Hlavní obsah
Zdraví

Syndrom vyhoření může potkat každého z nás. Víte, jak se proti němu bránit?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

S vyhořením se už v nějaké míře setkala většina z nás, i přes svou nebezpečnost se ale jedná stále o podceňovaný jev. Přitom stačí málo a propuknutí syndromu vyhoření se můžeme snadno vyvarovat.

Článek

Péči o psychické zdraví není věnováno ani zdaleka tolik prostoru, kolik by mělo správně být. I to může způsobit vypuknutí syndromu vyhoření u několika lidí, protože zkrátka nevědí, jak tomuto jevu předcházet.

Syndrom vyhoření se u člověka neobjeví z ničeho nic. Jedná se z velké části o důsledek nadměrného stresu nebo dlouhodobého vyčerpání. Klíčové je ale tento nastupující stav včas rozpoznat a bezodkladně podniknout kroky k tomu, aby psychický stav ještě více nezhoršil.

Najděte rovnováhu

Stanovte si jasnou hranici mezi osobním a pracovním životem a nedopusťte, aby jeden život ovlivňoval ten druhý. Důležitější je to samozřejmě především u toho pracovního života, který byste měli za sebou nechat hned, jakmile odejdete z práce.

Pokud se cítíte přehlcení pracovními úkoly, pokuste se nějaké z nich delegovat na své kolegy, pokud máte tu možnost. Naopak když dojdete domů, dopřejte si dostatek času na relaxaci a trávení příjemných chvil s ostatními členy rodiny.

Nejste na to sami

Když na sobě začnete cítit nadměrný stres, nestyďte se požádat o pomoc. Rodina by vás neměla nikdy odmítnout. Mluvte s nimi o svých pocitech a pokuste se společně najít cestu ven ze spirály vedoucí ke stresu a posléze k vyhoření.

Pokud na to s rodinou nebudete stačit, nevadí. V tom případě ale vyhledejte pomoc profesionálního terapeuta, jenž už ví, jak v dané situaci postupovat. V něm rozhodně najdete oporu a pomocnou ruku.

Obecně se ale pokuste omezit negativní vlivy, které mohou představovat negativní lidé nebo špatné prostředí. Zkrátka s nimi na nějakou dobu utněte kontakt, jestli můžete. Po určitou dobu se omezte pouze na aktivity, které opravdu chcete dělat a které vám přináší radost a potěšení.

Co konkrétně dělat?

Uvědomte si, že člověk není stroj, jenž může jet nonstop na plný výkon. Každý z nás potřebuje přestávky a také určité rozptýlení od každodenní rutiny. Můžete si tak spontánně naplánovat dovolenou nebo vyrazit do relaxačního centra. Někdy stačí pouze vyhodit mysl z každodenní rutiny, tedy něco udělat zcela jinak. A může to být klidně i sebemenší drobnost.

Nezapomínejte dostatečně pečovat o své psychické zdraví. Dostatečně spěte, jezte vyváženou stravu a pohybujte se. Pokud na sobě začnete pozorovat zvyšující se stres a úzkost, nepřivírejte nad svými stavy oči a situaci ihned řešte. Uvidíte, že celá situace nemusí dojít až k syndromu vyhoření.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz