechy, hlavně vlašské ořechy, obsahují antioxidanty, vitamín E a omega-3 mastné kyseliny, které podporují zdravé fungování mozku a napomáhají lepšímu soustředění. Výzkumy potvrzují, že pravidelná konzumace ořechů má pozitivní vliv na kognitivní funkce a může předcházet neurodegenerativním onemocněním.

Na L-theanin je bohatý zelený čaj. Ten zlepšuje soustředění a zároveň uklidňuje, aniž by navozoval ospalost. V kombinaci s kofeinem zelený čaj zvyšuje výkonnost mozku a zlepšuje schopnost zpracovávat informace. Pít zelený čaj pravidelně tak může být skvělým pomocníkem pro lepší soustředění během práce.

Avokádo obsahuje zdravé tuky, které podporují průchodnost krve a lepší přísun kyslíku do mozku. Díky tomu zvyšuje úroveň energie i napomáhá kognitivním schopnostem. Navíc pomáhá zdraví srdce, což je pro dlouhodobé mentální zdraví také důležité.

Milovníky čokolády určitě potěší, že zvláště hořká čokoláda obsahuje flavonoidy, které podporují zdravé prokrvení mozku a mohou pomoci se soustředěním. Obsahuje i trochu kofeinu, což dodá energii a udrží vás bdělé. Pravidelná konzumace hořké čokolády tak může mít pozitivní vliv na váš mentální výkon i reakční dobu.

Brokolice je „superpotravina“ pro mozek. Obsahuje vitamín K a antioxidanty, které podporují zdravé fungování mozku a chrání ho před stárnutím. Vitamín K je důležitý pro tvorbu specifických tuků v mozku, které jsou důležité pro jeho zdraví.

Hotovou zásobárnou železa, hořčíku a zinku – minerálů, které jsou klíčové pro správnou funkci neurotransmiterů, jež podporují soustředění a výkonnost, jsou dýňová semínka. Rovněž je tak můžete zařadit do jídelníčku jako skvělou svačinu, která přispěje k lepšímu fungování mozku.

Nakonec nesmíme zapomenout na vodu. Správná hydratace je základem zdravého fungování mozku. I nedostatečná hydratace, tím spíše dehydratace, totiž může negativně ovlivnit schopnost soustředit se a kognitivní výkonnost. Dostatečný příjem vody je proto pro maximální produktivitu a mentální jasnost nezbytný.

Další tipy pro zdravý životní styl

Správné stravování není jediný způsob, jak podpořit svou produktivitu a mentální výkon. Zkuste také zařadit pravidelnou fyzickou aktivitu, která zlepšuje prokrvení mozku a podporuje produkci endorfinů – hormonů štěstí.

Důležitý je také kvalitní spánek, protože právě během něj dochází k regeneraci mozku a ukládání informací. Vyhněte se také nadměrnému množství kofeinu a cukru, které mohou vést ke kolísání energie. Už Aristoteles vyzdvihoval především střídmost a tím se řiďte i v rámci stravy - upřednostňujte pravidelné a vyvážené jídlo.

Slovo závěrem

Strava výrazně ovlivňuje naši schopnost se soustředit a podávat maximální výkon. Pociťujete-li tak problémy s energií a únavou – ať už fyzickou nebo psychickou - zařaďte do svého jídelníčku alespoň některé z výše zmíněných potravin.

Pomohou vám nejen se lépe soustředit, ale také zlepšit celkové zdraví mozku. Nezapomeňte také na dostatečnou hydrataci, která je pro zdraví mozku zcela zásadní. Vyzkoušejte některé z těchto potravin a uvidíte sami, jaký rozdíl mohou udělat ve vaší produktivitě a energii během dne.

Zdroje informací:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz