Hlavní obsah
Sport

Ruští sportovci na olympijských hrách: Blíží se legalizace masové vraždy?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Viateur/Pixabay

Mezinárodní olympijský výbor rozhodl, že někteří ruští a běloruští sportovci budou moci startovat na olympijských hrách v Paříži. Začali jsme tedy považovat masové vraždy za normální?

Článek

Už od dob antického Řecka byly olympijské hry symbolem míru. Během konání olympijských her se dodržoval všeobecný posvátný mír. Na půdu Olympie nesměl vstoupit voják se zbraní v ruce a v době konání her ani ozbrojený jednotlivec. V době her byly zakázány všechny války a jiné násilné činy.

Vypadá to však, že v roce 2023 jsme si vyložili tuhle myšlenku po svém a pozvali jsme na olympijské hry stát, který má svou politikou blíže k teroristické organizaci a který rozpoutal genocidní válku, která je největším konfliktem v Evropě od dob druhé světové války.

Proč tedy rovnou nepozveme Hamás, Hizballáh, Al-Káidu a další teroristické organizace, aby se zúčastnily olympijských her? Připadá mi to k nim trochu nespravedlivé.

Mezinárodní olympijský výbor se hájí tím, že ruští sportovci budou vystupovat pod neutrální vlajkou, nicméně všichni budeme vědět, že reprezentují Rusko. To stejné Rusko, jehož zrůdný režim v současnosti zabíjí mimo jiné i ukrajinské sportovce.

Politika do sportu nepatří

Jedním z argumentů pro účast ruských sportovců je ten, že politika do sportu nepatří. Pojďme tedy vzkřísit ukrajinské sportovce, které zabila ruská politika. Aha, nejde to, jsou totiž mrtví. Byli zabiti kvůli ruské politice, ačkoliv nikomu nic špatného neudělali.

Oproti tomu jejich ruští kolegové se zúčastnit mohou. Mezinárodní olympijský výbor nám svým rozhodnutím tedy sděluje, že v konečném důsledku se vyplatí povraždit konkurenční sportovce jiného státu, pokud chceme vyhrát olympijské hry. Stačí pouze nastoupit pod neutrální vlajkou a takové drobnosti, jako je genocida obyvatelstva, budou odpuštěny.

Ať se nám to líbí, nebo ne, tak každý sportovec na olympijských hrách reprezentuje také politiku daného státu. Reprezentovat Rusko však v současnosti znamená reprezentovat právě tyto vraždy na ukrajinském obyvatelstvu. Dáme za to Rusům medaili a budeme předstírat, že jsme neutrální.

V ruské agresi proti Ukrajině však nic jako neutralita neexistuje. Buď vyjadřujeme podporu napadené Ukrajině a rozhodneme se Rusko izolovat, nebo vyjádříme podporu Rusku tím, že nebudeme dělat nic.

Když se staneme svědky znásilnění, tak můžeme oběti pomoci buď tím, že přímo zasáhneme proti tomuto činu, nebo zavoláme alespoň policii. Pokud však neuděláme vůbec nic, tak nejsme neutrální. Jsme špatní.

Stejné je to i s ruskými sportovci na olympijských hrách. Nechat je zúčastnit se olympijských her není neutrální, je to špatné. V takovém případě jsme se metaforicky stali svědky znásilnění a nezavolali jsme ani ty policajty.

Možné důsledky

Je zřejmé, že účast ruských sportovců na olympijských hrách bude sloužit jako reklama na vojenskou agresi, protože se to děje už nyní. Nikdo totiž neoslavuje účast ruských sportovců na olympijských hrách více, než ti, kteří ruskou agresi podporují a bagatelizují.

Ruskou agresi také často podporují i samotní ruští sportovci, ať už jsou to hokejisté, gymnasté, plavci, nebo dokonce šachisté.

Jakýkoliv úspěch ruského sportovce na olympijských hrách poslouží jako oslava agrese, znásilňování a zabíjení. Zároveň tím dáme Rusům najevo, že vražední jejich zločineckého režimu je v pořádku a že je za to nečeká žádný postih.

Ukrajinští sportovci mohou být nuceni utkat se v přátelské soutěži s reprezentanty státu, který je okupuje, což je naprosto dekadentní.

Dekadenci této situace vykresluje šermířský duel, ve kterém ukrajinská šermířka Olha Charlanová zvítězila nad ruskou soupeřkou a odmítla si s ní následně podat ruku, což bylo z její strany naprosto pochopitelné a lidské gesto.

Mezinárodní šermířská federace nejenže ji donutila soupeřit s reprezentantkou státu, který vraždí její spoluobčany, ale také ji diskvalifikovala za nepodání ruky soupeřce.

Stále mi chce někdo tvrdit, že politika do sportu nepatří? Došlo by k diskvalifikaci špičkové ukrajinské sportovkyně, kdyby nebylo ruské politiky? Nikoliv.

V případě účasti ruských sportovců na olympijský hrách se budou podobné incidenty opakovat a sportovci, kteří jasným gestem odsoudí ruskou agresi, mohou být podobným způsobem penalizováni za nesportovní chování.

Zapomínáme však, že nejvíce nesportovním chováním je povolit Rusům účast na olympijských hrách, protože ideologie, kterou reprezentují, nemá se sportovním chováním nic společného.

Blíží se legalizace masové vraždy?

Před povolením účasti ruských sportovců na olympijských hrách si musíme položit otázku: Jsou masové vraždy legální?

Pokud ne, tak ruští sportovci nemají na olympiádě co dělat.

Hodně rychle jsme zapomněli na masakr v Buči, kde bylo civilní obyvatelstvo včetně žen a dětí vyvražděno a zakopáno do masových hrobů.

Od té doby se na postoji Ruska nic nezměnilo. Rusko stále pokračuje ve své agresi, útočí na civilní cíle a za masakry civilního obyvatelstva nepřevzalo žádnou odpovědnost.

Povolením účasti ruských sportovců na olympijských hrách bychom tedy sdělili, že masové vraždy jsou legální v případě, když trvají dostatečně dlouho.

Smutnou zprávou je, že část společnosti se vůči tomu stala imunní a nepovažuje to za špatnou věc, protože záběry ruských masakrů můžeme sledovat už téměř dva roky.

Ať už máme politické názory jakékoliv, tak bychom se měli shodnout na tom, že masové vraždy by legální být neměly, pokud nám tedy zůstaly alespoň nějaké zbytky morálních hodnot.

O tom, jestli nakonec legální budou, rozhodneme my všichni.

Sponzoři se rozhodnou, zda budou takové hry financovat. Sportovci pak rozhodnou, jestli se budou takových her účastnit. Nakonec o tom rozhodneme i my, jestli se budeme na takové hry dívat.

Upřímně doufám, že se lidé z celého světa postaví proti legalizaci masových vražd, když v tom Mezinárodní olympijský výbor selhal.

Možná se tak opravdu stane, ale možná také ne…

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Antick%C3%A9_olympijsk%C3%A9_hry

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/sport-rusove-a-belorusove-mohou-soutezit-na-olympiade-rozhodl-mov-241314

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-rusko-je-stat-podporujici-terorismus-rozhodli-europoslanci-40415302

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/sport-ukrajinska-sermirka-odmitla-podat-ruku-ruske-souperce-byla-diskvalifikovana-234741

https://sport.ceskatelevize.cz/clanek/hokej/ze-sportovcu-uzitecni-idioti-propagandy-valecna-retorika-se-promita-i-do-ruskeho-hokeje/6318779c404d1c5e72f0cfb6

https://www.irozhlas.cz/sport/rusky-gymnasta-z-na-hrudi-zakaz_2205181015_elev

https://www.irozhlas.cz/sport/plavani-rusko-ukrajina-invaze-putin-jevgenij-rylov_2204221007_apr

https://www.idnes.cz/sport/ostatni/sergej-karjakin-sachy-schvalovani-invaze-distanc.A220321_161645_sporty_ten

https://www.seznamzpravy.cz/tag/buca-65864

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-tady-rusko-mozna-zabijelo-vic-nez-v-buci-borodanka-odklizi-prvni-tela-197163

https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-foto-irpin-a-trostjanec-snimky-odhaluji-mrtve-v-ulicich-a-domy-srovnane-se-zemi-40392186

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-tak-vypada-hostomel-ukrajinske-mesto-ktere-mesic-okupovali-rusove-197354

https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-zoldaci-z-vagnerovy-skupiny-jdou-pred-soud-40398155

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz