Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zdravotník Petr Zelenka vraždil nemocniční pacienty. Dostal doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

V roce 2006 zasáhl veřejnost obří skandál, kdy vyšlo najevo, že zdravotník Petr Zelenka v havlíčkobrodské nemocnici systematicky vraždí pacienty. Sériový vrah od soudu odešel s trestem na doživotí.

Článek

Celý případ začal v roce 2006 prací primáře Pavla Longina. Ten si všiml, že v havlíčkobrodské nemocnici v poslední době dochází k řadě podezřelých úmrtí a náhlých zdravotních komplikací a snažil se sám najít příčinu.

Díky rozpisu směn se dostal ke jménu Petr Zelenka. Longin si všiml, že k výraznému zhoršení zdravotního stavu u pacientů dochází vždy, když je v nemocnici Zelenka přítomen. Reakce přišla záhy, Zelenka dostal výpověď a nemocnice na něj podala trestní oznámení.

Trestní oznámení se ale neprověřovalo tak, jak by si Pavel Longin představoval. V mezidobí dokonce Petr Zelenka získal práci v jihlavské nemocnici. To primáře z Havlíčkova Brodu namíchlo a zašel na policii zkontrolovat stav jeho trestního oznámení. Poté už děj nabral rychlý spád.

Policie jednala rychle

S ohledem na novou práci Petra Zelenky byla policie pod ohromným tlakem. Nemohla si dovolit další oběť Zelenkova řádění, a tak, i přes horší důkazní situaci, Zelenku zadržela. Pachatel kriminalistům další práci výrazně ulehčil, když se k činu prakticky hned doznal.

Jak se vše seběhlo? Petr Zelenka byl prací znuděný, chybělo mu v ní rozptýlení. Alespoň tak to při výslechu popisoval. Rozhodl se tak akci sám vyvolat, když si vybral pacienty po operacích a podal jim látku heparin. Sledovat bezradnost lékařů a chaos v nemocnici bylo přesně to, co jej uspokojovalo.

Co ho k činu vedlo?

Jak uvedl Zelenka při výslechu, pacienti jej obtěžovali. Sériového vraha také výrazně lákal pocit nadvlády, který měl. A to jak nad ostatními lékaři, tak i nad samotnými pacienty. Byl to pouze on, kdo znal příčinu zdravotních komplikací, ostatní si nad tím lámali hlavy.

Petr Zelenka si také vybíral záměrně pacienty, jež on sám nehlídal. Nepřidělával tak práci sobě, ale jen ostatním. Bylo tak dokázáno, že ve všech případech se jednalo o úkladné a chladnokrevné vraždy.

Byl odsouzen na doživotí

S Petrem Zelenkou se vedl soud za sedm dokonaných vražd a dalších deset pokusů o vraždu. Je ale jasné, že skutečných obětí bylo mnohem více. Dokonce další vraždy policisté Zelenkovi prokázali, nicméně jeho další skutky před soudem neskončily pro neúčelnost. Petr Zelenka byl totiž odsouzen na doživotí.

Tento trest potvrdil jak Vrchní soud, tak i Nejvyšší i Ústavní soud. Žádná duševní porucha nebyla u odsouzeného shledána. Petr Zelenka je tak stále za mřížemi věznice.

Zdroje: Legendy kriminalistiky, Český rozhlas

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz