Hlavní obsah
Názory a úvahy

Komentář: Vláda odvádí dobrou práci, ale voliči už moc ne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: jorono / pixabay

Dostatek pohonných hmot, důchody na úrovni téměř 50 procent průměrné mzdy, přídavky na bydlení a nezávislost na ruském plynu. To vše 500 kilometrů od místa, kde probíhá válka. Co bychom ještě chtěli?

Článek

Podobně jako Francouzi rádi protestují, Brazilci rádi hrají fotbal, Němci rádi stávkují a Rusové rádi střílí do ukrajinských dětí ostrými, tak Češi rádi nadávají na vládu. Je však vůbec na co nadávat? Zkouším se zamyslet ve svém dalším článku.

Marně se snažím vzpomenout si na den, kdy bych neslyšel někoho stěžovat si na „Fialovu bídu“, nebo v těch umírněných případech některé voliče říkat, že je vláda zklamala.

Zkusme se tedy nejdříve shodnout na faktu, že se nacházíme 500 kilometrů od válečného konfliktu, přesněji tedy 500 kilometrů od ruské války, která je vedena proti Ukrajině.

To znamená, že pokud budu chtít například z Ostravy dojet do místa, kde mě může trefit „mírová“ raketa od ruských zlodějů praček, zatímco si budu v nákupním centru kupovat plyšového mývala, budu to mít zhruba stejně daleko jako do Plzně.

To je docela blízko, že?

Ano, vím, že jistá skupina občanů je nervózní, že se Vladimír Putin ještě nedostal ke slovenským hranicím tak, jako to původně plánoval do tří dnů a jistá skupina občanů by ho ráda přivítala rovnou v Praze.

Pro takové lidi je vzdálenost 500 kilometrů stále příliš velká, ale ponechme na chvíli fanoušky Sovětského svazu stranou a pojďme se my, normální lidé, čerpající informace i mimo dosah ruských skupin na Telegramu, shodnout, že ruská válka je poměrně blízko.

Já osobně jsem v takové situaci rád i za takový luxus, že si můžu ráno natankovat, dát si něco dobrého k jídlu a dojet do práce, aniž bych musel cestou zastřelit nějakého ruského „osvoboditele“, který mi chce znásilnit ženu a ukrást pračku.

Tohle však není případ obyvatel, kteří nadávají na „Fialovu bídu“.

Dostatek pohonných hmot

Není to tak dávno, co tihle lidé volali po zastropování ceny pohonných hmot.

Když se však podíváme na Maďarsko, které cenu pohonných hmot zastropovalo, tak už dnes víme, že tenhle krok uvrhl maďarské občany do krize. Ceny pohonných hmot byly sice zastropované, ale když Vám pohonné hmoty pod cenovým stropem nikdo nechce prodávat, tak je to tak nějak jedno.

Maďaři stáli na tankovacích stanicích dlouhé fronty, některé tankovací stanice byly úplně na suchu, pohonné hmoty u nich byly na příděl a nešťastní Maďaři jezdili tankovat pohonné hmoty do zahraničí.

Srovnání s Maďarskem je tady zcela na místě, protože u spousty kroků maďarské vlády se česká opozice nijak netajila tím, že by je napodobila, nebo rovnou zkopírovala.

Přesto všechno jsem od opozice, ani od lidí stěžujících si na „Fialovu bídu“ nikdy neslyšel žádnou omluvu za to, že se zmýlili. Taktéž jsem od nich neslyšel poděkování vládě za to, že jsme měli pohonných hmot po celou dobu dostatek.

Nezávislost na ruském plynu

Ruská válka vedená proti Ukrajině způsobila prudký nárůst cen plynu na burze, což vedlo u lidí s absencí jakýchkoliv morálních hodnot k touze zatopit si doma krví ukrajinských dětí a dohodnout se na dodávkách zemního plynu s Ruskem. Tuto situaci paradoxně nedávali za vinu Rusku, které celou situaci způsobilo, ale naší vládě.

Populisté nás strašili, že bez ruského plynu brzy dojde ke krachu českého průmyslu a stoupenci dezinformační scény je v tom ochotně následovali.

Současná opozice však za osm let své vlády neudělala pro nezávislost na ruském plynu vůbec nic. Naopak tehdejší ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček koketoval o dostavbě Dukovan s Rosatomem, což by vedlo ještě k vyšší závislosti českého energetického průmyslu na Rusku.

Můžeme si opět ukázat na Maďarsku, jak by to vypadalo. Maďaři intenzivně pracují na tom, aby se stali ruskou kolonií a mají s Ruskem smlouvu o přímých dodávkách zemního plynu. Kupodivu je to však nestojí méně než nás, ale spíše více. Mají totiž plyn nasmlouvaný s Ruskem za trží cenu několik měsíců zpětně. To znamená, že v době, kdy jdou ceny plynu dolů, Maďaři platí za plyn více než my.

Česká republika si však zvládla zachovat nejen tvář, ale i dostatek, na dnešní poměry, levného plynu, který z většiny není vykoupený ukrajinskou krví. Žádný očekávaný pád českého průmyslu se nekoná a situaci celkem v pohodě zvládáme i díky naší vládě, které se podařilo zajistit kapacitu v LNG terminálu v nizozemském Eemshavenu a která o dalších terminálech jedná.

Slyším poděkování naší vládě? Ne, to jenom opět někdo křičí: „Fialova bída!“

Průměrná mzda 43 193 Kč, nejvyšší důchody v historii a přídavky na bydlení

Ano, vím, že na průměrnou mzdu nedosáhne každý, proto se jí také říká průměrná. S nezaměstnaností kolem 4 % však není až tak nereálné na ní dosáhnout. Rozhodně je to reálnější, než cíle Putinovi třídenní speciální operace.

Neustále slyším kritiku na novelu vlády ohledně valorizace důchodů. Přitom průměrné důchody jsou teď téměř na úrovni poloviny průměrné mzdy a marně si snažím vzpomenout, kdy byly takhle vysoké.

Když nám téměř 50 procent průměrné mzdy jako důchod připadá málo, tak kolik bychom si představovali?

Možná bychom byli spokojenější s průměrným ruským důchodem, který je v současné době 236 dolarů, tedy asi 5373 Kč. Samozřejmě se bavíme o průměrném ruském důchodu, takže ten, kdo u nás nedosáhne na průměrnou mzdu, by v Rusku nejspíše nedosáhl ani na průměrný ruský důchod.

Do toho všeho luxusu který zažíváme pouhých 500 kilometrů od ruské války, nám ještě stát poskytne příspěvek na bydlení, pokud naše výdaje na bydlení přesáhnou 30% našich příjmů.

Tak si říkám, co bychom ještě chtěli? Nadáváme na „Fialovu bídu“, ale připadá mi, že jsme jen velmi rozmazlení.

Drahé potraviny

V jednom se s nespokojenými lidmi na náměstích nejspíše shodnu a to konkrétně v tom, že ceny potravin jsou dnes šílené, i když v poměru k průměrné mzdě zase tak moc ne.

Na čem se s nimi už neshodnu, je však to, že za vysoké ceny potravin může současná vláda.

Potraviny nejsou drahé kvůli naší vládě, protože vláda má na cenu potravin pramalý, téměř žádný vliv. Za prudké zdražení potravin může jednak prudké zdražení surovin kvůli ruské válce a jednak nenasytnost českých obchodníků.

Jako jeden příklad za všechny můžeme uvést Babišovi firmy z koncernu Agrofert, které na prodeji drahých potravin rapidně navýšily svůj zisk.

Češi však v tomto případě nejspíše trpí Stockholmským syndromem a problém drahých potravin řeší tím, že si chtějí za premiéra zvolit toho, kdo jim je prodává.

Koneckonců i tady můžeme zkontrolovat maďarskou cestu, kterou současná opozice prosazovala a která v současnosti představuje inflaci na 17,6 procentech se závislostí na Rusku jako bonus.

Sebeodpovědnost

Pokud jste dočetli článek až sem a nepotřebovali jste za celou dobu ani jeden prášek na snížení tlaku, tak Vám gratuluji. Raději si ho však nechte po ruce na můj závěr.

Víte, co rozčílí odpůrce současné vlády nejvíce? Kupodivu to nejsou migranti, není to pomoc Ukrajině a nejsou to ani drahé potraviny.

Nejvíce je rozčílí prohlášení, že oni sami jsou odpovědní za svůj život. Nelíbí se jim prohlášení, že za jejich problémy si můžou oni sami, a nikoliv vláda, která není jejich zaopatřovací ústav.

Současné vládě, kromě vysokého schodku státního rozpočtu a setrvání Pavla Blažka ve funkci, není moc co vytknout.

Lidem stěžujícím si na „Fialovu bídu“ však nevadí schodek státního rozpočtu, protože ten by naopak chtěli ještě navýšit. Nejspíše jim nevadí ani setrvání Pavla Blažka ve vládě, protože upřímně –⁠ jaké morální hodnoty vyžaduje člověk od politiků, když mu nevadil trestně stíhaný oligarcha na pozici premiéra? Jediné, co jim vadí, je pokles životní úrovně.

Ano, kvůli ruské válce nám všem poklesla životní úroveň, tak jako celému světu. Není to však nic tak drastického, co by se v našich podmínkách nedalo zvládnout. Spíše, než obviňovat vládu, bychom se mohli zamyslet, co my sami můžeme udělat pro to, abychom tuhle situaci zvládli.

Jediný náš problém totiž je, že jsme si příliš zvykli na svůj komfort, kterého se nechceme vzdát.

Při pohledu na současné volební preference mi tak nezbývá než konstatovat, že naše vláda odvádí dobrou práci, ale voliči už moc ne.

Zdroje:

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-zasah-obytneho-domu-ve-lvove-ruske-rakety-opet-utocily-i-na-zapadni-ukrajinu-40440637

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-madarsky-experiment-selhal-benzin-podrazil-o-10-korun-za-par-sekund-220867

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-madari-tankuji-na-slovensku-doma-neni-dostatek-benzinu-40416462

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/jaderny-lobbista-havlicek-tendr-na-dostavbu-dukovan-zmenil/r~4786f7c417b611ecbc3f0cc47ab5f122/

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-stredni-evropa-orbanuv-trumf-selhava-madarsko-bude-platit-rusku-za-plyn-vic-nez-eu-218318

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-nizozemci-oteviraji-lng-terminal-kde-bude-i-cesky-plyn-dorazil-prvni-tanker-213577

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-vlada-ma-zajem-o-lng-z-nemeckych-terminalu-40420364

https://plus.rozhlas.cz/duchody-jsou-nejvyssi-v-historii-vyssi-valorizace-znamena-vazne-hospodarske-8942481

https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/3612404-jurecka-vsechny-duchody-se-od-ledna-zvysi-o-360-korun

https://www.statista.com/statistics/1093950/average-monthly-retirement-benefit-value-russia/

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-agrofert-jede-jeho-mlekarna-olma-zvysila-trzby-a-zisk-stoupl-na-novy-rekord-235478

https://www.forum24.cz/to-jsou-paradoxy-agrofert-loni-zdvojnasobil-zisk-zatimco-babis-strasil-zanikem-prumyslu

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3613951-reporteri-ct-agrofert-formalne-splnil-antimonopolni-omezeni-presto-ovlada-tretinu

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-inflace-v-madarsku-je-176-procenta-klesa-sesty-mesic-po-sobe-40440024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz