Hlavní obsah
Finance

Víte, co dělat, když podvodníci získají údaje od vašeho bankovnictví?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Podvodníci se stále snaží najít nové způsoby, jak vás obrat o peníze. Jejich snahy se většinou točí kolem získání přístupu do vašeho bankovnictví. Co dělat, když podvodník tyto citlivé údaje získá?

Článek

Podvodníci na internetu často těží ze své anonymity, a tak si troufají na stále troufalejší kousky. Rovněž se v online prostoru nachází více pachatelů. Kradou i ti, kteří by si to v běžném životě nedovolili.

Z čeho podvodníci nejvíce těží?

Podvodníci se vždy snaží využít vašich největších slabin. Nejaktivnější jsou tedy v období krize, kdy se lidé mají tendenci uchylovat k iracionálním rozhodnutím. Je tak snadné někoho zlákat vidinou snadného výdělku.

Po rozkliknutí podvodného odkazu jste většinou vyzváni k uvedení vašich údajů, včetně těch bankovních. Ty však nikdy nedávejte! Vždy se také pokuste ověřit, zda se opravdu nacházíte na oficiálních stránkách. Ty podvodné jsou od nich často k nerozeznání.

Co dělat, když své údaje předáte podvodníkovi?

Pokud zjistíte, že jste se stali obětí podvodu, na nic nečekejte a jednejte okamžitě. Mnoho podvedených svou situaci třeba ani nechce řešit a to kvůli obavě z reakce okolí.

Nestyďte se problém nahlásit. Nejste první ani poslední, kdo se s něčím takovým setkal, navíc podvedeni už minimálně jednou byli všichni. A kdo tvrdí opak, tak to dodnes nezjistil.

Když dojde k úniku přihlašovacích údajů do internetového bankovnictví, bez prodlení kontaktujte svoji banku. Pokud to uděláte dostatečně rychle, máte velkou šanci, že se bance podaří vaše peníze včas zachytit. Posléze se obraťte na policii.

Účet s platební kartou si rovněž nechte zablokovat. Vyhnete se tak ztrátě většího obnosu peněz. A nemusíte se bát ztráty účtu, banky jsou totiž vybaveny mechanismy, které umožňují účet i kartu znovu obnovit.

Ze všech rad je ale nejdůležitější prevence. Dvakrát si rozmyslete, než své údaje někomu poskytnete, zvlášť pokud se jedná o pro vás neznámou osobu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz