Hlavní obsah
Umění a zábava

Koncert ke stému výročí založení firmy Disney v O2 aréně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel Hewlit

Disney 100 let

Dnes je tomu sto let a jeden den, co bratři Walt a Roy Disneyovi založili svoji animační firmu – a sto let je důvod k oslavě. A Češi (a hosté) na ní ukázali, že se umí bavit.

Článek

Hned na začátku podotknu, že svůj text budu doprovázet fotkami z mobilu. Nejsou kvalitní, ne tak, jak bych si představoval, ale můj jiný foťák bych do arény nepropašoval. Proto uděláme z nouze cnost a pod některé snímky napíšu pouze čísla a sami si můžete tipnout, co se tak asi hrálo. Těžké to nebude v žádném případě. Řešení bude na konci.

Foto: Pavel Hewlit

1

Mám pocit, že umělci, kteří dorazili z Hollywoodu, což je místo, kde jsem nikdy nebyl, si na začátku koncertu mysleli, že my diváci a fanoušci budeme takový nemastný neslaný, a kdo ví, jestli vůbec víme, kdo to Disney byl. Mohu vás ujistit, že jsme je brzy mile překvapili.

Foto: Pavel Hewlit

2

Třebaže Hollywood, dirigentem je Němec, a když předstupoval, bylo znát, že má se svým orchestrem o nás podobné mínění, a jde si vlastně jenom tak zahrát a pak lehnout. Přesto Hollywood hned v prvních notách, jak to má v popisu práce, zazářil, a už se jelo. A my s nimi.

Foto: Pavel Hewlit

Orchestr

Uhádnete, kdo byl moderátorem večera? Je vtipný, šaramantní a namlouvá do českého znění Kapitána Ameriku, o čemž nás hned z pódia naživo ujistil, když řekl, že: „Bucky mu stále chybí!“ (Modří a fanoušci Marvelu už vědí).

Foto: Pavel Hewlit

3

Perlička – pokud jste včera nebyli v hale ve Vysočanech přítomni, nikdy už nejspíš moderátora Libora Boučka se světelným mečem z Hvězdných válek neuvidíte.

Foto: Pavel Hewlit

4

Je slušnost také zmínit účinkující, což nebude složité, jelikož ty ze zahraničí neznám (což je moje chyba a já se jim omlouvám), ale byli jsme rovněž panem Boučkem ujištěni, že za deset patnáct let budeme vzpomínat, že jsme takové hvězdy měli tak blízko (a levně).

Foto: Pavel Hewlit

5

Kvalita a nadšení je však tím, jak by se tito umělci mohli jmenovat, aby si je zapamatoval celý svět a taky jeden z Vysočan. Firmu Disney miluju a hodně o ní čtu, stejně tak o jeho ikoně a zakladateli, a proto vím, že Disney má velmi jednoduchou výrobní politiku, a to dávat to nejlepší přes ty nejlepší lidi. A zpěváci k nim patřili.

Foto: Pavel Hewlit

6

Písně pro mě známé skoro přes čtyřicet let zpívali, jak je znám, a pokud v nich bylo něco, co jsem neznal, nové pojetí se mi líbilo. Nikdy jsem třeba nevěřil, že by píseň Uršuly z Malé mořské víly mohl zpívat muž, až by mě zamrazilo.

Foto: Pavel Hewlit

7

Čeští umělci nezůstávali pozadu. Michaela Tomešová (naše Vaiana) byla roztomile „ujetá“ a užívala si představení v podobě energetických princezen. Jan Bendig Má ve mně přítele (pan Bobek, původní interpret písně z Příběhu hraček by měl radost) a jeho nadšení bylo nakažlivé až do zadních řad – a Moniku Absolonovou, českou zpívající Elsu, prostě miluju.

Foto: Pavel Hewlit

8

Když paní Absolonová spustila svoje v české verzi Najednou, najednou – najednou jsem byl mimo, a ne jednou. Zasloužený aplaus.

Foto: Pavel Hewlit

Česká zpívající Elsa Monika Absolonová

Ne že by se jinak netleskalo. Tleskalo a pískalo a dělalo takové to hooouuuuuu…

Foto: Pavel Hewlit

9

Teď odbočka. Když jsme se v představení dostali k tématu láska, pan Bouček s námi řešil, jakými citoslovcem by se láska dala vyjádřit.

Nejprve přišel na citoslovce – hmmmmm.

Posléze na mírně lascivní – ááááááách – a čemž se vyjádřil, že to taky neplatí pořád a kolikrát to není ani pravý.

Nakonec jsme s celou halou odsouhlasili citoslovce – ooooooooo, přičemž pak celá hala tímto zvukem doprovázela každé slovo láska, které zaznělo v textu.

Být nějaký vyznavač pozitivní energie mísící se s dobrem vesmíru a celého jsoucna, napsal bych, že celá O2 aréna byla plná lásky.

OOOOOOOO…

Foto: Pavel Hewlit

10

A teď k tomu, jak to poznáte, že my se umíme bavit a že kdo nás umí pobavit, toho máme rádi a rádi ho i oceníme. Jak kdysi řekl pan Werich, u nás je líp placená muzika než fyzika.

Foto: Pavel Hewlit

11

Koukal jsem se na záznamy koncertu z jiných zemí a neviděl jsem na nich, že by se publikum rozjelo tak, že by na konci děkovalo na stojáka a se závěrečnou hitovkou Hakuna Matata ze Lvího krále se koncert na chvilku proměnil na rozjetý mejdan s rozezpívanou halou a velkými nafukovacími balonky (ty jsou i jinde, ale diváci si je pinkají vsedě).

Foto: Pavel Hewlit

13

My si užívat umíme a rozumíme kultuře, i když si to sami nemyslíme a spíš jí víc rádi propadáme. Naše užívání toho všeho je však stále nakažlivé. I pro svět za oceánem.

Foto: Pavel Hewlit

Světelkování

Foto: Pavel Hewlit

Světelkování

A tak díky pane Disney (a jeho bratře) za těch sto let - a těšíme se na další roky. A taky na další koncert.

Řešení: 1. Kráska a zvíře – 2. Princezna a žabák – 3. Ledové království – 4. Tarzan – 5. Kráska a zvíře – 6. Encanto – 7. Star Wars – 8. Odvážná Vaiana – 9. Piráti z Karibiku – 10. Pocahontas – 11. Avengers: Endgame – 12. Ledové království – 13. Lví král

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz