Hlavní obsah
Zdraví

Základní pravidla pro bezpečné saunování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Avizované ochlazení se nezadržitelně blíží a s ním milovníci relaxace vyhlížejí začátek saunovací sezóny. Pro správné saunování je potřeba dodržovat několik základních pravidel. Znáte je?

Článek

Hygiena je základ

Snad v každé příručce o saunování se dočtete o striktním dodržování hygieny. Má to svůj důvod, jelikož se díky dodržování základních hygienických návyků vyvarujete vzniku bakterií i jejich následnému přenosu. Saunování by mělo vašemu zdraví pomáhat, rozhodně ne naopak.

Před samotným vstupem do sauny se osprchujte vlažnou vodou a poté se otřete ručníkem. Do samotné sauny vstupujte pouze s prostěradlem, kterým podložíte své tělo. Samozřejmě prostěradlo můžete použít i na zakrytí intimních partií.

Plavky však každopádně nemějte na sobě. Venku nechte také jakékoli šperky či hodinky, které by se mohly v horké sauně nepříjemně rozpálit.

Klíčový je odpočinek

Do sauny vyrážíte za relaxací a odpočinkem, proto vždy dělejte pouze to, co je vám a vašemu tělu příjemné. Pokud se v sauně po nějakém čase z jakéhokoli důvodu přestanete cítit pohodlně, raději včas odejděte.

V sauně byste pak měli pobýt v rozmezí od pěti do patnácti minut. Záleží jednak na typu sauny, ale především také na vašem tělu. Více minut byste ale v sauně rozhodně v kuse trávit neměli.

Jakmile saunu opustíte, zamiřte rovnou pod studenou sprchu, kde ze sebe sundáte všechen pot. Poté můžete vlézt i do ochlazovacího bazénku nebo jezírka. Zde by se vám měl po pocitu intenzivního chladu dostavit příjemný pocit. Jakmile však začnete cítit opět větší chlad, z bazénku vylezte a přejděte do odpočívárny.

V odpočívárně si dejte ideálně nějaký nápoj, kterým doplníte tekutiny. Při saunování se tak pravidelně občerstvujte, naopak se rozhodně vyvarujte alkoholickým nápojům.

Celý saunovací cyklus je doporučován opakovat dvakrát či třikrát. Záleží na vašem pocitu a zkušenostech, větší počet cyklů by však vaše tělo mohl vyčerpat. V sauně se pokuste setřást ze sebe všechny negativní emoce a dokonale si od všeho odpočinout.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz