Hlavní obsah
Finance

Uvažujete, že začnete investovat? Co byste měli zvážit, když vybíráte obchodní platformu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: unsplash.com

Každý zkušený investor vám potvrdí, že byste neměli výběr vhodné obchodní platformy podcenit. Existuje spousta online brokerů a každý má své plusy a minusy. Jak vybrat toho pravého, šitého na míru vašemu obchodnímu stylu?

Článek

V prvé řadě je třeba si odpovědět na dvě důležité otázky. První otázka, která mi přijde na mysl zní: „Jaký druh finančních instrumentů a typy trhů chcete obchodovat?“ Druhá, kterou nesmíte opomíjet, se týká vašeho investičního/obchodního stylu. „Budete se věnovat investování dlouhodobě nebo je vaším záměrem stát se denním traderem?“

Obecně pak lze říct, že byste měli vybírat pouze z regulovaných obchodníků. Nemělo by vás překvapit, že je většina evropských makléřů regulovaných kyperskou komisí pro cenné papíry – CySEC. Vámi vybraný obchodník by však měl být regulovaný rovněž ČNB. Dále byste se měli podívat na pojištění vkladů, možnosti zákaznické podpory a začátečníka možná bude zajímat i přívětivé uživatelské rozhraní obchodní platformy.

Toť vše k obecnému začátku, pojďme se nyní podívat více na 6 kritérií, které by měl začínající obchodník při výběru platformy zvážit a v závěru se dočkáte i nějakých konkrétních tipů.

1. Uživatelské rozhraní

Online platforma by měla být nepochybně uživatelsky přívětivá, jinak by vás mátla. Všechny funkce by měly být snadno pochopitelné pro každého. Komplexní funkce mohou mít smysl v pozdější době, pro začátečníky však příliš velký smysl nemají.

Co od obchodní platformy potřebujete je obecně spojeno s vašimi dosavadními zkušenostmi. Méně zkušení obchodníci tak možná dají pro začátek přednost přehledné investičním platformě, která třeba i poskytuje zdarma analýzy tržních příležitostí. Zkušený obchodník možná naopak dá přednost komplexní platformě a analýzy si provede vlastní.

Když už mluvím o úrovni zkušeností, dobrá obchodní platforma nabízí svým klientům nástroje ke studiu a zlepšení obchodních dovedností.

2. Vaše investiční cíle

Jak už jsem naznačil v úvodu, váš investiční styl do značné míry předznamenává výběr investiční platformy. Úvaha nad vašimi investičními cíli tak je dalším aspektem, který musíte zvážit. Existují platformy, které nejlépe vyhovují potřebám denních obchodníků, jiné naopak více sedí dlouhodobým investorům. Nejlepším způsobem, jak zjistit, zda je platforma pro vás ta pravá, je porovnání poplatků jednotlivých platforem za obchodování.

Většina obchodníků si účtuje poplatky za jednotlivé nákupy akcií a dalších instrumentů, někteří však od poplatků za nákupy akcií už ustoupily. Denní obchodníci, kteří vstupují a vystupují z pozice velmi často, by tak měli hledat platformy, které jim umožní provést jejich nákupní a prodejní příkazy zadarmo, nebo minimální poplatek. Dlouhodobí investoři se naopak nemusí o poplatky tolik starat a ocení třeba spíše snazší zdanění dividend.

Rovněž pak stojí za úvahu, zda chcete nakupovat pouze české, zahraniční, nebo kombinaci těchto akcií. Vaše nákupní preference opět ovlivní konečnou volbu vhodné investiční platformy.

3. Zákaznická podpora

I ti nejzkušenější investoři občas potřebují pomoc. Věci se zkrátka mohou pokazit. V takovém případě je příjemné vědět, že vám někdo snadno pomůže. Co hledat za informace při hodnocení zákaznické podpory obchodní platformy?

Prozkoumejte dostupné komunikační kanály. K dobru obchodní platformě určitě přidá i dostupné telefonické spojení, pokud možno v českém jazyce. Dobrá platforma vám také poskytne přímý emailový kontakt s makléřem nebo osobou, která vás má na starosti. Poměrně snadným způsobem, jak si ověřit zákaznickou podporu daného obchodníka, je čtení internetových recenzí. Zkušenosti dalších uživatelů vám dají možná více než jakékoliv studium.

4. Poplatková struktura obchodníka

Jak už jsem psal výše, poplatkovou strukturu obchodníka nemůžete ignorovat, můžete však minimalizovat výši zaplacených poplatků. Někteří makléři si účtují poplatky za jednotlivé obchody (jiní nikoliv), další poplatky jsou účtované za vklad na obchodní účet, konverzi měn, nečinnost, výběr nebo za přístup k tržním analýzám.

I když není možné se zcela vyhnout placení poplatků, lze je skutečně omezit na minimum. Háčkem často bývá, že některé platformy s nízkými komisemi nenabízejí velkou zákaznickou podporu a i jejich technické možnosti jsou opět omezené. Pak tu máme platformy, které vám například obchodování s fyzickými akciemi zprostředkují zdarma, ale účtují si poplatek za konverzi měn a vklad peněz na účet. Nejlepší volba brokera tak závisí na zmiňované obchodní strategii a většinou se jedná o věc kompromisu.

5. Překážky bránící v obchodování

Pokud jste zúžili seznam potenciálních platforem, je třeba zvážit také všechny překážky ke vstupu na trhy. U části platforem, které mají bezesporu řadu výhod, se může jednat o výši minimálního vkladu, který může často začínajícího investora odradit.

Je tak vhodné, pokud platforma nabízí bezplatný přístup k demo účtu, který novým uživatelům umožňuje seznámit se s obchodní platformou dříve, než je jejich kapitál vystaven riziku. Zároveň tato možnost dává začátečníkům příležitosti vytříbit svůj investiční styl a zdokonalit své dovednosti.

6. Snadný přístup k vašim penězům

Dostat své peníze na obchodní platformu by nemělo být obtížné a stejně tak by ani výběry neměly být problémem. Jedna z věcí, na kterou je třeba dávat určitě pozor jsou možnosti platby. Dobrá platforma vám umožní snadno peníze vkládat i vybírat.

Rovněž je třeba si zkontrolovat, jakým způsobem jsou výběry zpoplatněné (jsou-li), aby možnost pohodlných výběrů vašeho vkladu nebyla vykoupena vysokými poplatky.

Slovo závěrem

Výběr vhodné obchodní platformy je kardinálním krokem, který značně ovlivní úspěch či neúspěch v investičním světě. Pro začátečníky i zkušené investory je třeba pečlivě zvážit několik kritérií - od uživatelské přívětivosti platformy po poplatkovou strukturu, která je úzce spjata s individuální obchodní strategií.

Vzhledem k rychlé dynamice finančního trhu je výběr pravé obchodní platformy nejen základním kamenem úspěchu, ale i způsobem, jak chránit a maximalizovat vaše investice. Vybraná platforma by měla odrazit vaše individuální potřeby, cíle a očekávání, a zároveň poskytnout nezbytnou podporu a nástroje pro úspěšný obchodní průběh.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz