Hlavní obsah
Lidé a společnost

Pavel Peca byl jeden z nejzbabělejších českých vrahů. Co se tehdy událo?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Pokud bychom se měli ohlédnout za nejhoršími případy historie české kriminalistiky, bude mezi nimi i trojnásobná vražda Pavla Pecy. Z tohoto činu dodnes mrazí, přitom jej má na svědomí zbabělý vrah.

Článek

Vše se seběhlo 19. května 1993 v Plošticích nad Labem. Pavel Peca zde bydlel se svou bývalou manželkou, která jej u sebe nechala i po konci vztahu nadále bydlet. Jejich vztah byl napjatý i kvůli přetrvávajícím problémům Pecy s alkoholem. Na tom pochopitelně doplácely především jejich dvě dcery.

Osudný den Pavel Peca odešel do práce, kde ale příliš dlouho nevydržel. Namísto domů ale zamířil do hospody, kde několik hodin popíjel a až poté se vydal domů. Bývalá manželka ihned poznala, kde Peca byl, což rázem vyústilo v tragickou hádku.

Pavla Pecu silně namíchlo, že bývalá manželka začala pochybovat o jejich vzájemném soužití. Peca tak hned z domu odešel. Zamířil ale do dřevníku, kde sebral sekeru a vrátil se zpět za svou bývalou manželkou. Zamkl za sebou dveře a započal svůj ohavný čin.

Peca nejprve sekerou usmrtil nic netušící devatenáctiletou dceru, která trávila čas v obývacím pokoji. Poté se ihned vrhl na svou bývalou manželku, přičemž si počínal jako smyslu zbavený. Obě ženy neměly nejmenší šanci na přežití.

Dále následují chvíle, ze kterých dodnes mrazí. Pavel Peca obě své oběti přikryl natrhanými květinami, což poté udělal i se svou třetí obětí. Následně začal psát sebelítostivý dopis, ve kterém vyjadřuje lásku svým obětem.

V dopise píše, jak všechny z celého srdce miloval, přitom to byl on, který jim sáhl na život. V dopise se stavil do role oběti a vyjadřoval lítost nad sebou samým. Za viníky označuje rodinu zavražděných a sebe líčí jako oběť zahnanou do kouta. Po celou dobu navíc čekal na nejmladší dceru, až se vrátí ze školy, aby ji stejným způsobem usmrtil. A ani dlouhé čekání jej od tohoto činu neodradilo.

Jakmile se nejmladší dcera vrátila ze školy, viděla na vlastní oči znetvořená těla své sestry a matky. Utéct agresorovi ale nedokázala, a tak i ona zemřela zvlášť trýznivým způsobem. Poté Peca vyrazil do hospody a jen čekal na příjezd policie.

Za hlavní viníky celé události označoval Pavel Peca rodinu zavražděných. Tento svůj postoj si pravidelně udržoval od svých prvotních výpovědí a ani v řízení před soudem nedokázal pochopit, že za celý masakr může pouze on sám.

Krajský soud v Hradci Králové nejprve odsoudil Pavla Pecu k 25 letům vězení, po odvolání státního zástupce ale Vrchní soud v Praze tento rozsudek zrušil a uložil doživotní trest.

Pavel Peca zemřel v nemocnici pražské věznice na Pankráci v roce 2012 ve svých 63 letech. Kvůli jeho ohavnému zločinu si jej ale ještě budeme připomínat. Ať už kvůli jeho zvrácenosti, ale i zbabělosti.

Zdroje: Legendy kriminalistiky, Česká televize, Podcast Kriminálka

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz