Hlavní obsah
Cestování

Trápí vás jet lag? Díky těmto radám se mu můžete zcela vyhnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Jestliže se vydáte na dobrodružnou výpravu napříč časovými pásmy, můžete mít problémy s jet lagem. Jak se s větším časovým posunem hravě vyrovnat, aby vám nezpůsobil žádné problémy?

Článek

Co je to jet lag?

Jet lag je projev organismu, který je typický při dálkovém cestování napříč časovými pásmy. Tělo se s takovou náhlou změnou obtížně vypořádává, tudíž se u člověka projevuje pásmovou nemocí.

Nejčastějšími projevy jet legu je zvýšená únava nebo naopak nespavost, bolest hlavy, podrážděnost nebo žaludeční problémy. Rozhodně není dobré tyto symptomy jakkoli podceňovat. Naopak je vhodné se jich zcela vyvarovat.

Příprava před letem

Mnoho lidí nevěnuje přípravě před letem takovou pozornost, a tak ani neví, že se jet legu a s ním spojených problémů dá úplně vyvarovat. A nelze to jinak, než dobrou přípravou před cestou.

Uvědomte si dobře, kam vlastně cestujete, a pokuste se svůj spánkový režim před letem přizpůsobit časovému pásmu cílové destinace. Ideální je takto začít týden až čtrnáct dní před letem.

V praxi to bude vypadat tak, že pokud budete cestovat do východních zemí, běžte spát dříve než obvykle. Pokud naopak budete mířit na západ, svou večerku si prodlužte. Pokuste se co nejvíce bojovat s únavou. Pamatujte, že se snažíte přizpůsobit zcela jinému pásmu, než na jaké je vaše tělo zvyklé.

Rovněž je dobré, pokud cestujete během dne. Delší cestování je už samo o sobě velice náročné a není tak vhodné tělo ještě více zatěžovat přesunem v noci.

Aktivity po příletu

Jakmile dorazíte do cílové destinace, snažte se ihned přizpůsobit tamnímu časovému pásmu. Také neplánujte žádné náročnější aktivity, jelikož se tělo s jet lagem vyrovnává průměrně dva dny. Během této doby vás tak dost možná bude provázet zvýšená únava.

V cílové destinaci se zkrátka orientujte přirozeně podle světla. To se týká jak spánku, tak i stravování. V prvních dnech po příletu klidně přes den odložte sluneční brýle a vystavte se slunečnímu svitu. Naopak večer pak omezte užívání elektronických zařízení na minimum. Tělo si pak samo rychleji navykne na nový rytmus.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz