Hlavní obsah
Lidé a společnost

Příběh sériových vrahů manželů Stodolových

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Manželé Stodolovi jsou považováni za jedny z nejbestiálnějších sériových vrahů v historii české kriminalistiky. Na krku mají smrt osmi seniorů, za což si od soudu vysloužili trest na doživotí.

Článek

Manželé Stodolovi příliš neuměli hospodařit s majetkem. Jakmile si přišli na nějaké peníze, ihned je rozházeli. Proto se pravidelně ocitali ve finanční tísni, kterou prohlubovala i neochota Dany najít si práci.

Jednoho dne přišla Dana s nápadem přivydělávat si trestnou činností, s čímž Jaroslav, i přes počáteční zdrženlivost, souhlasil. Napřed se jednalo o drobné krádeže, celý příběh ale končí osmi vraždami a očekávaným trestem doživotí.

Za oběti si vybírali bohaté seniory

Manželé Stodolovi si svou oběť vždy pečlivě vybrali. Vždy se jednalo o seniora, o němž si mysleli, že by mohl oplývat značnou sumou peněz. Poté se snažili místo činu zamaskovat tak, aby policisté vyloučili cizí zavinění. I když to nedělali příliš přesvědčivě, policie vinou vlastních pochybení na pachatele dlouho nemohla přijít.

První vražda se udála 16. listopadu 2001, kdy se maskovaný Jaroslav Stodola, za pomoci své manželky, vydal vykrást souseda Jaroslava Šandu. Jelikož ale Šanda při předávání peněz strhl Stodolovi z obličeje masku, rozhodl se Stodola kvůli obavě z prozrazení svou oběť uškrtit. Dům pak Stodola zapálil.

Další vražda následovala o pouhých osm dní později, a to když Dana vnikla do domu své sousedky Růženy Skohoutilové a tu napadla tyčí. Když ale Skohoutilová odmítla prozradit úkryt svých peněz, Jaroslav Stodola ji uškrtil. Manželé pak svou oběť zakopali na zahradě, kde byla objevena až o půl roku později.

Manželům pomáhala i pochybení policie

Jak již bylo zmíněno, policie bohužel v tomto případě zpočátku neodváděla tu nejlepší práci. První vraždu uzavřela jako sebevraždu, ze druhé pak obvinila jiné podezřelé. I v případu, který se udál 30. dubna 2002 šlápla fatálně vedle.

Tehdy Stodolovi vnikli do domu Králových a oba manžele odděleně mučili a nutili prozradit, kde mají ukryté peníze. Jakmile tuto odpověď dostali, Stodola nemilosrdně oba manžele uškrtil. Stodolovi pak v domě pustili plynový sporák, na základě čehož pak policie označila udušení jako příčinu smrti. Stopy po škrcení ale zcela ignorovala.

Další vražda se udála 14. září 2002, kdy Dana Stodolová přespala u Marie Čondlové. Jakmile ale ráno Čondlová přistihla Stodolovou, jak jí prohledává věci, byla Danou svázána na židli. Dana pak oběť dvakrát udeřila válečkem do hlavy a čtyřikrát bodla do hrudníku.

O měsíc později pak Jaroslav Stodola omráčil souseda Josefa Malinu, jehož se pak na půdě pokusil oběsit. Když se mu to ale nepovedlo, vzteky jej ukopal. Policie případ uzavřela jako sebevraždu.

Vyšetřování nabídlo několik zvratů

Policie se na manželskou dvojici zaměřila po vraždě ze 2. prosince 2002. Tehdy se Stodolovi vloupali do domu Boženy Cerhákové, který obývala společně se svými dvěma dcerami. Průběh byl stejný jako u předchozích vražd. Jakmile se Stodolovi dozvěděli o úkrytu peněz, rozhodli se všechny přítomné zabít. Jako zázrakem však Božena Cerháková útok přežila a podala o Jaroslavovi svědectví. Manželé pak byli dopadeni po neúspěšné loupeži ze dne 3. února 2003.

Zpočátku svou vinu přiznával pouze Jaroslav Stodola, a to ve všech skutcích. Jaroslav se tak snažil svou manželku před policisty bránit a doznal se i ke skutku, který prokazatelně nespáchal. Kriminalisté si toho ale celkem rychle byli vědomi a postoj Jaroslava využili. Získali tak poměrně snadno doznání, navíc byli nasměrováni i na manželku Danu. Záhy byli oba manželé obviněni z osmi vražd.

Během vyšetřování obrátil svůj postoj i Jaroslav, jenž s policií po celou dobu spolupracoval. Když však zjistil, jak proti němu, navíc lživě, vypovídá Dana, rozhodl se vše vylíčit podle pravdy a vinu své manželky nezlehčovat.

Oba manželé byli odsouzeni Krajským soudem v Hradci Králové k trestu doživotí. Jednalo se tak o celkem očekávaný trest. Takto bestiální počínání nemohlo být soudem „ohodnoceno“ jinak.

Zdroje: Český rozhlas, Legendy kriminalistiky, Česká televize, Prima

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz